Comisia Europeană - pregătită pentru un BREXIT fără acord

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2019

Theresa May

Theresa May

Theresa May a promis că demisionează dacă se va vota în favoarea ratificării tratatului retragerii din UE

Comisia Europeană şi-a încheiat, ieri, pregătirile în vederea scenariului unui BREXIT fără niciun acord, în contextul în care această variantă este tot mai probabil să aibă loc, la 12 aprilie, a anunţat CE într-un comunicat de presă.

În acelaşi timp, Comisia furnizează în continuare sprijin administraţiilor publice pentru propriile lor acţiuni de pregătire şi îndeamnă toţi cetăţenii şi toate întreprinderile din UE să continue să se informeze cu privire la consecinţele unui posibil scenariu fără acord şi să îşi ducă la capăt activităţile de pregătire pentru această eventualitate. În felul acesta, Comisia dă urmare concluziilor Consiliului European de săptămâna trecută, în care se solicită continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii şi a contingenţei. "Scenariul fără acord nu este de dorit, dar UE este pregătită pentru această eventualitate", menţionează comunicatul citat.

Acesta precizează că acţiunile întreprinse de UE în vederea asigurării pregătirii pentru scenariul fără niciun acord şi a contingenţei cuprind:

"Comisia Europeană se pregăteşte încă din decembrie 2017 pentru un scenariu fără niciun acord. Astfel, Comisia a publicat 90 de avize de pregătire şi 3 comunicări şi a prezentat 19 propuneri legislative.

De asemenea, Comisia a purtat dis­cuţii tehnice de anvergură cu statele membre ale UE-27, atât în ceea ce priveşte chestiunile generale legate de asigurarea pregătirii şi a contingenţei, cât şi pe marginea unor aspecte specifice legate de asigurarea pregătirii sectoriale, juridice şi administrative.

"De asemenea, Comisia a efectuat un tur al capitalelor celor 27 de state membre ale UE, care tocmai a fost finalizat. Prin aceste vizite s-a urmărit să se furnizeze toate clarificările necesare privind măsurile de asigurare a pregătirii şi a contingenţei luate de Comisie şi să se discute pregătirile şi planurile de contingenţă de la nivel naţional. Vizitele au evidenţiat un nivel ridicat de pregătire a statelor membre pentru toate scenariile".

La rândul lor, statele membre au întreprins măsuri de pregătire intense la nivel naţional.

Comisia face acest anunţ la începutul unei săptămâni de foc pentru premierul britanic Theresa May, după stabilirea unui calendar de către UE şi Londra, care prevede o amânare a divorţului la 12 aprilie, în loc de 29 martie.

Sursa citată arată că, în cazul unui divorţ fără acord, Regatul Unit "va deveni o ţară terţă" şi nu va exista o perioadă de tranziţie, aşa cum prevede acordul încheiat între cei 27 şi May, pe care Parlamentul britanic l-a respins în două rânduri.

"Acest lucru va crea, bineînţeles, perturbări semnificative cu privire la cetăţeni şi mediile de afaceri", subliniază Comisia, pe un ton sobru, referindu-se la posibilitatea unei ieşiri "dezordonate".

CE arată, potrivit AFP, că "cetăţenii britanici nu vor mai fi cetăţeni ai Uniunii Europene" şi "vor fi supuşi unor controale suplimentare atunci când traversează frontierele UE".

Apreciind că pregătirile în cazul unui divorţ brutal "nu vor putea să atenueze întru totul consecinţele unei lipse a unui acord", Comisia subliniază că acest plan vizează domeniile sensibile ale pescuitului, serviciilor financiare şi transportului aerian.

În acelaşi timp, Theresa May discuta cu miniştrii săi despre strategia Brexitului, la începutul unei săptămâni în care Parlamentul britanic ar putea să preia controlul asupra procesului ieşirii regatului din Uniune, de la un premier aflat la ananghie.

Premierul britanic Theresa May le-a promis principalilor critici ai Tratatului retragerii din UE că demisionează dacă "Brexiter"-ii votează în favoarea ratificării tratatului retragerii din UE. Textul laborios negociat timp de doi ani cu Bruxellesul a fost respins deja de două ori, în Parlament. Marea Britanie ar fi urmat să părăsească UE la 29 martie, însă Cei 27 i-au acordat o amânare până la 22 mai, cu condiţia ca acordul să fie ratificat în Camera Comunelor. Altfel, BREXIT-ul va avea loc la 12 aprilie.

"Surse fiabile mă asigură că Theresa May le-a spus lui Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees-Mogg, David Davis şi altora cu care s-a întâlnit la Chequers că va demisiona dacă ei votează în favoarea acordului său, cu tot cu backstop", scrie luni Robert Peston, şeful serviciului politic de la iTV. Acesta adaugă faptul că premierul britanic nu a dat detalii pe subiect şi, astfel, nu există, prea multă certitudine că va demisiona efectiv".

Şeful serviciului politic de la The Sunday Times a anunţat încă de sâmbătă o "frondă guvernamentală în toată regula", mai scrie sursa citată. În total, 11 membri ai Executivului ar fi hotărâţi să o oblige să anunţe o dată a demisiei, în ocazia unui Consiliu al Miniştrilor.

"Este momentul Theresa", titra luni The Sun. Singura modalitate ca premierul să obţină o adoptare a planului ieşirii din UE este să anunţe data demisiei sale, scrie editorialistul tabloidului.

"Sper că Guvernul îi va spune premierului că partida s-a terminat", a declarat, la rândul său, "Brexiter"-ul conservator Andrew Bridgen, potrivit căruia ea nu este susţinută de grupul parlamentar.

Reuniunea de la Chequers a avut loc la o zi după manifestaţia monstru în favoarea unui al doilea referendum pe tema BREXIT-ului.

"Participanţii la reuniune au discutat despre o serie de probleme, inclusiv despre faptul dacă există suficientă susţinere în Camera Comunelor pentru ca un vot semnificativ să aibă loc săptămâna aceasta", a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street, numărul 10.

Un jurnalist de la Buzzfeed scrie, de asemenea, că "Brexiter"-ii au invitat-o pe May să-şi stabilească data demisiei pentru a obţine ratificarea acordului.

Potrivit lui Tom Newton Dunn, şeful serviciului politic de la The Sun, unii dintre miniştri au îndemnat-o să aleagă un BREXIT fără acord ("no deal"), singurul mijloc, în opinia lor, ca ea să rămână la putere.

Acordul încheiat în noiembrie cu Bruxellesul a fost respins cu o largă majoritate, la 15 ianuarie şi 12 martie. Pentru a fi ratificat, Theresa May este necesar să convingă cel puţin 75 de deputaţi din propriul Partid Conservator, de la Partidul Laburist şi micul partid nord-irlandez (DUP), care-i asigură o majoritate absolută în Parlament, după alegerile legislative din iunie 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb