CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIŢIA A II-A / ION LUNGU, AFEER: "Investiţiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"

E.D.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2014

"Investiţiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"

Ţara noastră trebuie să fie atentă la deciziile cu privire la marile investiţii în energia electrică, spune Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care precizează că suntem în urmă cu nouă ani din punctul de vedere al consumului, respectiv la nivelul anului 2005.

"Anul 2009 a adus o scădere dezastruoasă în consumul de energie electrică", a declarat Ion Lungu, precizând că ulterior consumul şi-a mai revenit pentru ca din 2013 să scadă din nou.

În aceste condiţii, reprezentantul AFEER consideră că ar trebui identificată nevoia reală de investiţii în partea de producţie a energiei electrice şi trebuie luate decizii atent, deoarece riscăm să ajungem la situaţia din energia regenerabilă, care este considerată "oaia neagră a sistemului energetic", adică să investim mult mai mult decât pot suporta consumatorii: "În urmă cu doi-trei ani, să avem multe capacităţi de energie regenerabilă era un deziderat. Acum producţia de energie verde este considerată oaia neagră a industriei. Nici asta nu este corect. Trebuie să existe un echilibru între consum, gradul de suportabilitate şi interesul investitorilor".

Potrivit domniei sale, recent s-a produs o decuplare a evoluţiei consumului de energie de Produsul Intern Brut, în sensul că, deşi înregistrăm o creştere a PIB-ului, consumul, în schimb, a scăzut.

O problemă din cadrul sectorului energetic pe care a mai ridicat-o preşedintele AFEER a fost necesitatea reintroducerii contractelor bilaterale negociate direct. Ion Lungu a propus ca societăţile de stat să impună tranzacţionarea transparentă pe pieţele OPCOM societăţilor deţinute de stat pentru a preveni actele de corupţie.

Preşedintele AFEER consideră că riscul legislativ este unul foarte mare în sistem, având în vedere desele schimbări privind regulamentele de tranzacţionare. Furnizorii s-au mai plâns că pe o piaţă în care tranzacţiile transparente sunt obligatorii, autorităţile sunt complet netransparente când vine vorba de modificărei legislative fie prin neconsultarea pieţei fie prin ignorarea opiniei operatorilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb