Acordul stabilit de echipele de negociatori ale Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene cu privire la desemnarea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european a avut ecouri în rândul factorilor decizionali de la Bruxelles.
Gunther Oettinger, comisar european responsabil cu bugetul şi resursele umane, şi Vìra Jourova - comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, s-au declarat satisfăcuţi de alegerea făcută de cele două instituţii europene pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.
Comisarul Oettinger a declarat: "Comisia Europeană depune eforturi pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în conformitate cu regulile şi aduce o valoare adăugată pentru Uniune.
Aceasta înseamnă, de asemenea, combaterea eficientă a fraudei împotriva bugetului european. Până în prezent, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost principalul instrument în acest scop şi îşi va continua activitatea ca un birou independent de anchetă care deschide calea către recuperări şi alte măsuri de protecţie. Parchetul European se va asigura că acţiunile la nivelul Uniunii vor merge cu un pas mai departe şi că persoanele care comit infracţiuni cu privire la bugetul UE vor fi trase la răspundere penală. Îi doresc succes viitorului procuror şef în abordarea provocărilor ce se vor afla în faţa domniei sale. Atât Comisia Europeană, cât şi OLAF o vor sprijini pe doamna Kovesi cu tărie în sarcinile viitoare".
La rândul său, comisarul european pentru justiţie, Vìra Jourova a precizat: "Acest acord este un semnal puternic că UE este serioasă în combaterea criminalităţii financiare şi în protejarea banilor contribuabililor. Parchetul European oferă o primă modalitate de stabilire pentru a da prioritate criminalităţii transfrontaliere şi pentru a se asigura că nicio infracţiune împotriva bugetului UE nu rămâne nepedepsită. Acesta oferă un răspuns la solicitările cetăţenilor europeni şi echipează procurorii europeni cu noi instrumente îndrăzneţe pentru a investiga şi urmări penal aceste infracţiuni la nivelul Uniunii. Salut acordul privind numirea doamnei Kövesi ca prim procuror şef european. Am toată încrederea că doamna Kövesi va face o treabă de excepţie la conducerea Parchetului European. Cu acest acord, acum va fi posibilă înfiinţarea noului birou aşa cum era planificat până la sfârşitul anului 2020. Comisia va rămâne un susţinător ferm al eforturilor colective de combatere a fraudei şi corupţiei în UE".
La scurt timp după declaraţiile oficiale de mai sus, Vera Jourova a scris pe pagina oficială de Twitter: "O felicit pe Laura Kövesi. Am toată încrederea că va face o treabă excelentă în calitate de şef al #EPPO şi intenţionez să o întâlnesc la scurt timp după numirea oficială. Trebuie să facem EPPO să funcţioneze cât mai repede".
În fiecare an, cel puţin 50 de miliarde de euro din venituri din TVA se pierd din bugetele naţionale din toată Europa, prin fraude transfrontaliere. Parchetul European va fi un birou de urmărire independent şi descentralizat al Uniunii Europene, având competenţa de a investiga, urmări şi trimite în instanţă persoanele care comit infracţiuni împotriva bugetului UE, precum frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu privire la TVA. Regulamentul de instituire a Parchetului European în cadrul unei cooperări consolidate a fost adoptat la 12 octombrie 2017 şi a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În acest stadiu, există 22 de ţări membre UE. Sediul Parchetului European va fi situat în Luxemburg, iar mandatul Laurei Codruţa Kövesi în fruntea instituţiei va dura şapte ani, cu posibilitatea de reînnoire. Ea va fi însărcinată cu organizarea activităţii Parchetului European: reprezentarea acestuia, direcţionarea activităţilor şi se va îngriji de funcţionarea efectivă a noii instituţii europene.