Comisia Europeană investighează ajutorul de stat de 57 milioane euro, acordat companiei Ford

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 11 septembrie 2008

Comisia Europeană va începe o investigaţie privind ajutorul de stat de 57 de milioane de euro acordat de către statul român companiei Ford, pentru un proiect de formare profesională la Craiova.

Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări profesionale suplimentare, faţă de cea pe care Ford ar organiza-o în absenţa celor 57 de milioane de euro.

Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenţă, a declarat: "Comisia sprijină formările care îmbunătăţesc competenţele forţei de muncă. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară şi nu acoperă doar costurile operaţionale normale ale întreprinderilor mari".

Despre această investigaţie oficialii Ford au declarat: "Aceasta este o procedură normală pe care Uniunea Europeană o utilizează în toate situaţiile ce implică solicitări semnificative de ajutor de stat pentru pregătire profesională. Ford va lucra îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a parcurge toţi paşii necesari finalizării acestui proces".

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanţelor, ne-a explicat că s-a facut o notificare a acestui ajutor de stat, iar acum Comisia Europeană verifică.

Normele Comisiei Europene permit acordarea unui ajutor de stat numai în cazul în care acesta prezintă un efect stimulativ veritabil pentru o formare profesională. În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decât acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului faţă de concurenţii săi, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfăşurării activităţii, se arată în comunicatul CE.

În martie 2008, Ford Motor Company a devenit acţionarul majoritar al societăţii "Automobile Craiova" (simbol AUCS pe piaţa Rasdaq), iar investiţiile anunţate de companie se ridică la 675 milioane euro.

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia", susţine că orice finanţare a societăţii este benefică atât pentru societatea "Automobile Craiova, dar şi pentru SIF "Oltenia", în calitate de acţionar minoritar al acesteia, atâta timp cât nu este modificată structura acţionariatului. Domnia sa a mai precizat că nu se poate pronunţa în legătură cu investigaţia pe care o va demara Comisia Europeană.

Pe 27 februarie 2008, CE a decis că privatizarea uzinei de la Craiova a implicat un ajutor de stat incompatibil, de 27 milioane de euro şi a cerut rambursarea acestuia. Ulterior, pe 30 aprilie, Comisia a aprobat un ajutor regional de 143 milioane de uro pentru a sprijinii investiţiile Ford privind modernizarea instalaţiilor de producţie.

Societatea "Automobile Craiova" are un capital social de 39,78 milioane lei divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 2,1 lei. Titlurile AUCS se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq la categoria III-R din data de 9 noiembrie 1996.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb