Actualizare 11:30
Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei a decis astăzi ca preşedintele ţării noastre să nu mai poată refuza numirea judecătorilor şi procurorilor.
Astfel, membrii comisiei au abrogat articolul aflat în vigoare din Legea statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia preşedintele poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor.
Propunerea de eliminare a acestei prevederi a aparţinut Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a fost preluată de ALDE, conform Agerpres.
Judecătoarea Adina Ghiţă, reprezentant al Uniunii Naţionale a judecătorilor din România (UNJR) a susţinut: "Încă de la numirea unui judecător se fac asemenea verificări asupra lui, există mecanisme. Ce anume ar mai putea să facă preşedintele României să analizeze pentru că totul este analizat de CSM? (...) Refuzul preşedintelui României poate fi arbitrar, nu este controlat de nicio instanţă. Preşedintele României, la un moment dat, poate refuza fără să poată fi controlat, este o imixtiune în activitatea unui judecător".
Reprezentanţii liberalilor au criticat această propunere.
Senatorul liberal Iulia Scântei a punctat că preşedintele este şeful Consiliului Superm de Apărare a Ţării (CSAT) şi trebuie să aibă dreptul de a refuza numirea unui judecător sau procuror.
La rândul său, senatorul Alina Gorghiu a subliniat că nu trebuie modificat un articol care a funcţionat bine până acum.
Aceasta aafirmat: "Pun întrebarea celor care vor modificarea articolului: ce nu a funcţionat de se doreşte modificarea articolului?. Nu a existat niciun caz în care Preşedinţia să fi refuzat numirea. Dacă a funcţionat bine, simţim nevoia de a schimba ceva ce a funcţionat bine?.
În final, abrogarea articolului a fost votată cu 15 voturi pentru şi 7 împotrivă.
---------
Liberalii membri în comisia parlamentară specială în care se dezbat legile justiţiei s-au întors astăzi la lucrările comisiei anunţând că vor susţine toate amendamentele depuse de asociaţiile profesionale din sistemul juridic, conform News.ro.
Ei au cerut reluarea dezbaterilor de ieri pentru a putea susţine propunerile făcute de asociaţiile profesionale, dar solicitarea lor a fost respinsă de majoritatea PSD - ALDE - UDMR.
Deputatul PNL, Ioan Cupşa, a declarat la începutul şedinţei: "Grupul PNL s-a reîntors la dezbateri pentru că în tot cursul zilei de ieri aţi oferit public garanţiile că această dezbatere va fi una reală şi Dumnezeu să ne ajute şi aşa să fie, să reuşim să dezbatem şi la sfârşit rezultatul dezbaterilor să fie unul pozitiv pentru toţi cetăţenii. Avem propuneri. Am dori să supuneţi la vot cererea de reluare a dezbaterii pe amendamentele discutate ieri. PNL va prelua toate propunerile care au fost făcute de asociaţiile profesionale şi de instituţiile publice, astfel încât să devină amendamente şi să fie dezbătute în comisie (...) pentru a avea o dezbatere reală asupra tuturor propunerilor".
Preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a susţinut: "A fost dorinţa dumneavoastră să plecaţi ieri, majoritatea amendamentelor depuse de asociaţiile profesionale(...) au fost adopate.(...) Amendamentele sunt adoptate, nu am nicio problemă să vă asumaţi amendamentele respinse".
Parlamentarii PNL şi cei ai PMP au părăsit ieri şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei, după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD - ALDE - UDMR. Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a declarat după ce liberalii au părăsit şedinţa: "Ceea ce se întâmplă în sală este o mişelie politică, o mişelie legislativă şi, dacă-mi permiteţi, o bădărănie parlamentară. Modul în care s-au desfăşurat lucrările confirmă ceea ce ne temeam cu toţii: nu e vorba de un demers bine intenţionat, e vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea de măcelărire a legilor justiţiei".
Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a explicat la rândul ei: "Există nu sute, ci mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânşii sunt ca Făt Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alţii în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă şi una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar". Ea a acuzat PSD şi ALDE că "bagă pumnul în gura" tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.
Aceasta a adăugat: "Nimic din ce a propus opoziţia, din ce a propus CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuţie. A încercat PSD să ne transforme în mobilier pentru că domniile lor au următorul obiectiv: am primit ordin de la Dragnea, trebuie să trecem în 24 sau în 36 de ore aceste legi pe repede înainte, nu ne interesează dezbaterea, nu ne interesează opinia sistemului judiciar, nu ne interesează opoziţia, nu ne interesează absolut nimic altceva. Uitaţi-vă cum stau ca oile la tăiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discută pe nimic, tac şi ridică mâna şi votează doar ce spune domnul Iordache, înţeleptul acestui grup, cel vcare a luat în mână steagul modificării legilor justiţiei. Motiv pentru care, toţi colegii azi am decis să părăsim aceste discuţii şi să protestăm pentru că decât să faci un lucru care să fie prost făcut, mai bine te lipseşti de el".
Înainte de a părăsi sala, liberalii au propus, fără succes, ca legile justiţiei să intre în procedură parlamentară normală, iar comisia specială condusă de Florin Iordache să renunţe la dezbaterea actelor normative.
Şi reprezentanţii PMP au părăsit şedinţa comisiei speciale în semn de protest faţă de cum sunt conduse dezbaterile de către preşedintele acesteia, social-democratul Florin Iordache.
Comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRi şi SIE. USR a criticat dur modificările adoptate de majoritatea PSD - ALDE - UDMR, despre care a spus că sunt "aberante".
1. Imaturitate
(mesaj trimis de Observator în data de 23.11.2017, 11:39)
Constat, din pacate, c-asa zisii liberali se comporta ca niste copii razgaiati. Scopul lor e sa amane modificarea acestor legi pana la calendele grecesti. Dupa 10 ani de la aderarea la UE cred ca e necesara reactualizarea multor legi precum si a Constitutiei.