COMISIA NAŢIONALĂ DE PROGNOZĂ:  "Nu putem afirma că piaţa de capital îndeplineşte rolul de barometru al economiei"

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2016

"Provocarea principală pe piaţa de capital pentru perioada 2016-2017 continuă să fie atragerea unor companii din mediul privat"

Piaţa de capital ar trebui să aibă rolul unui barometru al economiei, însă nu îşi îndeplineşte acest rol, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale de Prognoză.

În raport se arată: "Aşa cum evoluţia Produsului intern brut pe locuitor, o rată a şomajului în scădere, o inflaţie modestă, un deficit bugetar menţinut în anumite limite sustenabile oglindesc stabilitatea, coerenţa şi dezvoltarea economică, la rândul ei şi piaţa de capital ar trebui să aibă rolul unui barometru al economiei.

Cu toate acestea, dacă analizăm evoluţiile din anul 2014 şi din primele 9 luni 2015, nu putem afirma că piaţa de capital îşi îndeplineşte acest rol, pentru că realizările economice sunt semnificative, dar nu şi ale bursei".

Astfel, în anul 2014, în contextul unei creşteri economice importante de 2,8%, evoluţia pieţei de capital din România a fost sub aşteptări, notează Comisia: "Rezultatele bune din primele 9 luni ale capitalizării Bursei de Valori Bucureşti (creştere de 18,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2013) au fost totuşi anulate de evoluţia din ultimul trimestru al anului 2014, conducând la o reducere a capitalizării de 2,9% la nivelul întregului an. Pe fondul majorării valorii tranzacţionate cu 7,4% şi a reducerii capitalizării, rata lichidităţii a înregistrat astfel o creştere spectaculoasă cu aproximativ 5 puncte procentuale, până la 14,24%.

Deşi se aşteaptă o creştere economică sustenabilă şi în anul 2015, din cauza evoluţiei sub aşteptări a valorii tranzacţionate, se estimează o evoluţie divergentă a valorii tranzacţionate şi a capitalizării Bursei de Valori Bucureşti".

Conform datelor BVB, valoarea tranzacţiilor în 2015 a scăzut cu 24% faţă de 2014, în timp ce capitalizarea a urcat cu 12,35%.

Comisia de Prognoză estimează că indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, va creşte cu 7,6%, în 2016 faţă de 2015, şi cu încă 8,22% în 2017.

În prezentarea perspectivelor principalilor indicatori bursieri în perioada 2015-2017 s-a pornit de la analiza corelaţiilor între aceştia şi creşterea economică.

Comisia precizează că, în urma analizelor şi testelor efectuate s-a evidenţiat o legătură pozitivă între evoluţia pieţei de capital şi evoluţia macroeconomică exprimată prin creşterea PIB (cu un time-lag de doi ani) pe baza seriilor de timp ce acoperă ani: "Totuşi, subliniem gradul relativ de acurateţe al rezultatelor, cauzat, pe de o parte, de numărul redus de observaţii folosite în ecuaţiile de regresie (condiţionat de istoria relativ scurtă a bursei), precum şi de influenţa greu de cuantificat a posibilelor evenimente bursiere ce se pot manifesta cu o intensitate ridicată.

Considerăm că principalul obiectiv urmărit de actorii direct implicaţi în activitatea bursieră în perioada imediat următoare este reprezentat de creşterea valorii tranzacţiilor, mai ales în contextul evoluţiei nefavorabile din primele 9 luni (n.r. din 2015), care va conduce la nivelul întregului an la o valoare a tranzacţiilor sub nivelul înregistrat în anul 2014".

Comisia de Prognoză estimează, pentru perioada 2016 - 2017, o creştere a capitalizării BVB de până la 176,0 miliarde lei la nivelul anului 2017, în timp ce valoarea tranzacţionată va depăşi pragul de 16 miliarde în acelaşi an.

"Analiza ponderii capitalizării în PIB (un indicator foarte important pentru evaluarea gradului de dezvoltare al pieţei de capital) relevă faptul că în anul 2014 s-a înregistrat o uşoară reducere până la un nivel de 19,5%, aşteptându-se ca în perioada 2015 2017 aceasta să se situeze pe un trend ascendent (până la circa 22% în anul 2017)", se mai arată în raportul citat.

În opinia Comisiei, provocarea principală pe piaţa de capital pentru perioada 2016-2017 continuă să fie atragerea în special a unor companii din mediul privat cu potenţial de stimulare a investitorilor.

De asemenea, o mai mare popularizare a acestui instrument de finanţare, ca alternativă la utilizarea sistemului bancar, în rândul populaţiei şi facilitarea accesului la informaţia specifică prin aducerea ei în atenţie în scopul schimbării mentalităţii referitoare la bursă constituie modalităţi simple de atragere de investitori şi noi emitenţi, potrivit raportului.

"Totodată, simplificarea procedurilor şi reducerea costurilor de listare reprezintă măsuri care ar putea avea impact pozitiv asupra companiilor", mai arată Comisia de Prognoză.

Aceasta adaugă că necesitatea existenţei şi utilitatea pieţei de capital nu pot fi puse la îndoială în contextul unei economii de piaţă funcţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu pot afirma ca nu are treaba cu economia si ca nu are nicio treaba cu ceea ce ar trebui sa fie o bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb