Comitetul Executiv al PSD s-a întrunit astăzi, după demisia lui Tudose

A.C
Politică / 16 ianuarie 2018

PSD (Sursa foto: Facebook)

PSD (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 16:50 Dragnea: "În orice partid, componenţa Guvernului se discută in interiorul structurilor statutare. Numai un guvern tehnocrat ia oameni de pe stradă"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că, în cazul în care Viorica Dăncilă va fi desemnată pentru funcţia de premier, Guvernul va fi format în urma discuţiilor din partid şi că doar un Guvern tehnocrat ia oameni de pe stradă şi îi propune Parlamentului.

"Numai un Guvern tehnocrat ia oameni de pe stradă şi îi propune Parlamentului. În orice partid, componenţa Guvenului se discută in interiorul structurilor statutare. Aşa cum am avut (discuţii - n.r) pentru candidatul pentru funcţia de prim-ministru, vom avea o discuţie pentru fiecare candidat la funcţia de membru al Guvernului. I-am avertizat pe toţi colegii mei. Viorica Dancilă va avea un punct de vedere foarte important aici, dar nu poţi să vii în faţa partidului «Asta e echipa mea, dacă nu o votaţi, renunţ». Am întrebat-o ce va face în situaţia dacă va ajunge la concluzia, dacă va fi desemnată de preşedinte, că un membru al Guvernului nu poate merge mai departe. A răspuns firesc şi foarte calm că vine în faţa CExN cu argumentele care au făcut-o să se gândească la această decizie şi, dacă argumentele sunt serioase, va avea toată susţinerea în CExN", a spus Dragnea.

V.D.

-------

Actualizare 15:50 Dragnea despre nominalizarea pentru funcţia de premier: "A fost o procedură nouă în CExN al PSD"

Procedura prin care Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier a fost una nouă în Comitetul Executiv Naţional al PSD, a declarat astăzi preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

"Am avut şedinţa CExN, în urma deciziei de aseară, pentru a discuta şi stabili împreună care este propunerea noastră de prim-ministru care va fi înaintată preşedintelui României. A fost o procedură nouă în CExN, în care au fost mai multe propuneri, cei care au propus şi-au susţinut propunerile respective, a fost o discuţie foarte bună şi am ajuns la concluzia cu toţi că genul ăsta de discuţii, de proceduri sunt cele mai bune şi mai sănătoase. În final, a fost votată doamna Viorica Dăncilă - şeful delegaţiei PSD la Parlamentul European, doar cu o abţinere", a afirmat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD.

El a adăugat că a mai fost propusă pentru funcţia de premier Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, care însă spre finalul şedinţei şi-a retras candidatura.

"Şi eu am cerut colegilor mei să fie de acord să avem un dialog cu doamna Viorica Dăncilă înainte de a supune la vot această propunere. Eu i-am pus foarte multe întrebări, colegii au pus foarte multe întrebări generate de o mare parte din cauzele care au făcut să ajungem în această situaţie. Au fost întrebări puse civilizat, s-a răspuns civilizat şi intenţia mea a fost ca doamna Viorica Dăncilă, dacă va fi acceptată de preşedintele României, să fie conştientă de riscurile la care se expune şi de greşelile pe care le-ar putea face şi care să ducă la o relaţie tensionată cu colegii din partid sau cu membri din Guvern sau la o comunicare defectuoasă. Doamna Viorica Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău. De asemenea, au susţinut şi colegele din organizaţia de femei această propunere. A fost o discuţie bună, o întâlnire bună, care sper să aibă finalitate la preşedintele României", a detaliat liderul PSD.

V.D.

--------

Actualizare 15:02 Orban: "Am pus pariu că propunerea PSD pentru noul premier va fi cineva din Teleorman"

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, astăzi, că a pariat că propunerea PSD pentru noul premier va fi cineva din Teleorman, Carmen Dan sau Viorica Dăncilă.

Orban a afirmat că Viorica Dăncilă nu are experienţă sau notorietate, astfel că va fi doar "o altă marionetă din tribul de Teleorman", potrivit News.ro.

Orban a declarat: "Chiar am pus pariu că va fi din Teleorman. Fie Carmen Dan, fie Viorica Dăncilă. După cum ştiţi, Viorica Dăncilă are rădăcini puternice în judeţul Teleorman. Asta apropo de democraţia din PSD. Singura mea întrebare era dacă va fi Carmen Dan, eroina debarcării premierului Tudose, sau doamna Dăncilă".

Acesta a subliniat: "Nu are niciun argument care să suţină formularea acestei propuneri, nici experienţă, nici background profesional, nici anvergură politică, nici notorietate. Va fi un alt premier care nu va fi altceva decât o marionetă (...) din tribul de Teleorman. Credem că destinul naţiunii române trebuie hotărât de români, după ce s-a văzut clar că PSD nu este capabil să guverneze şi credem că nu mai putem să lăsăm destinul naţiunii române pe seama tribului de Teleorman".

-----------

Actualizare 14:19 Olguţa Vasilescu: "Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă"

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că se bucură că Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier şi a precizat, între altele, că aceasta a spus că va continua legile justiţiei.

"M-am bucurat mult că e o femeie (...), o persoană care are tot sprijinul PSD, cu care eu am lucrat extraordinar de bine şi sunt convinsă că e o alegere foarte bună", a declarat Olguţa Vasilescu.

Ea a spus că Viorica Dăncilă este foarte apropiată de partid şi că ea are "sută la sută garanţii" că nu se va mai întâmpla ca în cazul ultimelor două guverne.

Potrivit Olguţei Vasilescu, în şedinţa CExN, Dăncilă a spus că e de acord să continue legile justiţiei în Parlament.

Vasilescu a mai spus că nu s-a discutat despre restructurarea Cabinetului.

"Viitorul cabinet va fi format în CEx, va fi un cabinet politic, pentru că răspunzător de guvernare va fi PSD", a precizat Vasilescu.

Întrebată dacă Viorica Dăncilă este o apropiată a lui Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu a răspuns: "Este foarte apropiată de toţi liderii partidului".

---------

Actualizare 11:52 Olguţa Vasilescu, înaintea şedinţei CEx: "Eu şi doamna Firea am spus că nu ne dorim funcţia de premier"

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, astăzi, la sosirea la sediul PSD, că ea şi Gabriela Firea au spus că nu îşi doresc funcţia de premier şi şi-a exprimat convingerea că nu va fi nicio problemă ca ea să fie ministru al Muncii şi în viitorul Cabinet.

Aceasta a declarat: "Nu vreau, nu-mi doresc această funcţie. Poate fi Şerban Nicolae, Mihai Fifor, poate fi o doamnă, cu excepţia mea şi a doamnei Firea".

Ea a mai spus că nu crede că va fi vreo problemă să continue la Ministerul Muncii, dar "e vorba şi de votul CEx".

Vasilescu a susţinut că viitorul premier va trebui să ţină legătura cu partidul şi să aplice programul de guvernare.

"Sper ca aerul foarte tare al Palatului Victoria să nu mai ia pe nimeni de cap", a declarat Olguţa Vasilescu.

Întrebată dacă în opinia sa Carmen Dan ar trebui să rămână la conducerea ministerului de Interne, Olguţa Vasilescu a răspuns afirmativ.

----------

Actualizare 11:27 Paul Stănescu, întrebat dacă va fi premier: "Nu-mi doresc acest lucru şi nu o să se întâmple"

Vicepremierul Paul Stănescu a ajuns la sediul PSD, pentru şedinţa CExN, el spunându-le jurnaliştilor că nu îşi doreşte să fie premier şi, prin urmare, nici nu se va întâmpla acest lucru.

Stănescu a fost întrebat de jurnalişti dacă este posibil să fie nominalizat pentru funcţia de premier, potrivit News.ro.

"Nu-mi doresc acest lucru şi, dacă nu-mi doresc acest lucru, nici nu o să se întâmple", a replicat Paul Stănescu.

Despre rămânerea într-o funcţie în viitorul Cabinet, Stănescu a spus: "Vedem".

---------

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi, de la ora 11:00, pentru a nominaliza un alt premier după ce Mihai Tudose a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului partidului.

În aceeaşi şedinţă ar urma să fie făcută şi o evaluare a miniştrilor pentru a se decide cine va rămâne în viitorul Cabinet, potrivit News.ro.

Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis ar urma să primească demisia lui Tudose şi să nominalizeze un interimar, în persoana vicepremierului Paul Stănescu, în condiţiile în care şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-a prezentat demisia.

Deja pentru acest post sunt vehiculate nume precum cel al Vioricăi Dăncilă sau cel al vicepremierului Paul Stănescu, acesta anunţând însă încă de săptămâna trecută că nu îşi doreşte funcţia de premier, conform sursei citate.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ieri seară, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că de această dată el nu va face nicio propunere pentru postul de premier, argumentul său fiind acela că are "o mână foarte proastă".

Dragnea a afirmat: "Se pare că eu am mână foarte proastă (...) Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Mâine au nu voi face nicio propunere".

Liderul PSD a mai spus că la CEx de astăzi nu vor pleca "până nu iese fum alb".

"Sigur vor fi mai multe variante în discuţie", a susţinut Dragnea.

El a mai apreciat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

Întrebat dacă va rămâne în Guvern Carmen Dan, Dragnea a răspuns că va decide CEx. El a spus că tot CEx va face şi evaluarea miniştrilor şi va decide cine rămâne şi în viitorul Guvern.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Dragnea a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

"Cred că preşedintele nu e foarte fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că preşedintele Iohannis va respecta Constituţia şi va numi premierul de la majoritate", a afirmat Dragnea, întrebat dacă nu se teme că preşedintele ar putea face desemnarea pentru noul premier de la alt partid.

Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: "Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta".

Ulterior, într-o emisiune la TVR, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a fost mult mai tranşantă, invocând varianta suspendării preşedintelui în cazul în care ar refuză să numească un premier PSD.

Olguţa Vasilescu a declarat: "Vom merge la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea să spună că nu este o majoritate. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Dacă nu se respectă Constituţia României, care spune foarte clar că, dacă există o majoritate calificată...În cazul în care preşedintele României nu va respecta Constituţia României este un motiv de suspendare a preşedintelui".

Conform articolului 85 din Constituţie, "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament". Articolul 103 stabileşte că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 95 din legea fundamentală prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale", iar "preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui", se mai arată în acelaşi articol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate ne ajuta un meteorit si binevoieste sa cada in locul potrivit la timpul potrivit ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb