CONFERINŢA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - EDIŢIA A III-A / ALEXANDRU COITA, BRM: "România poate deveni un nod de tranzacţii cu grâu pentru regiunea Mării Negre"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 octombrie 2015

"România poate deveni un nod de tranzacţii cu grâu pentru regiunea Mării Negre"


România poate deveni un nod de tranzacţii cu grâu pentru întreaga regiune a Mării Negre, ţara noastră având toate atuurile în acest sens, a declarat directorul de strategie al Bursei Române de Mărfuri (BRM), Alexandru Coita.

Aproximativ 30% din exporturile mondiale de grâu se realizează la Marea Neagră, a subliniat domnia sa, adăugând că producţia din zonă reprezintă 14% din totalul mondial.

Reprezentantul BRM a precizat: "Miza BRM în agricultură este să fie integrator al pieţei şi să ofere fermierilor instrumentele de finanţare de care au nevoie şi un semnal de preţ corect. În acest sens, colaborarea cu Ministerul Agriculturii şi cu ministrul Daniel Constantin a fost şi este foarte bună, BRM reuşind astfel să dezvolte produse cu impact pozitiv pentru sectorul agricol. Bursa cerealelor este, încă, o construcţie în desfăşurare şi are ca fundament preţuri de referinţă reale şi transparente. Printre avantaje se numără tranzacţionarea transparentă, pentru a scoate la iveală preţul corect şi pentru a asigura o fiscalizare echitabilă şi neîmpovărătoare, dar şi preţuri echitabile pentru producători şi procesatori, în acord cu tendinţele pieţei".

În opinia lui Alexandru Coita, tranzacţionarea pe bursă constituie o garanţie că atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul obţin cel mai bun preţ. De asemenea, bursa oferă instrumente de minimizare a riscului şi de garantare a veniturilor fermierilor.

Domnia sa a mai spus că este nevoie de asocierea micilor producători pentru ca cerealele să poată fi vândute pe Bursă.

Potrivit datelor prezentate de BRM, în Occident, un fermier îşi valorifică 30% din producţie prin intermediul certificatelor de depozit, 30% prin instrumente financiare derivate şi 40% pe piaţa spot. În ţara noastră, fermierii utilizează în principal piaţa spot, iar sistemul de certificate de depozit a fost pus la punct abia de puţin timp.

Bursa de Mărfuri lucrează şi la dezvoltarea de produse derivate şi futures pe care să le pună la dispoziţia agricultorilor. Alexandru Coita a ţinut să precizeze că BRM şi-a propus să ofere sectorului agricol produse bursiere derivate ca instrumente inteligente şi accesibile de asigurare împotriva riscurilor, cu o creditare mai uşoară pentru fermieri şi procesatori. Bursa generează istoricul de preţuri suport pentru instituţiile financiare şi poate administra registrul unic al certificatelor de depozit (care sunt titluri tranzacţionabile).

Administratorul Registrului unic al certificatelor de depozit este un arbitru cu rol cheie în garantarea unui mediu de tranzacţionare predictibil şi stabil, cu expertiză în generarea de cotaţii de referinţă ca suport pentru tranzacţionare şi care asigură platforme electronice de gestionare şi tranzacţionare a certificatelor de depozit.

Conform estimărilor BRM, ţara noastră va avea, în acest an, o producţie estimată de 7,2 milioane tone de grâu, 8 milioane tone de porumb şi 1,8 milioane tone de floarea soarelui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb