Facebook este ţinta unui al doilea proces colectiv în Marea Britanie, pentru că nu a protejat datele a 1 milion de persoane din Anglia şi Ţara Galilor, într-un scandal legat de colectarea informaţiilor personale ale utilizatorilor, transmite Reuters, citat de News.
Jurnalistul şi scriitorul Peter Jukes a afirmat, marţi, că a intentat un proces, pentru obţinerea unor despăgubiri "substanţiale" dar nespecificate, la trei ani după ce gigantul de media socială a fost amendat în Marea Britanie în legătură cu modul în care aplicaţia terţă "This Is Your Digital Life" a strâns date ale utilizatorilor Facebook fără consimţământul acestora, între 2013 şi 2015.
Acesta este al doilea proces care acuză Facebook că a permis unor aplicaţii terţe să strângă date ale prietenilor utilizatorilor fără permisiunea sau cunoştinţa acestora.
Firma specializată în litigii Milberg London, care acordă consultanţă într-un caz similar, înregistrat în octombrie, a afirmat că este sjurprinsă să audă despre un caz con curent.
Aceste cazuri aduc din nou în atenţie un scandal care a început cu acuzaţiile că firma britanică de consultanţă politică Cambridge Analytica, angajată de echipa de campanie electorală din 2016 a fostului preşedinte american Donald Trump, a accesat datele personale a milioane de utilizatori ai Facebook.
În 2018, Biroul Comisarului penru Informaţii din Marea Britanie a amendat Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru procesarea incorectă a datelor personale ale utilizatorilor, prin faptul că a permis dezvoltatorilor de aplicaţii să acceseze informaţiile lor şi pe cele ale prietenilor, fără să îi informeze clar, în perioada 2007-2014.
Un purtător de cuvânt al Facebook a spus: "Investigaţia Biroului comisarului pentru informaţii cu privire la aceste probleme ... nu a găsit dovezi că datele utilizatorilor din Marea Britanie sau UE au fost transferate de către (Dr. Aleksandr) Kogan, dezvoltatorul de aplicaţii "This Is Your Digital Life ", către Cambridge Analytica".
Firma Cambridge Analytica, care a început procedurile de faliment în 2018, a negat că ar fi folosit astfel de date pentru campania electorală din 2016 din SUA. De asemenea, a declarat că oferta sa de a lucra pentru campania Leave.UK pentru Brexit, în 2016, nu a avut succes.
Cel mai recent proces din Londra este intentat în numele utilizatorilor adulţi de Facebook care erau "prieteni" cu un utilizator al aplicaţiei înainte de mai 2015.
Jukes este consiliat de firma de avocatură Hausfeld din SUA, iar cererea este finanţată de Balance Legal Capital.
Procesele colective referitoare la confidenţialitatea datelor, pe stil american, care leagă automat un grup definit într-un proces, cu excepţia cazului în care persoane individuale optează să nu participe, sunt încă neobişnuite în Regatul Unit.
Curtea Supremă a Marii Britanii ar urma să creeeze un precedent în aprilie, când va audia un dosar împotriva gigantului internetului Google, despre presupusa urmărire ilegală a utilizatorilor de iPhone în 2011 şi 2012, prin cookie-uri ale unor terţi.