Compania BPlus Advisory a lansat un proiect ambiţios în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit unui comunicat remis redacţiei. Proiectul propus de BPlus Advisory vizează construirea unei capacităţi de 10 MW pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză. În prima parte a anului 2023 a fost semnat contractul de finanţare pentru implementarea proiectului "Unitate de producţie hidrogen prin electroliză a unei capacităţi de stocare şi comprimare în vederea transportului".
Conform comunicatului, obiectivul general al proiectului este crearea unei capacităţi de 10 MW de producţie hidrogen verde în instalaţii de electroliză până în 31 decembrie 2025 în localitatea Oneşti, judeţul Bacău.
Prin implementarea proiectului propus se vor realiza investiţii în construirea unei noi capacităţi de 10 MW în instalaţii de electroliză, aducându-se astfel un aport la atingerea obiectivelor asumate de către România în PNNR- Componenta 6. Energie, Măsura de investiţii - Investiţia I.2 - Infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice - sub-măsura 2.2 - Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză: construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză, arată sursa.
Noua capacitate de producţie de 10 MW, obţinută ca urmare a implementarii prezentului proiect va contribui astfel la realizarea acestui obiectiv într-o proporţie de 10% din ţinta de 100 MW capacitate în instalaţii de electroliză asumata de România prin PNRR. Obiectivele specifice ale proiectului includ construirea unei instalaţii de electroliză cu o capacitate de 10 MW în localitatea Oneşti, judeţul Bacău până la finalul anului 2025 şi şi generarea unei cantităţi estimate de 749,16 tone de hidrogen regenerabil anual, în fiecare an de operare, în instalaţia pusă în funcţiune până la finalul anului 2025, precizează comunicatul.
Investiţia în instalaţia de electroliză va fi realizată prin intermediul PNRR, cu sprijinul fondurilor europene. Valoarea totală a proiectului este de 118.817.275,76 lei din care 77.919.144,53 lei valoarea
nerambursabilă din fondurile PNRR, restul cheltuielilor necesare implementării proiectului vor fi asigurate de compania BPlus Advisory. Durata proiectului este de 35 de luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul februarie 2023 - decembrie 2025. Instalaţia de producere a hidrogenului va fi racordată direct în Staţia Electrocentrale Borzeşti aflată în vecinătate. În staţia Electrocentrale Borzeşti sunt racordate unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile astfel încât energia electrică utilizată în procesul de electroliză va proveni din energia solară şi energia eoliană.
Capacitatea de 10MW obţinută prin implementarea acestui proiect reprezintă 10% din obiectivul de 100MW asumat de România prin PNRR. Cantitatea de hidrogen verde generat anual este estimată la 749,16 tone, iar perioada de funcţionare a instalaţiei de producere a hidrogenului verde este de 20 de ani. Producţia de hidrogen verde este considerată una dintre soluţiile cheie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi combaterea schimbărilor climatice. Hidrogenul verde poate fi utilizat ca sursă de energie curată în transport, industrie şi sectorul energetic, fiind o alternativă sustenabilă la combustibilii fosili, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 13:19)
Frumoasa afacere !
Se investesc cca 24 milioane de euro si se obtine o productie de cca 750 to hidrogen verde/an
La pretul actual al hidrocarburilor sau gazului metan rezulta ca echivalentul energetic reprezinta o valoare a productiei de cca 300 mii euro/an. . Asta inseamna ca acesta investitie se va recupera in cca 80 de ani.
Probabil ca acesta "afacere '" va fi finantata perpetum de la fondul de mediu.