COMPANIA VREA SĂ SE LISTEZE ANUL ACESTA MedLife încearcă să scoată BVB din moarte clinică

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2016

MedLife încearcă să scoată BVB din moarte clinică
  • document ataşat Profitul net al MedLife (lei)
    apasă aici pentru a descărca.

    Mircea Ursache, ASF: "Oferta MedLife - un semnal bun pentru piaţa noastră de capital"

    Fondul care vrea să iasă acum din acţionariat a investit, în 2009, 20 de milioane de euro pentru circa 36%

    MedLife a avut, din 2009 şi până în prezent, profit în 4 ani şi pierderi în doi ani

    Intermediarii au transmis ASF un calendar de listare şi urmează să remită prospectul

    Aflată în convalescenţă, bursa noastră ar putea primi, pe final de an, primul ajutor din partea clinicii MedLife, care şi-a anunţat intenţia să se listeze, până la finalul anului, după o ofertă de vânzare a 44% din acţiuni, iniţiată de fondul V4C Eastern Europe Holding V Limited ("V4C") şi de International Finance Corporation ("IFC"), membră a Grupului Băncii Mondiale.

    Bursa de Valori Bucureşti nu a mai văzut o listare privată pe piaţa principală, de ani de zile, iar ultima tentativă - oferta AdePlast - s-a soldat cu un răsunător eşec, în 2013.

    Media zilnică a tranzacţiilor de anul acesta a săltat la 7,9 milioane de euro, puţin peste cea de anul trecut, în special datorită vânzării de acţiuni Petrom de către Fondul Proprietatea, căci, în unele şedinţe, schimburile abia trec de două milioane de euro.

    În ultimii ani, Bursa de Valori Bucureşti a tot sperat la o nouă listare din partea statului, iar apoi la o ofertă din partea gigantului RCS-RDS, care însă a preferat să se împrumute, la Londra, prin obligaţiuni, la dobânzi avantajoase, decât să mai acceseze piaţa noastră de capital.

    Clinica MedLife cocheta demult cu planurile de listare, însă, ieri, a venit cu un anunţ oficial.

    Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară consideră că oferta MedLife este un semnal bun pentru piaţa noastră de capital.

    Până acum, intermediarii ofertei au transmis către ASF un calendar de listare şi urmează să transmită şi prospectul spre aprobare, care va conţine detalii referitoare la preţ şi la structura ofertei.

    Potrivit anunţului de ieri, oferta va cuprinde până la 8.840.480 acţiuni existente, reprezentând până la 44,00% din numărul total de acţiuni existente ale Companiei, care urmează să fie vândute de către V4C şi IFC: "Fondul de private equity V4C va vinde întreaga sa participaţie de 36,25%, în timp ce IFC va realiza un exit parţial a deţinerii sale curente de 12,75% în MedLife.

    Acţionarul majoritar (Familia Marcu) şi IFC, în ceea ce priveşte deţinerea reziduală în MedLife, au fost de acord să ofere aranjamente obişnuite de interdicţie a înstrăinării acţiunilor (lock-up) pe o perioadă de 6 luni".

    Societatea a anunţat că nu va face o majorare de capital şi nu va primi nicio parte din veniturile ofertei.

    Oferta va fi adresată investitorilor instituţionali şi de retail din România şi, printr-un plasament privat, către investitori instituţionali internaţionali calificaţi din afara Statelor Unite.

    Oferta este intermediată de Raiffeisen Bank şi Wood & Company Financial Services.

    Activităţile de bază ale MedLife sunt derulate prin intermediul a şase linii de business: Corporate - furnizează servicii de medicina muncii şi planuri de sănătate pentru companii, inclusiv Pachete de Prevenţie în Sănătate; Clinici - furnizează servicii medicale în ambulatoriu, diagnostic şi imagistică medicală; Spitale - furnizează servicii generaliste şi specializate pentru pacienţi în regim de spitalizare continuă şi de zi; Laboratoare - furnizează o gamă largă de teste biologice medicale; Farmacii - localizate în anumite clinici sau spitale ale Grupului, furnizează medicamente şi produse complementare fără prescripţie sau pe bază de prescripţie medicală; Stomatologie - furnizează toată gama de servicii stomatologice.

    La 30 septembrie 2016, Grupul opera 36 de clinici, 8 spitale generaliste şi specializate, 24 de laboratoare cu mai mult de 143 de puncte de colectare de analize medicale, 9 farmacii, 8 cabinete de stomatologie.

    MedLife se concentrează pe deservirea clienţilor privaţi, potrivit companiei: "În 2015 peste 88% din veniturile sale au provenit din sumele încasate cash pentru servicii şi din vânzările de Pachete de Prevenţie şi Sănătate, în general către clienţi corporatişti".

    Anul trecut, vânzările totale ale Grupului au însumat 391 milioane lei (88 milioane euro) cu un profit operaţional (EBITDA) de 55,7 milioane lei (12,5 milioane euro). Vânzările în primele nouă luni din 2016 au însumat 361,5 mililoane lei (80,8 milioane euro), cu o EBITDA 38,9 milioane lei (8,7 milioane euro).

    Începând cu 2009, MedLife a deschis sau a achiziţionat 83 de unităţi medicale.

    Structura prezentă a acţionariatului Medlife este: Familia Marcu - 51,0%, fondul de private equity V4C - 36,25005% şi IFC - 12,74995%. Familia Marcu nu vinde nici o acţiune în ofertă şi va deţine în continuare 51% la finalizarea acesteia. IFC va deţine cel puţin 5% din acţiunile companiei la finalizarea Ofertei. V4C intenţionează să iasă complet din acţionariat.

    Fondul de investiţii Value4Capital (V4C) a intrat în acţionariatul operatorului de servicii medicale private MedLife în 2009 în urma unei tranzacţii de 20 milioane de euro. Atunci, fondul se numea SGAM - Societe Generale Asset Management. În prezent, fondul este deţinut de Bill Watson, Piotr Misztal, Jacek Pogonowski.

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. nu stiu cine e in convalescenta: medlife sau bvb; cred ca amandoua, una mai abitir decat alta...

      1. Foarte adevarat !

      Motive sa se iasa din actionariatul Med Life exista destule. Cine vrea sa vada cam cum merge de fapt firma, ar fi bine sa viziteze oricare dintre clinicile ei ca sa vada cum bate vantul pe acolo.

      Practicile Med Life sunt de asemenea absolut neprietenoase pentru pacienti. 

      Daca vrei o consultatie, esti consultat si platesti un tarif. Daca in timpul consultatiei ti se face si un ecograf, platesti un tarif suplimentar. Deci consultatia fara ecografiere consta doar in povesti, in faptul ca ii spui doctorului ce probleme ai. 

      Dupa consultatie doctorul te pune sa faci analize. Pe care le ofera evident tot Med Life intr-o alta locatie. Analize care implica alte costuri. 

      Iar cu analizele ti se spune ca poti sa te speli pe cap, adica ori sa le interpretezi singur, ori sa apelezi la doctorul de familie, sau la un doctor specialist etc. 

      Daca insa ai prefera ca doctorul de la Med Life care te-a consultat si care ti-a spus sa faci acele analize sa ti le si interpreteze, trebuie sa contactezi din nou institutia, sa te programezi din nou, sa platesti un nou tarif pentru noua discutie cu doctorul, care nu face altceva ca iti spune daca analizele sunt bune sau nu, desi asta ar fi trebuit sa intre in costul primei sedinte de consultatie. 

      Ca uneori ti se pune ca nu se vede bine ecografia si ca te pune sa o faci de inca doua ori, asta treaca mearga. Doar ca pentru fiecare noua ecografiere trebuie sa platesti. 

      In concluzie, daca toate analizele sunt bune, sa zicem pentru o ecografiere de abdomen si niste probe de sange + urina, costul total al consultatiei ajunge la 700 de lei. Daca se descopera insa probleme, deci analizele nu au iesit bine, abia de atunci incep costurile si mai semnificative. 

      Med Life, Med Star, aceeasi apa de ploaie. Din pacate nu as putea spune ca alte clinici private ar fi mai bune. Sigur or exista ele, doar ca eu nu le cunosc. Sistemul de programare/anuntare la telefon este insa destul de bun la Med Life. Mult mai bun decat cel din clinicile de stat. In rest... 

      BVB urmeaza soarta SIBEX. Se termina cu FP, se vinde TLV, se delisteaza BRD si SNP si Ramin doar viermusii din SIFOANE la BVB. Cit sa mai tina si japca asta?

      este foarte bine, sper sa fie un pret atractiv nu fabulatiile de peste 200 de mil de euro din presa

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb