Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat în unanimitate Guvernul Ponta IV, cu un singur vicepremier

Alexandru Costea
Politică / 14 decembrie 2014

De la stânga la dreapta: ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu. Miniştrii Nicolescu şi Jianu sunt printre cei schimbaţi în Guvern.

De la stânga la dreapta: ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu. Miniştrii Nicolescu şi Jianu sunt printre cei schimbaţi în Guvern.

Vâlcov - portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului

Andrei Gerea (PLR) - portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor

Mihai Tudose (PSD) - portofoliul Economiei

Sorin Grindeanu (PSD) - Comunicaţii

----------------

Actualizare 18:28 Agricultura rămâne la Daniel Constantin

Biroul Politic al PC a aprobat, azi, în unanimitate, noua formulă de guvern, în care PC va primi Ministerul Educaţiei pentru Sorin Câmpeanu şi Ministerul Agriculturii, care va fi condus în continuare de Daniel Constantin.

"S-a adoptat în unaimintate noua formulă guvernamentală. Am prezentat noua formulă guvernamentală, modalitatea în care PC va fi reprezentat în noul Guvern condus de Ponta. Am prezentat stadiul negocierilor, cum au decurs negocierile, propunerea pe care am făcut-o în cadrul coaliţiei de guvernare de a renunţa la funcţia de vicepremier, funcţie care nu are o atribuţie specifică, pentru ca PC să aibă un portofoliu cu un impact ceva mai mare în societate", a anunţat preşedintele PC Daniel Constantin.

El a arătat că este o onoare pentru PC ca Sorin Câmpeanu, rectorul Universităţii de Agronomie Bucureşti, să conducă Ministerul Educaţiei.

Sorin Câmpeanu a precizat, la rândul său, că nu este membru al PC, dar nu exclude posibilitatea de a intra în acest partid.

------------

Actualizare 18:10 Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat în unanimitate Guvernul Ponta IV, cu un singur vicepremier

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, azi, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, fără Liviu Dragnea vicepremier, printre miniştrii noi ai PSD numărându-se Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop, transmite Mediafax.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Lista de noi miniştri prezentată de Ponta: Darius Vâlcov - portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului; Graţiela Gavrilescu (PLR) - Ministerul Mediului; Andrei Gerea (PLR) - portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor; Mihai Tudose (PSD) - portofoliul Economiei; Sorin Câmpeanu (PC) - Educaţie; Sorin Grindeanu (PSD) - Comunicaţii; Ionuţ Vulpescu (PSD) - ministerul Culturii; Adrian Anghel (senator PSD) - ministerul Românilor de Pretutindeni; Liviu Pop (senator PSD) - ministerul pentru Dialog Social.

--------------

Actualizare 17:29 Tudose, întrebat dacă va face faţă ca ministru: "Un metru nouă'ş'opt, o sută de kile, cred că fac"

Deputatul PSD Mihai Tudose a fost întrebat, azi, înainte de CExN, dacă va face şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta IV, în condiţiile în care e şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, el răspunzând: "Un metru nouă'ş'opt, o sută de kile, cred că fac", transmite Mediafax.

Tudose a venit, astăzi, la şedinţa CExN al PSD, unde urmează să se voteze structura şi componenţa nominală a Guvernului Ponta 4.

El a negat că urmează să facă parte din viitorul Cabinet, mărturisind, pe de altă parte, că are emoţii în privinţa votului dat de CExN.

"Evident că trebuie să ai emoţii, dar ...", a spus Tudose.

Întrebat dacă va face şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta 4, în condiţiile în care este şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, funcţie recent obţinută, el răspunzând: "Un metru nouă'ş'opt, o sută de kile, cred că fac".

"Nu e sport individual, e sport de echipă şi într-o parte şi în alta", a adăugat Tudose.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Mihai Tudose va prelua ministerul Economiei, care iniţial revenea PLR.

Aceleaşi surse arătau şi faptul că PLR va avea un minister al Energiei, care va comasa şi IMM-urile, portofoliou ce va reveni lui Andrei Gerea.

--------------

Actualizare 10:45 Ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni Bogdan Stanoevici se retrag şi ei din Guvern

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi-a anunţat şi ea demisia pe Facebook, ieri seară, după foştii miniştri delegaţi Florin Jianu şi Răzvan Nicolescu. De asemenea, Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.

Aurelia Cristea, pe pagina sa de Facebook: "Sărbătorile iernii se petrec mereu acasă, în familie şi sunt cu atât mai frumoase atunci când la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipă. Şi am speranţa că şi de către cei cu care am interacţionat. În această seară, în urma unei discuţii cu premierul Victor Ponta am încheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasă, în Cluj-Napoca".

Ea mai menţionează că, în perioada imediat următoare, va prezenta un raport de activitate şi "câteva gânduri de viitor, atât pentru sfera dialogului social cât şi pentru comunitatea noastră, Cluj-Napoca".

Cristea a fost aleasă deputat în urma alegerilor legislative din 2012, din partea PSD. Începând cu 5 martie 2014, a devenit ministru delegat pentru Dialog Social şi Relaţia cu Societatea Civilă.

------------

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a anunţat pe Facebook că portofoliul IMM-urilor va fi alipit la cel al Economiei şi va fi condus politic, motiv pentru care el nu va mai face parte din Guvern, nefiind un om politic, ci un tehnocrat. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat, ieri, tot pe Facebook, că a discutat în cursul zilei cu premierul Ponta şi că acesta i-a comunicat faptul că doreşte un nou concept, respectiv "lipirea", din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic.

"Guvernul viitor va conţine numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat să se pună în slujba ţării lui. Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie şi va fi condus politic. Nu m-a interesat şi nu mă interesează nicio altă funcţie, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica rămâne o problemă a cărei rezolvare, deşi sunt matematician, îmi râmâne necunoscută", afirmă Jianu.

Acesta a scris că lasă în urmă un mandat cu realizări majore pentru IMM-uri, precum Strategia pentru IMM-uri 2020, Legea IMM-urilor, Legea Întreprinzatorului debutant, Legea Incubatoarelor de Afaceri, Legea Business Angels, şi pentru turism, ca Legea Voucherelor de vacanţă, 9% TVA pentru tot sectorul), precum şi un buget dublu pentru programele naţionale, alte zeci de milioane atrase din fonduri europene şi anunţă o conferinţă de presă în următoarele zile despre rezultatele mandatului şi proiectele aflate pe circuitul de avizare.

"Voi rămâne fidel domeniului în care mi-am dezvoltat competenţele, reprezentarea onestă a mediului de afaceri, naţional, european, de tineret şi nu numai. Le mulţumesc tuturor colegilor pentru spiritul de echipă, pentru că îşi fac treaba cu seriozitate şi profesionalism. Ştiu că vor continua munca începută împreună şi să fie convinşi că vor avea în mine acelaşi sprijin", încheie Jianu.

Cu puţin timp înainte de acest anunţ, şi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a anunţat că a discutat în cursul zilei cu premierul Ponta şi că acesta i-a comunicat faptul că doreşte un nou concept, respectiv "lipirea", din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic.

"Am discutat, astăzi (n.r ieri), cu prim-ministru Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că îşi doreşte un nou concept: lipirea, din nou, a departamentului de energie la ministerul economiei şi numirea unui ministru politic", arată sursa citată.

Acesta notează că i-a mulţumit lui Ponta pentru că i-a dat şansa să facă ceva pentru România în ultimele 10 luni şi i-a comunicat că nu îl interesează nicio altă funcţie publică în România.

Nicolescu a mai spus că l-a rugat pe Ponta să continue reformele începute în energie: finalizarea strategiei energetice intrată în ultima sa fază, îmbunătăţirea eficienţei companiilor de stat, creşterea transparenţei şi a integrităţii, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor în administraţia care gestionează sectorul energetic.

"Un lucru e cert: voi continua ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirând în anul 2016. Această poziţie nu are niciun fel de legătură cu sistemul de administraţie din România", a mai spus Nicolescu.

Formula Guvernului Ponta IV, prezentată la CExN al PSD

Social-democraţii se reunesc azi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), prilej cu care preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), prim-ministrul Victor Ponta, va prezenta formula Cabinetului restructurat. Discuţiile pe marginea noului Cabinet şi al Programului de guvernare pentru perioada 2015-2016 s-au purtat în cadrul şedinţei Coaliţiei de vineri, dar şi în cursul săptămânii, la Palatul Victoria, în cadru restrâns, potrivit Agerpres.

Conform unor surse citate de Agerpres, deşi este dorit de Partidul Liberal Reformator (PLR), Ministerul Finanţelor Publice rămâne deocamdată la PSD, urmând să fuzioneze cu cel al bugetului, condus în prezent de Darius Vâlcov.

O altă modificare care ar putea apărea este comasarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice cu cel al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, acesta urmând a fi preluat de PLR, alături de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Unul dintre cele patru posturi de vicepremier va rămâne liber, după plecarea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la guvernare, mai transmite Agerpres. În viitorul Cabinet este posibil să rămână două posturi de vicepremier.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu este o noutate pentru Romania.Ne pare rau pentru pierderea domnilor Jianu si Nicolescu,singurii ministri pentru care guvernul condus de Ponta va ramane in memorie cu cateva realizari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb