Comisia Europeană modifică Orientările privind ajutoarele de stat regionale

S.B.
Internaţional / 31 mai

Comisia Europeană modifică Orientările privind ajutoarele de stat regionale

Comisia Europeană a modificat Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru a permite acordarea de sprijin sporit pentru proiectele platformei "Tehnologii strategice pentru Europa", informează news.ro.

Astfel, CE a adoptat o modificare a Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale ("OAR") pentru a permite statelor membre să acorde ajutoare regionale mai mari proiectelor de investiţii din cadrul platformei "Tehnologii strategice pentru Europa" ("STEP"). Platforma STEP urmăreşte să sprijine dezvoltarea şi fabricarea de tehnologii critice relevante pentru tranziţia verde şi cea digitală a UE, precum şi suveranitatea strategică a UE.

Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale stabilesc normele în baza cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini investiţiile în regiunile mai puţin avantajate ale Europei. Statele membre transmit hărţi regionale, care sunt evaluate şi aprobate de Comisie; acestea definesc regiunile în care este permisă acordarea de ajutoare regionale pentru investiţii şi stabilesc valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat, exprimată ca procent din costurile de investiţii eligibile.

Modificarea de, vineri, permite statelor membre să îşi modifice hărţile ajutoarelor regionale pentru a permite acordarea unor ajutoare regionale mai mari pentru proiectele de investiţii din cadrul STEP până la:

- 10 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (aşa-numitele zone "a") şi

- 5 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (aşa-numitele zone "c").

Europa este caracterizată de disparităţi regionale semnificative în ceea ce priveşte bunăstarea economică, veniturile şi şomajul. Ajutoarele de stat regionale au scopul de a sprijini dezvoltarea economică a zonelor defavorizate ale Europei, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile între statele membre.

La 19 aprilie 2021, Comisia a adoptat Orientările revizuite ale UE privind ajutoarele de stat regionale, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022.

În OAR, Comisia Europeană stabileşte condiţiile în care ajutoarele regionale pot fi considerate compatibile cu piaţa internă, precum şi criteriile de identificare a zonelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 107 alineatul (3) literele (a) şi (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (zonele "a" şi, respectiv, zonele "c"). Pe această bază, Comisia a aprobat hărţile ajutoarelor regionale notificate, în care statele membre au precizat zonele geografice în care întreprinderile pot primi ajutoare de stat regionale (zone asistate) şi nivelul ajutoarelor (intensitatea ajutorului).

La 20 iunie 2023, Comisia a propus crearea platformei "Tehnologii strategice pentru Europa" cu scopul de a spori competitivitatea industrială a UE prin axarea pe proiecte aflate în etapa de dezvoltare şi de producţie a tehnologiilor critice, în sectoare precum tehnologiile digitale şi inovarea în domeniul tehnologiei profunde, tehnologiile curate şi biotehnologiile, pentru un viitor durabil şi competitiv. Regulamentul de instituire a platformei STEP a intrat în vigoare la 1 martie 2024.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb