Compania energetică naţională, un proiect încă în dezbatere

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 20 august 2008

Compania energetică naţională, un proiect încă în dezbatere

AVAS nu a definitivat forma finală a proiectului de Hotărâre de Guvern

Documentele necesare înfiinţării companiei energetice naţionale se află, încă, în stadiul de proiect şi au fost, în mare parte, dezbătute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu factorii de conducere şi reglementare din sistemul energetic, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi patronale din domeniu. Oficialii AVAS ne-au declarat, ieri, că abia după finalizarea aces­tor dezbateri, proiectul de act normativ va fi definitivat şi trimis spre avizarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului. "După obţinerea acestor avize, actul normativ va fi supus spre aprobare Executivului", au adăugat reprezentanţii AVAS.

Oficialii Autorităţii au ţinut, din nou, să menţioneze că decizia privind înfiinţarea companiei energetice naţionale res­pectă strategia energetică naţională a României. Documentul prevede că statul va păstra pachetul de control asupra principalelor unităţi de producere a energiei electrice, totalizând o putere instalată suficientă pentru a putea asigura siguranţa energetică a ţării. Aceeaşi strategie arată că autorităţile trebuie să analizeze integrarea producătorilor de energie cu societăţi de distribuţie aflate în proprietatea statului, rezultând companii puternice la nivel regional.

În consecinţă, AVAS propune ca noua concentrare economică din energie să reunească, sub compania "Electrica", atât complexurile energetice Rovinari şi Turceni, cât şi "Hidroelectrica". AVAS arată că noua structură va încuraja concurenţa de pe piaţă, prin serviciile prestate şi preţurile practicate.

Proiectul a fost avansat în urmă cu aproape un an de zile de primul ministru Tăriceanu, odată cu aprobarea strategiei energetice naţionale. De atunci şi până în prezent "micul RENEL" cum l-au numit unii specialişti a devenit un proiect extrem de controversat. PSD şi PC sunt total împotriva constituirii companiei, care ar dis­torsiona concurenţa de pe piaţa liberă, ar impune preţuri în mod discreţionar şi ar monopoliza producţia ieftină de electricitate. Cele două partide au ameninţat, în nenumărate rânduri, că vor ataca proiectul în instanţă dacă va fi aprobat de Guvern pentru că este anticonstituţional şi anticoncurenţial.

Reprezentanţii sindicatelor din domeniul hidroenergetic şi o parte din specialiştii de pe piaţa de energie susţin acelaşi lucru. Ei şi-au manifestat dorinţa ca societăţile deţinute acum de stat să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti şi să poată beneficia de resurse financiare suficiente pentru investiţii.

Sindicaliştii de la BNS sunt susţinători puternici ai proiectului, cu condiţia ca energia produsă de viitoarea structură să fie tranzacţionată toată în mod transparent, pe bursa de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb