Actualizare Ordonanţa privind Secţia pentru infracţiunile din Justiţie, adoptată
Comisia pentru elaborarea Legilor Justiţiei a decis astăzi să dea un raport de adoptare pentru OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Comisia pentru elaborarea Legilor Justiţiei a decis astăzi să dea un raport de adoptare pentru OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
S-au înregistrat 14 voturi "pentru", iar 6 parlamentari au votat "împotrivă".
Comisia condusă de Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la această ordonanţă, majoritatea aparţinând Opoziţiei, şi a adoptat actul normativ în forma venită de la Guvern.
Potrivit ordonanţei, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie funcţionează cu 15 posturi de procuror.
Prin derogare de la dispoziţiile legale, până la finalizarea concursurilor organizate pentru numirea în funcţiile de procuror-şef al secţiei şi a celor de execuţie de procuror în cadrul secţiei şi validarea rezultatelor acestora, funcţiile de procuror-şef şi cel puţin o treime din funcţiile de execuţie de procuror vor fi exercitate provizoriu de procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii, selectaţi de comisia de concurs constituită în condiţiile art. 883 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede ordonanţa , conform Agerpres.
Selecţia candidaţilor se realizează de comisia de concurs, printr-o procedură derulată în cel mult cinci zile calendaristice de la data declanşării acesteia de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Comisia de concurs îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin trei membri.
------
Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, se întruneşte astăzi pentru a dezbate amendamentele la OUG 90/2018 şi 92/2018.
Şedinţa este programată să înceapă la ora 13,30.
Potrivit ordinii de zi, membrii comisiei urmează să aibă dezbateri asupra propunerilor şi amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, precum şi asupra Ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Iniţial cele două ordonanţe erau incluse pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a comisiei, dar dezbaterea celor două acte normative a fost amânată pentru a permite depunerea de amendamente. Ieri au avut loc în comisie doar dezbateri generale, amendamentele urmând să fie analizate în şedinţa de astăzi.
"Pentru că au venit foarte multe amendamente de corelare a acestor trei legi, amendamente venite fie din partea grupurilor parlamentare, fie din partea asociaţiilor profesionale, cât şi de la Parchetul General, DIICOT, DNA, am amânat dezbaterile pe fiecare articol în parte, am făcut astăzi doar dezbaterea generală pe aceste două ordonanţe urmând ca mâine, tocmai pentru a nu trece tacit cele două ordonanţe 90 şi 92, să fie discutate. În cazul acestor două ordonanţe, Camera decizională este Senatul. Deci vor intra săptămâna viitoare în dezbatere în Camera Deputaţilor, urmând să intre în dezbaterea Senatului", a explicat Florin Iordache, potrivit Agerpres.
Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2018, 12:08)
Super poza !!!! Brava