COMISIA PENTRU INDUSTRII DIN CAMERA DEPUTAŢILOR A VOTAT: OPCOM - singura bursă de gaze

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2017

OPCOM - singura bursă de gaze

PNL vrea, din nou, retrimiterea proiectului de lege în comisie

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii: "Eu nu am exclus pe nimeni. Pentru a stabili un preţ de referinţă într-o ţară trebuie să ai cât mai mulţi concurenţi pe aceeaşi platformă"

70% din volumele de gaze vor fi tranzacţionate, exclusiv, pe platforma OPCOM, 30% prin contracte bilaterale, iar Bursa Română de Mărfuri va fi scoasă din această piaţă angro de gaze naturale, potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, votat, ieri, de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

BRM l-a acuzat pe Iulian Iancu că, prin excluderea Bursei Române de Mărfuri, doreşte să instituie un monopol mascat pe piaţa gazelor.

În replică, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a spus: "Eu nu am exclus pe nimeni. Pentru a stabili un preţ de referinţă într-o ţară trebuie să ai cât mai mulţi concurenţi pe aceeaşi platformă. Austria a impus-o prin lege, la fel şi Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.

În momentul în care tu nu-ţi identifici un preţ de referinţă, nu creezi o concurenţă reală, ţi-ai dezavantajat economia şi consumatorul. Dacă eu aş fi avut nişte interese, evident că ar fi trebuit să fiu de partea BRM, pentru că este o entitate privată, şi nu de partea OPCOM care aparţine în majoritate statului român. E cam greu de crezut că OPCOM îmi poate crea mie nişte avantaje".

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedinte al comisiei, a declarat, la finalul votului, că PNL va cere retrimiterea proiectului în comisie, din cauza unor prevederi absurde: "Sunt două lucruri care nouă, liberalilor, ni se par de neacceptat. Primul lucru este excluderea platformei de tranzacţionare a BRM, prin lege, ceea ce mi se pare anticoncurenţial, mai ales că există două licenţe în momentul de faţă. Este o intervenţie brutală, iar vicepreşedintele Comisiei Europene ne-a confirmat că retragerea licenţei prin lege este anticoncurenţială şi că nu agreează acest lucru.

De asemenea, eu l-am mai întrebat pe vicepreşedintele Comisiei Europene despre tranzacţionarea unui procent pe Bursă, iar răspunsul a fost 30% pe platformele de tranzacţionare, iar guvernul, prin hotărâre, să majoreze, ulterior, cantitatea în funcţie de lichiditate şi de reacţia pieţei.

Al doilea lucru este că trebuie să clarificăm dacă vrem sau nu exploatări de gaze în Marea Neagră. Eu cred cu tărie că trebuie să avem aceste exploatări de gaze ca alternativă la gazul rusesc. În consecinţă, nu trebuie să blocăm contractele bilaterale de finanţare pe termen lung (futures) pe care Exxon şi OMV vor să le facă pentru finanţarea exploatării. Plus BRUA care a fost o condiţie esenţială de deblocare a grantului de la Uniunea Europeană pentru faptul că exporturile nu puteau fi făcute.

În concluzie, nu suntem de acord cu o singură platformă de tranzacţionare şi nu suntem de acord cu procentul de 70% pe bursă".

Este posibil ca proiectul de lege să fie discutat în plenul Camerei săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.

În sesiunea parlamentară anterioară, Comisia pentru industrii votase aceleaşi amendamente, cu diferenţa că exista obligaţia ca 100% din gazele de producţie internă să fie tranzacţionate pe bursă. Proiectul a fost reîntors la comisie, tot la cererea PNL.

Virgil Popescu a precizat: "În vară, se stabilise obligaţia ca 100% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, iar procentul s-a schimbat acum. De asemenea, în prima formă votată de comisie, importatorii erau trataţi preferenţial, ei nu aveau obligaţia să tranzacţioneze pe bursă, iar acum au şi ei acelaşi tratament ca şi producătorii interni".

Deputaţii au votat şi un amendament PNL care obligă Guvernul să decidă, până la 31 decembrie, măsuri de protecţie pentru consumatorii vulnerabili. Pentru vânzările en detail vor putea exista mai mulţi operatori -OPCOM, BRM.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pe o piata cu 2 - 3 ofertanti, tranzactionarea la bursa nu face altceva decat sa mareasca artificial pretul

    1. postacii analfabeti pesedisti a lu' dragnea, chirita, iancu s-au apucat de treaba ?

      mai bolshevicilor !

      va cauta baba iliescu cu coasa pe acasa si voi stati pe net ??? 

      Corect....monopolul,duopolul si chiar oligopolul sunt periculoase aparitia lor pe o piata libera si se "joaca" cu pretul.Este considerat o concurenta imperfecta.

      ,,,Sa recapitulam ce concurenta avem : duopol -pe productie,,monopol pe transport,,duopol pe distributie si oligopol pe furnizare...Economie de piata ????

      Analfabet esti tu anonimule. Ai scapat de la spital si improsti acuzatii absurde. Nu va invata la scoala aia a voastra de militieni nimic in afara de acuzatii de retardati ?

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      rushinica !!!

    Pe bursa ar trebui tranzactionat “ numai” cantitatea din import!,

    Tot ce inseamna productie interna sa aiba o marja de 15% fata de costurile de productie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb