COMISIA EUROPEANĂ VREA SĂ BLOCHEZE TEMPORAR CONTURILE DEPONENŢILOR, ÎN CAZUL BĂNCILOR CU PROBLEME Vasilescu, BNR: "Măsura de blocare temporară a depozitelor a fost luată şi la noi, de-a lungul istoriei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2017

Vasilescu, BNR: "Măsura de blocare temporară a depozitelor a fost luată şi la noi, de-a lungul istoriei"

Adrian Vasilescu: "Ţara noastră are un sistem bancar stabil"

Comisia Europeană intenţionează să blocheze temporar conturile deponenţilor în cazul băncilor cu probleme, arată un document citat de Reuters. Acesta include măsuri pentru interzicerea temporară a retragerii banilor din băncile aflate în pericol de prăbuşire, astfel încât să fie prevenită fuga depozitelor. Conform sursei citate, propunerea este analizată încă de la începutul anului, pe fondul divergenţei de opinii între statele membre.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României ne-a spus că astfel de măsuri au fost luate şi la noi în mai multe ocazii, de-a lungul istoriei.

Domnia sa ne-a precizat: "O măsură de acest tip se adoptă temporar, până când banca îşi rezolvă problemele. Dacă instituţia de credit nu reuşeşte să îşi rezolve problemele, atunci se adresează Fondului de garantare şi îşi cere falimentul. Deponenţii care au sub 100.000 de euro îşi vor recupera banii de la Fondul de Garantare, iar celor care au depozite mai mari de 100.000 de euro, li se aplică noua măsură de salvare, care presupune transformarea depozitelor în acţiuni (n.r. bail-in)".

Domnul Vasilescu ne-a dat asigurări că, în ţara noastră, nu există bănci în situaţia în care să adopte o astfel de măsură, sistemul nostru bancar fiind stabil şi având toţi indicatorii mult peste cei impuşi de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, a intrat în vigoare şi la noi Legea rezoluţiei bancare, ce transpune Directiva Europeană privind salvarea băncilor cu probleme inclusiv prin confiscarea depozitelor negarantate (bail-in).

Potrivit reprezentanţilor BNR, rezoluţia este mecanismul prin care sunt salvate părţile bune din băncile cu probleme, considerându-se că o lichidare potrivit principiilor generale de insolvenţă ar cauza prea multe elemente colaterale.

Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar cuprinde prevederi care se referă la trei etape distincte, respectiv pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară.

Acţionarii instituţiei supuse rezoluţiei vor fi primii care vor suporta pierderile băncii în dificultate, creditorii vor suporta pierderi ulterior acţionarilor, în conformitate cu ordinea priorităţii creanţelor acestora din cadrul procedurii de insolvenţă, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la ajungerea în stare de dificultate majoră a instituţiei supuse rezoluţiei vor fi trase la răspundere potrivit legii civile sau penale.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ingrijorare pentru economiile de o viata ale parintilor mei, tinute la banca

    Dar daca scenariul ar fi in oglinda si eu ca imprumutat al bancii m-as afla temporar in imposibilitatea de a-mi onora obligatiile, ar fi dispusi distinsii reprezentanti ai bancii sa astepte pana cand imi "rezolv problemele"? Dar cu siguranta in Romania nu e necesara aceasta directiva pentru ca sistemul bancar e stabil, etc. etc.

    Un secret de o valoare inestimabilă a fost dat in vileag de către dl Adrian VASILESCU: ROMÂNIA ARE SISTEM BANCAR !?

    Într-o țară cu doar două bănci proprii (CEC-ul și Eximbank-ul) se poate vorbi de un sistem național propriu ? 

    Reprezentanțele băncilor străine din România fac parte din sistemul bancar românesc ? 

    De ce aceste reprezentanțe nu investesc profitul lor (cca 3,5 - 4, 5 mrd. Euro/an) in economia românească , ci il exportă in țările de origine ? 

    Lipsită de banci comerciale proprii, România va putea adopta vreodată programe de dezvoltare eonomico-socială certă, durabilă ?

    Ar fi de dorit ca dl Adrian VASILESCU să spună românilor cine a facilitat/a „supravegheat prudențial” distrugerea sistemului bancar românesc ! 

    Citind acest articol, mintea-mi fuge din nou la celebrele cuvinte ale actorului Zamfirescu:

    - Maestre, cum trebuie luati astia?

    - Cu parul D-le, cu parul !!! 

    Itic ii aduce rabinului o gisca: "Rabi, ce ma fac, pe Iticus ni-l iau in armata!"

    Incruntat, rabinul deschide Cartea, citeste si se lumineaza: "Nu, nu-l iau". 

    "Bine, dar e cu ceilalti recruti, la gara!", exclama Itic. 

    "Hai acolo!", porunceste rabinul si cind ajung, abia apuca sa-l mai vada pe Iticus, facindu-le semnul de adio, de la fereastra trenului in mers. 

    Rabinul deschide Cartea si se afunda in studiu, dupa care se lumineaza: "Da, pe Iticus l-au luat in armata". 

    Ţara noastră are un sistem bancar stabil.

    Luati Cartea si cititi. 

    1. Vă adresez, în numele meu și al unor prieteni, sincere felicitări pentru înțeleapta pildă cu care ați reușit să definiți oscilantul/găunosul/șubre dul eșafodaj al demersului dlui Adrian VASILESCU.

      Vă mulțumim ! 

    Acest Tutankamon al țării românești ne spune noua orice vrem sa auzim ca oricum nu Răspunde in fata nimănui deoarece au imunitate totala marca BNR si dacă este sa nu fie așa nu poate fi tras la răspundere ,așa ca nimeni nu mai crede ce spune BNR pana la dizolvarea lui si încarcerarea tuturor pt subminarea economiei naționale ! Fmm de Tutankamon !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb