Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra continuării iniţiativei de asistenţă având ca scop îmbunătăţirea sistemelor regionale de inovare în regiunile cu venituri mici şi creştere scăzută din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi Croaţia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.
Coordonată de Centrul comun de cercetare, iniţiativa sprijină regiunile în găsirea de soluţii la o serie de obstacole din calea inovării, cum ar fi lipsa interacţiunii între mediul de afaceri local şi cel academic. De asemenea, iniţiativa se va axa în mod special pe promovarea unei mai mari implicări a partenerilor de afaceri şi a antreprenorilor în elaborarea şi punerea în practică a strategiilor regionale de inovare, aşa-numitele strategii de specializare inteligentă.
"Iniţiativa de asistenţă pentru regiunile cele mai rămase în urmă face parte din angajamentul nostru mai larg de a sprijini statele membre în utilizarea fondurilor politicii de coeziune pentru a inova, precum şi pentru a se dezvolta şi pregăti pentru viitor", a declarat comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.
Dezvoltată în comun cu Parlamentul European şi implementată în perioada 2014 - 2016, iniţiativa de asistenţă a fost reînnoită pentru încă doi ani, în scopul sprijinirii regiunilor să se pregătească pentru investiţii eficiente în domeniul cercetării-inovării în cadrul următorului buget pe termen lung pentru perioada 2021 - 2027.
Iniţiativa dispune de un buget de trei milioane de euro pentru perioada 2018 - 2019 din partea Parlamentului European. Regiunile îşi pot exprima interesul de a participa în această iniţiativă prin intermediul Platformei pentru specializare inteligentă.