Comisia Europeană propune măsuri pentru o economie a datelor echitabilă şi inovatoare

G.B
Internaţional / 23 februarie 2022

Comisia Europeană propune măsuri pentru o economie a datelor echitabilă şi inovatoare

Comisia Europeană a propus astăzi noi norme pentru a preciza cine poate utiliza şi accesa datele generate în UE în toate sectoarele economice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Legea privind datele va asigura echitatea în mediul digital, va stimula dezvoltarea unei pieţe competitive a datelor, va oferi oportunităţi pentru o inovare bazată pe date, precum şi o mai mare accesibilitate a datelor pentru toţi. Aceasta va antrena servicii noi, inovatoare, precum şi preţuri mai competitive pentru serviciile post-vânzare şi pentru repararea obiectelor conectate. Această ultimă componentă orizontală a Strategiei Comisiei privind datele va juca un rol esenţial în transformarea digitală, în conformitate cu obiectivele digitale pentru 2030.

"Dorim să oferim consumatorilor şi întreprinderilor un control şi mai mare asupra a ceea ce se poate face cu datele lor, precizând cine poate accesa datele şi în ce condiţii. Avem de-a face, aşadar, cu un principiu digital esenţial care va contribui la crearea unei economii solide şi echitabile bazate pe date şi va orienta transformarea digitală la orizontul 2030", a afimat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Potrivit comunicatului citat, întocmai ca luminile stradale sau vederile panoramice, datele constituie bunuri neconsumptibile: pot fi accesate de mai multe persoane în acelaşi timp şi pot fi consumate de nenumărate ori fără ca acest lucru să le afecteze calitatea sau să existe riscul epuizării resurselor. Volumul datelor este în continuă creştere, de la 33 de zettabytes generate în 2018 la 175 de zettabytes preconizate pentru 2025. Este vorba de un potenţial neexploatat, 80% din datele industriale nefiind utilizate vreodată. Legea privind datele abordează aspectele juridice, economice şi tehnice care conduc la o subutilizare a datelor. Noile norme vor pune la dispoziţie un volum mai mare de date în vederea reutilizării şi se preconizează că vor genera o contribuţie suplimentară de 270 de miliarde de euro la PIB până în 2028.

Propunerea de Lege privind datele include: măsuri care să le permită utilizatorilor de dispozitive conectate să aibă acces la datele generate de respectivele dispozitive, date care sunt adesea colectate exclusiv de către producători; măsuri care să permită schimbul de astfel de date cu părţi terţe pentru a furniza servicii post-vânzare sau alte servicii inovatoare bazate pe date. Propunerea menţine stimulentele oferite producătorilor pentru a-i îndemna să continue să investească în generarea de date de înaltă calitate, prin acoperirea costurilor lor legate de transfer şi prin excluderea utilizării datelor partajate care sunt în concurenţă directă cu produsul lor.

De asemenea, sunt incluse măsuri de reechilibrare a puterii de negociere a IMM-urilor prin prevenirea dezechilibrelor contractuale excesive în contractele de schimb de date. Legea privind datele le va proteja de clauzele contractuale abuzive impuse de o parte care dispune de o poziţie de negociere mult mai puternică. De asemenea, Comisia va elabora modele de clauze contractuale pentru a ajuta aceste întreprinderi să elaboreze şi să negocieze contracte echitabile de partajare a datelor.

În plus, sunt prezentate mijloace conferite organismelor din sectorul public pentru a accesa şi a utiliza datele deţinute de sectorul privat care sunt necesare în circumstanţe excepţionale, de exemplu în cazul unei urgenţe publice, cum ar fi inundaţiile şi incendiile forestiere, sau pentru a pune în aplicare un mandat legal în cazul în care datele nu ar fi disponibile în alt mod. Este necesar să se ia cunoştinţă de datele respective pentru a putea răspunde rapid şi în condiţii de siguranţă, reducând totodată la minimum sarcina asupra întreprinderilor.

Propunerea de Lege privind datele include şi noi norme care să le permită clienţilor să treacă efectiv de la un furnizor de servicii de prelucrare a datelor în cloud la altul şi să instituie garanţii împotriva transferului ilegal de date.

În plus, Legea privind datele revizuieşte anumite aspecte ale Directivei privind bazele de date, care a fost creată în anii '90 pentru a proteja investiţiile în prezentarea structurată a datelor. Directiva clarifică în special faptul că bazele de date care se alimentează de la dispozitivele şi obiectele internetului obiectelor (IoT) nu ar trebui să beneficieze de o protecţie juridică separată. Astfel, se va garanta faptul că datele vor putea fi accesate şi utilizate, se precizează în comunicat.

Consumatorii şi întreprinderile vor putea avea acces la datele dispozitivului lor şi le vor putea utiliza pentru servicii post-vânzare şi servicii cu valoare adăugată, cum ar fi mentenanţa predictivă. Datorită faptului că dispun de mai multe informaţii, consumatorii şi utilizatorii, de exemplu fermierii, companiile aeriene sau societăţile de construcţii, vor fi în măsură să ia decizii mai bune, de exemplu vor putea achiziţiona produse şi servicii de calitate superioară sau mai durabile, contribuind astfel la obiectivele Pactului verde.

Potrivit Executivului comunitar, întreprinderile şi actorii industriali vor dispune de o panoplie mai amplă de date şi vor beneficia de o piaţă competitivă a datelor. Furnizorii de servicii post-vânzare vor fi în măsură să ofere servicii mai personalizate şi să concureze pe picior de egalitate cu serviciile comparabile oferite de producători, în timp ce datele pot fi combinate pentru a dezvolta, de asemenea, servicii digitale complet noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb