COMPANIA PROSPECTEAZĂ PIEŢE EXTERNE PENTRU A-ŞI PROMOVA PRODUSELE ŞI SOLUŢIILE Orientul Mijlociu - zonă de interes pentru "EnergoBit"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 23 octombrie 2017

Orientul Mijlociu - zonă de interes pentru "EnergoBit"

Oficialii "EnergoBit": "În perioada următoare, dorim să lansăm staţiile de încărcare pentru autovehicule electrice"

EnergoBit SA din Cluj Napoca, furnizor de servicii şi echipamente pentru reţelele electrice de joasă, medie şi înaltă tensiune în sectorul energetic, a primit, recent, o nouă injecţie de capital de aproximativ 40 milioane, destinată susţinerii creşterii companiei prin asigurarea de capital de lucru, extinderii capacităţilor actuale de producţie şi a dezvoltării de noi produse şi servicii, potrivit informaţiilor transmise de EnergoBit. Injecţia de capital a fost făcută de cei trei fondatori Ştefan Gadola, Pal Peter şi Ioan Socea. EnergoBit Group are sub umbrela sa 17 companii. Oficialii EnergoBit au avut amabilitatea să ne povestească, într-un interviu, despre activitatea companiei şi planurile de viitor.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea EnergoBit, anul trecut, şi cum preconizaţi că veţi finaliza anul 2017?

Oficialii EnergoBit: Anul acesta am reuşit să atingem obiective primordiale în îndeplinirea strategiei pe acest an prin creşterea cifrei de afaceri şi prin creşterea EBITDA.

Ne-am focusat şi am investit în capacităţile noastre de producţie, reuşind astfel să dublăm capacitatea de producţie la transformatoarele de distribuţie în ulei gama ECO-T. În prezent suntem singurii producători de transformatoare de distribuţie cu pierderi ultrareduse din România, conform directivelor europene în vigoare. În perioada următoare dorim să lansăm produse noi, printre care enumerăm şi staţiile de încărcare pentru autovehicule electrice. În acelaşi timp, am semnat contracte importante cu sucursalele Electrica şi cu operatorul de sistem Transelectrica.

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte la care a lucrat EnergoBit în 2016 şi în acest an?

Oficialii EnergoBit: EnergoBit are în derulare diverse proiecte de modernizare a reţelelor operatorilor de transport şi distribuţie a energiei electrice, în România, dar şi în străinătate, fiind totodată implicată şi în asigurarea serviciilor de mentenanţă atât pentru renumite companii de utilităţi cât şi pentru clienţi din sectorul privat.

Printre cele mai importante proiecte în care suntem implicaţi se numără Retehnologizarea staţiei Tihau, finalizată în prima parte a anului, dar şi Retehnologizarea staţiei de 220/110/20kV Câmpia Turzii şi Modernizarea staţiei de 400/110/10kV Cluj-Est având ca beneficiar Transelectrica. De curând am început alte două proiecte foarte importante pentru operatorul de transport: retehnologizările Staţiilor Drobeta şi Domneşti.

De asemenea avem în derulare proiecte de mare anvergură şi în Republica Moldova având ca beneficiar Moldelectrica (Operatorul Sistemului de Transport al Republicii Moldova): Reconstrucţia şi Reabilitarea LEA 110Kv, pe o lungime de peste 120 km şi Înlocuirea a 12 unităţi de transformare în 9 staţii de 110kV.

Reporter: Cine sunt principalii clienţi ai EnergoBit?

Oficialii EnergoBit: EnergoBit se adresează companiilor de utilităţi în domeniul energiei electrice, în principal operatorilor reţelelor de distribuţie a energiei electrice - Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, CEZ, Delgaz Grid, Enel, dar şi operatorilor de transport Transelectrica şi Moldelectrica (Operatorul Sistemului de Transport al Republicii Moldova), precum şi clienţilor privaţi. Ne adresăm de asemenea şi investitorilor în capacităţi de producere a energiei electrice, dar şi clienţilor din diferite industrii care urmăresc investiţii noi sau recurg la modernizări ale sistemelor electrice şi de iluminat.

O altă categorie de clienţi vizată o reprezintă piaţa de export din ţările limitate: Moldova, Ungaria, Polonia, Balcanii de Vest, precum şi pieţele emergente unde România a activat în trecut.

Reporter: Este implicată EnergoBit în proiecte de smart city?

Oficialii EnergoBit: Soluţiile inteligente oferite de EnergoBit în diferite domenii (iluminat modern, sisteme de gestiune energie electrică, sisteme de măsură şi analiză a calităţii energiei electrice, staţii de încărcare maşini electrice) sunt aplicate cu succes şi pot fi înglobate în conceptul general de "smart city".

Reporter: Ce ne puteţi spune despre exportul EnergoBit? Care sunt cele mai importante pieţe de export pentru EnergoBit?

Oficialii EnergoBit: Problematica exportului de produse şi soluţii este una destul de complexă. EnergoBit a exportat deja în diverse ţări, însă în acest moment dorim o abordare mai pragmatică a acestui segment care să genereze vânzări stabile şi predictibile în afara graniţelor ţării. În strategia noastră ne concentrăm pe stabilirea unor parteneriate de lungă durată în ţările vizate şi ne dorim să creştem în aceste teritorii noi.

În prezent EnergoBit prospectează mai multe pieţe externe pentru a-şi promova produsele şi soluţiile dezvoltate în experienţa de peste 25 de ani a companiei.

Una din pieţele importante pentru EBT este Republica Moldova, unde suntem implicaţi în două proiecte de antreprenoriat general pentru staţii şi linii de înaltă tensiune, după cum am precizat anterior. Ambele proiecte au finanţare din partea instituţiilor europene şi vor contribui nu numai la creşterea gradului de siguranţă în operare a reţelei de transport şi distribuţie a energiei electrice în Republica Moldova, dar şi la reducerea costurilor de exploatare.

De asemenea, suntem interesaţi de piaţa din Ungaria unde compania noastră a fost deja prezentă, în segmentul energiei regenerabile, prin furnizarea de echipamente pentru cel mai mare parc solar în funcţiune.

Pe lângă aceste pieţe, prospectăm cu mult interes ţările din Balcani care au în strategiile de dezvoltare proiecte atât în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei electrice, dar şi al producerii acesteia din surse regenerabile.

O altă zonă de interes pentru noi este cea a Orientului Mijlociu; deşi a existat o perioadă de reconsiderare a investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii generată de scăderea preţurilor la petrol, observăm în prezent o reluare a acestor programe.

Reporter: Care sunt principalele probleme pe care le întâmpinaţi în activitate?

Oficialii EnergoBit: Recrutarea şi selecţia de personal calificat este unul dintre procesele foarte importante într-o organizaţie, de aceea pentru noi reprezintă o continuă provocare.

Încercăm în permanenţă să îmbunătăţim metodele existente de recrutare, dar şi să dezvoltăm noi modalităţi de a atrage candidaţii potriviţi şi calificaţi.

Reporter: Acum câţiva ani, aţi anunţat că aţi renunţat la toate proiectele fotovoltaice din cauza legislaţiei neclare în domeniu şi aţi crescut investiţiile în domeniul energiei regenerabile. Care este situaţia acum?

Oficialii EnergoBit: Trebuie făcută de la început o distincţie clară între investitor, dezvoltator şi contractor, calitatea în care EnergoBit a activat pe piaţa de regenerabile.

În ceea ce priveşte această piaţă, atât fotovoltaice, eoliene şi micro-hidro, EnergoBit a avut o implicare deosebită în calitate de contractor al părţii electrice sau chiar contractor general oferind dezvoltatorilor o gamă largă de servicii complete şi produse proprii. După apariţia noii legislaţii, investiţiile pe acest segment au scăzut, prin urmare şi rolul companiei noastre pe această piaţă a fost diminuat.

Reporter: Cum vă afectează creşterea preţului energiei din acest an?

Oficialii EnergoBit: Ca pe orice consumator, oferindu-ne însă un impuls suplimentar pentru dezvoltarea unor soluţii de eficienţă energetică pe care să le oferim clienţilor noştri.

Reporter: Câţi salariaţi numără EnergoBit în prezent?

Oficialii EnergoBit: În prezent compania noastră are un număr de peste 700 de angajaţi distribuiţi în punctele de lucru, fabricile şi sucursalele existente, asigurând astfel acoperire naţională.

Activând într-un mediu competitiv, găsirea resursei umane de cea mai bună calitate este o necesitate. Atragerea personalului cu abilităţi cheie, cu spirit inovator şi orientare, a reprezentat o provocare pentru companie atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Reporter: Aveţi în vedere cumpărarea unor companii mai mici din domeniu?

Oficialii EnergoBit: Se doreşte o dezvoltare şi o creştere a companiei în funcţie de oportunităţile de pe piaţă şi în funcţie de strategia acţionariatului actual care, într-o primă etapă urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea brandului propriu.

Reporter: Cum apreciaţi relaţia pe care o aveţi cu BERD?

Oficialii EnergoBit: Suntem mândri să avem parte de susţinerea BERD în derularea întregii activităţi a companiei. Pentru noi, implicarea BERD în acţionariatul companiei a însemnat o mai mare rigurozitate în organizare, implementarea unei guvernanţe corporatiste şi o mai bună gestionare a deciziilor strategice.

Reporter: Vă mulţumesc!

Majorare de capital cu 8,3 milioane de euro

Acţionarii EnergoBit au decis, la finalul august, majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 38.071.950 lei (echivalent a 8.300.000 euro, la cursul de schimb 1 euro = 4,5870 lei), prin aport în numerar din partea acţionarului EnergoBit Holding Ltd.

Ca urmare a majorării, capitalul social total al societăţii va fi de 48.104.280 lei, divizat în 6.804 acţiuni cu valoarea nominală de 7.070 lei fiecare, repartizate între acţionari astfel: EnergoBit Holding Ltd (99,9559%), IHC S.m r.l. (0,0147%) din capitalul social; Leabrook Limited (0,0147%) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (0,0147%).

Acţionarii IHC S.m r.l., Leabrook Limited şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au renunţat în mod expres şi irevocabil la drepturile lor de preferinţă şi la participarea la majorarea capitalului social al societăţii, potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial.

Potrivit datelor înregistrate la finalul săptămânii la Registrul Comerţului, ICH S.A R.L. are 0,0072% din acţiuni, BERD - 0,0072%, Leabrook Limited - 0,0072% şi EnergoBit Holding Limited - 99,9784% din acţiuni.

În 2012, Grupul EnergoBit, deţinut de milionarii clujeni Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal a încheiat un parteneriat de dezvoltare cu fondul de investiţii polonez Innova Capital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb