Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene nu a primit nicio informaţie concretă despre înfiinţarea companiei energetice româneşti, însă, de principiu, această instituţie nu încurajează statele membre să creeze artificial "campioni naţionali" prin intervenţia statului, au declarat reprezentanţii Directoratului. Aceştia nu au oferit niciun comentariu privind legitimitatea din punct de vedere concurenţial a intenţiei autorităţilor române de a înfiinţa compania energetică naţională, tocmai pentru că nu au primit nicio informaţie concretă din partea României pe această temă. Ofiţerul de presă al Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene, Linda Cain, a precizat însă, citată de Rompres, că orice fuziune între companiile energetice de stat poate avea un impact semnificativ asupra competiţiei. "Pentru a exclude orice efect anti-concurenţial, astfel de fuziuni fac de obicei obiectul unui control la nivel naţional sau european, în funcţie de mărimea cifrei de afaceri sau de activitatea companiilor, iar companiile de stat nu sunt exceptate de la astfel de controale sau de la legislaţia privind concurenţa", a explicat Cain.
Aceasta a precizat că Directoratul General pentru Concurenţă acordă o atenţie deosebită oricărui caz de fuziune care intră sub incidenţa controalelor sale, iar Comisia Europeană nu a ezitat să interzică fuziuni între companiile energetice, dacă acestea au ridicat probleme privind încălcarea legislaţiei concurenţiale. "Fără legătură cu acest caz, pe marginea căruia nu putem comenta, Directoratul General pentru Concurenţă nu încurajează, de principiu, statele membre să creeze în mod artificial, campioni naţionali prin intervenţia statului", a subliniat oficialul european.
La începutul lunii mai, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu arăta că noua companie naţională de electricitate "va fi gata în foarte scurt timp". Ideea înfiinţării companiei energetice naţionale a fost lansată de Tăriceanu în toamna anului trecut. Premierul sublinia că această entitate va fi înfiinţată respectând regulile europene de separare a activităţilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei. Proiectul a fost criticat de majoritatea analiştilor din domeniu, potrivit cărora cota de piaţă a companiilor incluse în noua entitate vor conferi acesteia o poziţie dominantă pe piaţă, respectiv peste 50 la sută din producţia de energie şi 90 la sută din serviciile tehnice. La rândul său, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, spunea că noua entitate va deveni un investitor important în regiune, iar managementul acesteia va fi privat încă de la început.