Comisia Europeană propune recapitalizarea coordonată a băncilor din UE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2011

Comisia Europeană propune recapitalizarea coordonată a băncilor din UE

EBA nu va derula noi teste de stres

Executivul de la Bruxelles a propus, ieri, recapitalizarea coordonată a băncilor din Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile de reglementare din regiune continuă să analizeze rezervele de capital necesare instituţiilor financiare care resimt presiuni din cauza crizei datoriilor suverane.

"Le propunem statelor membre să ia măsuri coordonate de recapitalizare a băncilor, ca să scăpe astfel de activele toxice pe care le-ar putea avea în sistem", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu transmis pe YouTube.

Liderii europeni nu au luat, încă, o decizie finală în acest sens, iar dis-cuţiile continuă pentru determinarea structurii unei acţiuni coordonate.

Pe de altă parte, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat că analizează rezistenţa rezervelor de capital ale băncilor în contextul "situaţiei actuale".

"EBA evaluează poziţiile de capital ale băncilor", au precizat reprezentanţii autorităţii.

Multe bănci resimt presiuni semnificative pe pieţele de credit din cauza temerilor privind expunerea pe datoriile de stat din Grecia şi ale altor ţări de la periferia zonei euro.

EBA pregăteşte condiţiile tehnice în care va avea loc recapitalizarea coordonată, identificând mai întâi băncile care au nevoie de bani.

Oficiali din sectorul bancar şi surse din pieţele financiare susţin că principala problemă ar fi ca liderii europeni să găsească destul de urgent o sumă de bani suficient de mare pentru a împiedica riscurile de contagiune generate de criza din Grecia.

"Zona euro ştie ce trebuie să facă şi ar trebui să înceapă odată să acţioneze", a spus o sursă oficială din industria bancară britanică, potrivit Reuters.

EBA a subliniat că nu a anunţat o nouă rundă de teste de stres în sis-temul bancar şi că nu există actualizări ale cifrelor privind datoriile de stat şi alte surse de expunere a băncilor, publicate odată cu rezultatele testelor de stres din acest an, încheiate în iulie, în cadrul cărora au fost evaluate 91 de bănci europene. Anunţul a venit după ce, ieri, dimineaţă, Financial Times informa că va avea loc o nouă rundă de teste.

Dar, Autoritatea Bancară este criticată dur după ce preşedintele instituţiei, Andrea Enria, a admis, marţi, că testele de stres din acest an nu au reuşit să redea încrederea investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb