Comisia Europeană investighează unele companii de gaze, suspectate de cartel

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie 2011

Comisia Europeană suspectează că unii furnizori de gaze sunt implicaţi în practici anticoncurenţiale, încălcând normele UE în materie.

Comisia Europeană suspectează că unii furnizori de gaze sunt implicaţi în practici anticoncurenţiale, încălcând normele UE în materie.

Comisia Europeană (CE) a lansat o serie de raiduri în câteva state din Europa Centrală şi de Est, investigând unele societăţi implicate în furnizarea, transportul şi depozitarea gazelor naturale.

Comisia vrea să afle dacă aceste companii au desfăşurat acţiuni anticoncurenţiale sau dacă deţin informaţii privind astfel de practici.

Oficialii Comisiei au declarat: "Investigaţia se concentrează pe nivelul upstream al furnizării unde, unilateral sau prin înţelegeri, concurenţa ar putea fi afectată. Suspectăm practici de excludere, precum partiţionarea pieţei, obstacole la accesul în reţea, bariere în calea diversificării surselor de aprovizionare şi posibile politici excesive de preţuri".

Autorităţile de la Bruxelles nu au identificat companiile în cauză sau ţările în care operează acestea, însă producătorul german de utilităţi RWE AG a anunţat că ancheta se referă la "un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa europeană de către societatea Gazprom".

Ancheta priveşte în principal operaţiunile derulate de "Gazprom" în Germania şi Republica Cehă.

Totodată, companiile de stat "Bulgargaz" şi "Bulgartransgaz" şi firma privată "Overgas" din Bulgaria, deţinută în proporţie de 50% de "Gazprom", au anunţat că autorităţile UE efectuează verificări la sediile lor.

Necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat aproape în totalitate de importuri din Rusia, de la "Gazprom".

La rândul său, compania austriacă OMV AG a recunoscut că este vizată de anchetă.

"Sunt derulate investigaţii de către autoritatea de concurenţă din UE", a declarat directorul executiv al OMV, Gerhard Roiss, adăugând că societatea sa colaborează pe deplin cu autorităţile. Acesta a adăugat că sunt investigate societăţile care primesc gaze din Rusia.

Compania lituaniană "Lietuvos Dujos", din care "Gazprom" deţine 37,1%, a fost, de asemenea, percheziţionată, potrivit presei locale. Lituania a depus în ianuarie o plângere la Bruxelles împotriva companiei "Gazprom", pe care o acuză de abuz de poziţie dominantă.

"Gazprom" a dat, ieri, asigurări că respectă legislaţia europeană antitrust.

"Gazprom a fost şi va rămâne adeptul concurenţei pe piaţa gazului. Compania a acordat întotdeauna atenţie normelor dreptului internaţional şi legislaţiei ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea", potrivit unui comunicat al gigantului rus, citat de Agerpres.

"Gazprom" a menţionat că va acorda toată susţinerea necesară şi prevăzută de legislaţie pentru desfăşurarea investigaţiilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb