Comisia Europeană solicită Elveţiei să accepte regulile pieţei interne a UE pentru a debloca negocierea unui tratat

G.B
Internaţional / 28 decembrie 2021

Maros Sefcovic

Maros Sefcovic

Relaţia Uniunii Europene cu Elveţia s-ar putea destrăma dacă eşuează negocierile asupra locului acestei ţări în piaţa internă a UE, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Bruxellesul încearcă de mai mulţi ani să încheie cu Elveţia un tratat care să înlocuiască multitudinea de acorduri bilaterale şi cere acestei ţări să adopte regulile pieţei interne a UE. Negocierile au fost sistate în luna mai din cauza temerilor Elveţiei că va ceda prea multă suveranitate către UE.

''Dacă noile negocieri nu se încheie cu succes, acordurile bilaterale încă în vigoare vor expira treptat şi relaţiile noastre vor deveni caduce la un moment dat'', a indicat Sefcovic. Elveţia va trebui să dea asigurări că va aplica regulile pieţei interne a UE dacă se angajează în noi negocieri cu Bruxellesul, a rezumat el punctul de vedere al Comisiei Europene.

''Dorim să aflăm urgent de la Elveţia dacă vrea în mod serios să negocieze cu noi'', a insistat comisarul Sefcovic, enumerând cererile Bruxellesului.

Comisia Europeană vrea ca Elveţia să accepte o aliniere dinamică a legislaţiei sale cu cea comunitară, aplicarea regulilor UE privind libera concurenţă (aşa-numitul ''level playing field''), un mecanism de soluţionare a disputelor şi să contribuie la fondurile UE destinate statelor membre mai sărace ale blocului comunitar.

Bruxellesul a cerut insistent Elveţiei în luna noiembrie ca până în ianuarie să-i comunice un calendar clar pentru soluţionarea chestiunilor ce ţin de piaţa internă a UE. ''Trebuie să ştim despre ce dorim să vorbim atunci - astfel încât să fie clar că discuţiile nu vor dura 20 sau 30 de ani'', motivează comisarul european această solicitare.

Relaţiile dintre UE şi Elveţia sunt guvernate de mai mult de 100 de acorduri bilaterale datând încă din anul 1972. Un colaps al acestor relaţii ar pune în pericol apartenenţa de facto a Elveţiei la piaţa comună europeană. Comisarul Sefcovic a dat exemplul dispozitivelor medicale elveţiene, care pot fi vândute în UE numai cu anumită certificare, ce nu s-ar mai putea acorda în lipsa acordurilor corespunzătoare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb