Comisia juridică din Senat a avizat un prag de 5% la SIF-uri

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2009

Comisia juridică din Senat a avizat un prag de 5% la SIF-uri

Ioan Cuzman: Decizia Comisiei îi aduce în legalitate pe cei care erau în afara legii

Noul prag permite ca un SIF să fie controlat de 20 de acţionari cu o deţinere de 5%

Comisia juridică a Senatului a cerut, ieri, ridicarea pragului maxim de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare de la 1% la 5%, respingând eliminarea în întregime a limitei de deţinere. De luni de zile, subiectul pragului face valuri la Bursa de Valori Bucureşti, influenţând creşterea sau scăderea titlurilor SIF de fiecare dată când limita de deţinere a intrat în atenţia autorităţilor.

"Este foarte greu de anticipat, acum, cine va avea de câştigat şi cine va avea de pierdut dacă această decizie va trece şi în plen", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana".

"Senatorii au arătat astăzi că au dreptul să stabilească regula jocului într-o societate privată", a adăugat domnul Cuzman, reiterând poziţia preşedinţilor de SIF faţă de modificarea limitei de deţinere. Aceştia au atras atenţia, în nenumărate rânduri, că societăţile de investiţii financiare sunt companii private, unde acţionarii sunt singurii în măsură să ia o decizie privind pragul şi au respins imixtiunea politicului în organizarea SIF-urilor.

"Legea poate să stabilească pragul maxim de deţinere, dar acţionarii sunt cei care vor stabili cât au voie să deţină, între 0 şi 5%", a declarat, evaziv, domnul Cuzman. "Rămâne să vedem cum vor fi reglementate celelalte chestiuni precum concertarea şi drepturile de vot", a mai spus preşedintele SIF1.

Menţinerea unui prag de 1% la SIF-uri este percepută de o parte a pieţei ca o măsură de a evita o eventuală "preluare ostilă" a societăţilor de investiţii financiare şi o modalitate de prezervare a poziţiei actualilor preşedinţi.

Ioan Cuzman ne-a spus: "Se pot întâmpla foarte multe lucruri odată cu ridicarea pragului, mai ales în structura acţionariatului de la SIF-uri. Noul prag permite ca un SIF să fie controlat de 20 de acţionari cu o deţinere de 5%. Faptul că poziţia preşedinţilor este periclitată odată cu majorarea pragului descrie o falsă problemă. Nu înţeleg de ce se insistă că trebuie să schimbi pe cineva când face performanţă. Există, bineînţeles, posibilitatea să fie ales un Consiliu de Administraţie care să reprezinte interesele unui grup restrâns de acţionari, ale căror afaceri să se suprapună peste ale SIF-urilor".

BET-FI a închis cu o apreciere de 5,63%

Indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, BET-FI, a închis şedinţa bursieră de ieri cu o creştere de 5,63%, ajungând la 25.742,12 puncte. Cel mai mult, cu 6,5%, s-au apreciat titlurile SIF "Oltenia" (SIF5), ajungând la 1,31 de lei/acţiune, urmate de acţiunile SIF "Moldova" (SIF2) care au urcat cu 6,31%. O creştere de 5,52%, la 0, 725 lei/acţiune, au înregistrat şi acţiunile SIF " Transilvania" (SIF3), în timp ce acţiunile SIF "Muntenia" (SIF4) au săltat cu 4,7%. În acelaşi timp, acţiunile SIF "Banat-Crişana" (SIF1) s-au scumpit cu 5,08%, la 1,18 lei/acţiune.

Decizia majorării pragului a fost luată după aproximativ trei ore de dezbateri aprinse, timp în care preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a suspendat şedinţa Comisiei înainte de a supune votului amendamentul senatorilor PDL privitor la ridicarea pragului de deţinere la 5% la Societăţile de Investiţii Financiare, potrivit NewsIn.

Domnul Greblă s-a împotrivit unui aviz favorabil asupra propunerii legislative PDL, prin care ar fi fost eliminat total pragul de deţinere al acţiunilor la SIF-uri. În cele din urmă, preşedintele comisiei juridice a redeschis şedinţa Comisiei, fiind de acord cu ridicarea pragului la 5%.

Propunerea legislativă are termen de adoptare tacită pe 19 noiembrie, Senatul fiind prima cameră sesizată, iar Comisia de buget finanţe este cea care întocmeşte raportul pentru plen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu nu inteleg un lucru :cum pot sa hotarasca actionarii cum si ce sa se faca in cadrul societatii cand voturile lor sunt anulate pe motivul (de nivel autist )ca se actioneaza concertat.Pai daca marea majoritate a actionarilor considera ca Cuzman tre sa plece care e problema ,asta deja e calcarea in picioare a drepturilor.Cate actiuni are Cuzman ? 51%singur ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb