COMISIILE DE MUNCĂ ALE PARLAMENTULUI: Punctul de pensie, majorat cu 40% de la 1 septembrie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 septembrie 2020

Punctul de pensie, majorat cu 40% de la 1 septembrie

Proiectul de modificare a rectificării bugetare va fi analizat mâine de comisiile reunite de buget, finanţe bănci

Social-democraţii şi-au impus voinţa în cadrul şedinţei Comisiile reunite pentru Muncă din Camera Deputaţilor şi Senat. În urma unui amendament depus de grupul PSD, la ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, şi adoptat de comisia condusă de Adrian Solomon a fost reintrodusă în lege prevederea potrivit căreia pensiile ar urma să crească în acest an cu 40%.

Amendamentul modifică majorarea cu 14% a valorii punctului de pensie, de la 1 septembrie, decisă de guvernul Orban în 14 august.

De asemenea, Comisia de Muncă a reintrodus şi prevederea potrivit căreia salariile profesorilor trebuie să crească din acest an, şi nu din 2021, cum a decis Guvernul prin acelaşi OUG. O asemenea creştere ar însemna un efort bugetar de circa 11 miliarde de lei anual.

Deciziile parlamentarilor nu ţin cont de recenta opinie formulată de Consiliul Fiscal şi nici de concluziile pertinente ale specialiştilor din cadrul aceleeaşi instituţii care susţin că majorarea de 40% a valorii punctului de pensie în acest an ar reprezenta o măsură cu un impact important asupra construcţiei bugetare pe anul 2021 şi că ea ar trebui inclusă într-un cadru fiscal bugetar pe termen mediu.

"Deşi creşterea pensiilor reprezintă în mod evident un obiectiv valid, Consiliul Fiscal a atenţionat cu privire la incompatibilitatea unei astfel de majorări cu dezideratul de a asigura disciplina fiscal/bugetară, respectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB şi apoi către nivelul descris de obiectivul pe termen mediu, de crearea premiselor macroeconomice pentru aderarea la zona euro; deteriorarea semnificativă a poziţiei finanţelor publice mai ales pe termen mediu; efectul destabilizator asupra economiei autohtone; etc. şi a apreciat necesară o reconsiderare a calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor. (...) Consiliul Fiscal apreciază că majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstracţie de situaţia bugetului general consolidat, al cărui

deficit primar şi structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, care reclamă în mod evident iniţierea unui proces de corecţie, ecartul faţă de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat. Într-un astfel de context, implementarea unor

măsuri de majorare a cheltuielilor permanente va implica ulterior adoptarea de măsuri corective suplimentare de o dimensiune echivalentă", se arată în opinia recent emisă de respectiva instituţie publică.

Cu toate acestea, PSD vrea ca în următoarele zile - cel mai târziu, joi - să organizeze şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru un vot pe legea de aprobare a OUG privind rectificarea bugetară. Dacă PSD reuşeşte să impună la votul din plenul reunit creşterea cu 40% a pensiilor, există opţiunea ca preşedintele Iohannis să retrimită legea Parlamentului sau să o atace la Curtea Constituţională. De altfel, premierul Ludovic Orban a anunţat că modificarea rectificării bugetare în sensul dorit de social-democraţi va fi contestată de Guvern la Curtea Constituţională, deoarece nu indică resursele bugetare din care să se facă majorările respective şi reprezintă un risc pentru bunul mers al finanţelor publice ale ţării.

Parlamentarii mai pot depune amendamente până mâine, 9 septembrie, când este programată şedinţa comună a comisiilor de buget, finanţe, bănci, ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în cadrul căreia va fi întocmit raportul necesar pentru şedinţa de plen a Legislativului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pensiile speciale de ce nu le desfiintati? Ordonanta de guvern nu se vrea. Amanati-o ca tot niste spertari sunteti.

    bani pt. presedentie si servicii au fost pt pensionori le a dat o placuta suedeza

    1. Numai banditii nu respecta legile statului.HOLERA GALBENA si cu IOHANNIS ,CAND AU VOTAT si A SEMNAT ,s-au gandit sa saboteze P.S.D-ul?Acesta este efectul de bumerang!Situatia pe care o intampina P.N.L-ul trebuie sa dea de gandit partidelor in viitor. Nu este pentru cine se pregateste,e pentru cine se nimereste.!Succes la sabotaje!( Unde este S.R-I-ul?)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb