Comisia Europeană vrea să crească utilizarea euro pe pieţele globale

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 decembrie 2018

Comisia Europeană vrea să crească utilizarea euro pe pieţele globale

Comisia Europeană a prezentat, ieri, o serie de propuneri destinate să crească rolul monedei euro în sistemul internaţional de plăţi precum şi ca monedă de rezervă, concurând dominaţia dolarului american, transmite Reuters.

Iniţiativa Executivului comunitar vine după decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, retragere care a forţat multe companii europene să înceteze tranzacţiile cu Iranul pentru a evita sancţiunile americane.

"O utilizare mai mare a euro în economia mondială are potenţialul de a proteja mai bine cetăţenii şi companiile europene împotriva şocurilor externe şi a face sistemul financiar şi sistemul monetar internaţional mai rezistente", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, potrivit Agerpres.

În acest sens, Comisia Europeană a făcut un apel către companiile şi statele membre să crească gradul de utilizare a euro în contractele energetice şi a anunţat că va studia posibile măsuri pentru a promova moneda europeană pe pieţele financiare şi de materii prime.

"În cele din urmă, decizia de a utiliza euro este luată de participanţii de pe piaţă", a recunoscut Comisia, subliniind că cea mai eficientă modalitate pentru a creşte rolul internaţional al monedei euro este finalizarea Uniunii Economice şi Monetare, a Uniunii Bancare şi a Uniunii Pieţelor de Capital, reforme care sunt blocate de mai mulţi ani de interesele diferite ale statelor membre.

Moneda euro este în prezent a doua cea mai importantă valută internaţională. Aproximativ 340 milioane de cetăţeni utilizează zilnic monede şi bancnote euro în cele 19 state membre ale zonei euro. Aproximativ 60 de ţări din întreaga lume utilizează, vor utiliza sau îşi leagă monedele de euro. De asemenea, aproximativ 36% din valoarea tranzacţiilor internaţionale a fost soluţionată în euro în 2017. Moneda euro reprezintă aproximativ 20% din rezervele internaţionale ale băncilor centrale străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb