Compania Naţională a Uraniului mai construieşte două fabrici la Feldioara

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 11 iulie 2011

Compania Naţională a Uraniului mai construieşte două fabrici la Feldioara

Compania Naţională a Uraniului va demara la finele acestui an un proces amplu de investiţii în comuna Feldioara din judeţul Braşov. Potrivit unui anunţ postat pe site-ul companiei, la Feldioara vor fi construite încă două fabrici, pe lângă cea exis­tentă în prezent - de preparare a minereurilor uranifere şi, respectiv, de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu.

În prezent, sucursala Feldioara a Companiei Naţionale de Uraniu are 600 de angajaţi şi desfăşoară activităţi de prepararea/prelucrarea şi concentrarea minereurilor uranifere şi de rafinare a concentratelor tehnice uranifere în vederea realizării pulberii sinterizabile de UO2 (dioxid de uraniu) - materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă.

Suma care va fi investită în construcţia celor două uzine nu a fost făcută publică. Reprezentanţii companiei susţin că "studiile de fezabilitate pentru cele două uzine sunt în curs de elaborare".

"După predarea studiilor de fezabilitate, prin devizul general aferent, se va cuantifica valoarea acestor acţiuni de investiţii", se mai arată în răspunsul primit de la Compania Naţională a Uraniului.

Compania nu va angaja personal nou la cele două uzine care se vor construi, acestea urmând să fie deservite de personalul existent.

"În trimestrul IV 2011, studiile de fezabilitate pentru cele două uzine vor fi avizate şi înaintate spre aprobare Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. După avizarea şi aprobarea studiilor de fezabilitate se va trece la elaborarea proiectelor tehnice. Demararea lucrărilor de amenajare şi execuţie a obiectivelor de investiţii este condiţionată de nivelul fondurilor ce vor fi alocate", se mai arată în răspunsul companiei.

Feldioara - singura fabrică din Europa care produce combustibil nuclear pentru centrale de tip CANDU

Uzina Feldioara a fost concepută şi construită ca urmare a necesităţii de a se prelucra minereul de uraniu din ţară, în conformitate cu programul nuclear naţional adoptat în deceniul 1970-1980 pentru producerea energiei electrice în centrale nucleare. Unitatea de producere a concentratului uranifer a fost pusă în func­ţiune în anul 1978, iar cea de rafinare în anul 1986.

Sucursala Feldioara desfăşoară activităţi de procesare a minereului prin procedeu hidrometalurgic cu obţinere a concentratului tehnic de diuranat de sodiu, octoxidul de uraniu (produs intermediar stabil) şi pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu (materia primă pentru combustibilul nuclear necesar centralelor nuclearo-electrice tip CANDU).

Capacitatea de prelucrare a celor două unităţi asigură producerea cantităţii de pulbere sinterizabilă de UO2 necesară funcţionării a doar două grupuri energetice de la Centrala Nuclearo-electrică Cernavodă. Produsul final, pulberea sinterizabilă de UO2, a fost testat în anul 1994 de către partenerul canadian ce a asigurat şi calificarea unităţii de fabricare a combustibilului nuclear de la Piteşti. Urmare a promovării testelor canadiene, uzina a primit calificarea de furnizor de materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear de tip CANDU.

Prin uzina Feldioara, România este singura ţară din Europa ce produce combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb