Comisia Europeană recomandă României să ia toate măsurile necesare pentru a finaliza programul de asistenţă financiară cu instituţiile internaţionale şi, să limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu din 2015 la maximum 0,25% din PIB şi să revină la obiectivul pe termen mediu în 2016.
"De ce ne menţinem o doză mare de precauţie? De ce insistăm pe măsurile bugetare şi de fiscalitate, deşi avem o situaţie macroeconomică foarte bună? România a înregistrat progrese considerabile, dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese şi stabilitatea macroeconomică la care s-a ajuns să fie menţinute şi în niciun caz nu ne dorim să vedem paşi înapoi. Este de înţeles că s-au luat anumite măsuri de relaxare fiscală, înţelegem raţiunile care au stat la baza acestor măsuri, dar vrem să ne asigurăm că sunt luate şi măsurile compensatorii, astfel încât România să păstreze aceste fundamente macroeconomice care o plasează în momentul de faţă printre statele cele mai stabile şi mai disciplinate bugetar şi fiscal din Uniunea Europeană", a declarat luni şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, potrivit Agerpres.
Printre celelalte recomandări ale Comisiei pentru România se numără cele pentru piaţa muncii, respectiv combaterea muncii la negru, continuarea procesului de egalizare a vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, reducerea şomajului în rândul tinerilor, dotarea ANOFM cu personal adecvat, stabilirea transparentă a salariului minim şi introducerea venitului minim de inserţie.
În educaţie, Comisia Europeană recomandă creşterea ofertei şi calităţii serviciilor pentru îngrijirea preşcolarilor şi adoptarea strategiei pentru reducerea abandonului şcolar.
De asemenea, în domeniul sănătăţii, recomandările vizează remedierea aspectelor legate de gradul redus de accesibilitate, nivelul scăzut de finanţare şi ineficienţa resurselor. În plus, recomandările Comisiei se referă şi la companiile de stat, unde se aşteaptă adoptarea legii privind reformarea guvernanţei corporative a companiilor de stat.
"Este foarte important ca recomandările, deşi nu sunt obligatorii, să se bucure de o asumare din partea României, pentru că vorbim de reforme, iar acestea nu vor fi încununate de succes decât dacă sunt înţelese şi asumate de Guvernul României. Anul viitor sper să constatăm mai mult de o treime din recomandări realizate", a precizat Angela Filote.
Ea a adăugat că anul acesta s-au făcut mai puţine recomandări pentru că s-a constatat că anul trecut, când au fost transmise opt recomandări cu 30 de subpuncte, doar o treime dintre acestea s-au realizat complet, o treime doar parţial şi o treime deloc. "Am constatat că, dacă încerci să prioritizezi prea multe lucruri, ajungi să nu mai prioritizezi nimic", a explicat Filote.
În documentul care conţine recomandările CE pentru România nu sunt incluse domeniile care sunt acoperite de programe specifice de cooperare, cum ar fi justiţia, aflată sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), absorbţia fondurilor europene sau achiziţiile publice.