Comisia Europeană stabileşte acţiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel naţional şi la nivelul UE

V.G.
Internaţional / 25 ianuarie 2023

Comisia Europeană stabileşte acţiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel naţional şi la nivelul UE

Comisia Europeană a prezentat astăzi o iniţiativă prin care se continuă consolidarea şi promovarea dialogului social prin acţiuni concrete la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene, transmite Agerpres.

Potrivit executivului comunitar, iniţiativa reînnoieşte angajamentul său ferm faţă de dialogul social ca piatră de temelie a economiei sociale de piaţă a UE şi a competitivităţii sale. Iniţiativa echipează dialogul social cu mijloacele necesare pentru a se adapta la lumea muncii în schimbare şi la noile tendinţe de pe piaţa forţei de muncă, în contextul tranziţiei către o economie digitală şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei şi al apariţiei unor noi forme de ocupare a forţei de muncă.

"Dialogul social este o dimensiune centrală a economiei noastre sociale de piaţă europene, însă apartenenţa la sindicate este în declin, iar multe sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijiri sau lucrul pe platforme online, nu beneficiază de negocieri colective. Pentru a ne asigura că Europa rămâne competitivă şi favorabilă incluziunii, avem nevoie de un dialog social puternic şi de parteneri sociali puternici", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Negocierile dintre organizaţiile care reprezintă angajatorii şi lucrătorii (partenerii sociali) prin intermediul dialogului social şi al negocierii colective contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, cum ar fi remunerarea, programul de lucru, concediul anual, concediul pentru creşterea copilului, formarea şi măsurile de sănătate şi securitate. Ele joacă, de asemenea, un rol esenţial în ceea ce priveşte adaptarea la circumstanţele economice şi sociale în schimbare şi obţinerea unor creşteri de productivitate care sunt necesare pentru consolidarea competitivităţii întreprinderilor europene. Partenerii sociali joacă, de asemenea, un rol esenţial în perioade de criză sau de schimbare. Partenerii sociali contribuie şi la găsirea unor soluţii echilibrate pentru adaptarea pieţei forţei de muncă la era digitală. Cooperarea strânsă dintre angajatori şi angajaţi este, de asemenea, esenţială pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de producţie industrială şi pentru a înzestra forţa de muncă cu competenţe verzi şi digitale.

Cu toate acestea, gradul şi calitatea implicării partenerilor sociali variază considerabil de la o ţară la alta. În acelaşi timp, apartenenţa la sindicate şi ponderea lucrătorilor care fac obiectul contractelor colective de muncă la nivel naţional sunt în scădere (de la o medie la nivelul UE de aproximativ 66% în 2000 la aproximativ 56% în 2019). De asemenea, este mai puţin probabil ca formele mai noi de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi lucrul pe platforme online, şi anumite grupuri, cum ar fi tinerii, să fie reprezentate; în unele sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijire, înregistrându-se o absenţă aproape totală a negocierilor colective.

În acest context, Comisia propune o recomandare a Consiliului, care stabileşte modul în care ţările UE pot consolida în continuare dialogul social şi negocierile colective la nivel naţional. De asemenea, Comisia prezintă o comunicare privind consolidarea şi promovarea dialogului social la nivelul UE. Partenerii sociali au fost implicaţi îndeaproape în pregătirea acestor iniţiative.

Propunerea Comisiei recomandă statelor membre: să asigure consultarea partenerilor sociali cu privire la conceperea şi punerea în aplicare a politicilor economice, sociale şi de ocupare a forţei de muncă, în conformitate cu practicile naţionale; să încurajeze partenerii sociali să analizeze noile forme de muncă şi formele atipice de ocupare a forţei de muncă şi să comunice pe scară largă cu privire la beneficiile dialogului social şi la orice acorduri colective puse în aplicare; să permită o creştere a capacităţii organizaţiilor de lucrători şi patronale, de exemplu prin asigurarea accesului acestora la informaţii relevante şi prin asigurarea sprijinului din partea guvernelor naţionale.

Pentru a promova în continuare rolul partenerilor sociali în elaborarea politicilor UE şi pentru a consolida dialogul social sectorial la nivelul UE, Comisia propune un set de măsuri pentru: consolidarea dialogului social sectorial european prin modernizarea cadrului său, în strânsă colaborare cu partenerii sociali din UE, printr-o posibilă revizuire a normelor actuale; continuarea sprijinirii acordurilor cu partenerii sociali, în special prin sprijin administrativ şi consiliere juridică; consolidarea implicării partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor UE, de exemplu prin colectarea opiniilor partenerilor sociali interprofesionali europeni cu privire la priorităţile de politică ale UE înainte de stabilirea programului de lucru al Comisiei; eficientizarea sprijinului tehnic şi financiar acordat de UE partenerilor sociali.

În plus, Comisia invită partenerii sociali să negocieze şi să încheie mai multe acorduri cu partenerii sociali şi să îmbunătăţească calitatea de membru şi reprezentativitatea atât a sindicatelor, cât şi a organizaţiilor patronale.

În perioada următoare, statele membre vor discuta propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului în vederea adoptării acesteia de către Consiliu. Odată adoptată, propunerea invită statele membre să prezinte Comisiei un set de măsuri, care au fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, în vederea punerii în aplicare a acestei recomandări. Punerea în aplicare a măsurilor va fi monitorizată în contextul semestrului european.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa ce au decis dictatorial in problema

    vaccinurilor Covid si conflictul rusnac sau trezit sa 

    asculte si parerea oamenilor,

    ce ipocrizie jenanta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb