CONFERINTA "INFRASTRUCTURA SI IMOBILIARELE - DOMENIILE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA" / CLAUDIU GEORGESCU, APMCR: "CNADNR ar trebui listată la bursă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 decembrie 2014

"CNADNR ar trebui listată la bursă"

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ar trebui să fie privatizată prin listarea la bursă ca să putem dezvolta infrastructura, este de părere Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Domnia sa a precizat: "Pentru ca lucrurile să meargă bine în domeniul infrastructurii, va trebui foarte clar să privatizăm CNADNR prin listare la bursă, astfel încât transparenţa să determine nişte costuri reale, nu ca acum, ţinând cont că avem cel mai mare cost din Europa pe kilometrul de autostradă. Ştim cu toţii acea celebră autostradă Comarnic-Braşov pe care nicio bancă nu vrea să o finanţeze, iar statul nu vrea să spună acest lucru".

Claudiu Georgescu a subliniat necesitatea transformării Agenţiei Naţionale a Locuinţelor (ANL) - "care este, totuşi, principalul constructor de locuinţe din România" - într-un fond de investiţii pentru locuinţe. Astfel, proiectele pe care le derulează ANL nu ar mai fi orientate după necesităţile politice ale diverşilor primari, ci după necesităţile reale ale pieţei din diverse localităţi, potrivit sursei citate.

Domnul Georgescu a adăugat: "Pentru a stopa scurgerile de investiţii, trebuie să revenim la acel Minister al Lucrărilor Publice, care să garanteze o optimizare a tuturor investiţiilor în domeniile de bază ale infrastructurii şi construcţiilor".

Preşedintele APMCR susţine că avem o mare problemă cu investiţiile, iar acest lucru afectează şi piaţa materialelor de construcţii. Domnul Georgescu a spus că, la ora actuală, România lucrează, în domeniul materialelor de construcţii, la 50% din capacitate, deşi are un potenţial calitativ similar cu orice producător european.

"Este adevărat că şi conjunctura externă împiedică un export mai mare de materiale de construcţii", a spus domnia sa, apreciind: "Vremurile în care exportam două milioane de tone de ciment au apus acum mult timp, dar există o încercare de a scăpa din acest cerc al captivităţii pe care ni-l impun constructorii şi de a scoate la export produse cu valoare adăugată mai mare".

Claudiu Georgescu arată că ţara noastră s-a dezvoltat absolut haotic în domeniul construcţiilor şi "după interesele punctuale ale unora şi ale altora": "Avem singurul drum judeţean din lume care încă este pavat cu pământ. Vă mai dau ca exemplu centrele de birouri din Bucureşti, care, pentru 10 etaje, au 50 de locuri de parcare, iar pe străzile din jur abia reuşeşti să te strecori".

"Suntem o naţiune de proprietari care nu ştiu să evalueze proprietăţile la justa valoare"

Şeful APMCR a subliniat că, într-o Românie civilizată, ar trebui să construim 80.000 de case pe an, dar că în acest an vom ajunge la cel mult 45.000 de case construite.

Pe de altă parte, Claudiu Georgescu a arătat că stocul de locuinţe goale este de 800.000 de unităţi, adică 10% din totalul locuinţelor la nivel naţional: "Aceste locuinţe sunt în stand-by. Au proprietari, dar nu sunt locuite. Suntem o naţiune de proprietari care nu ştiu să evalueze proprietăţile la justa lor valoare".

Domnul Georgescu a mai declarat că Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost supus unei presiuni sistematice în vederea reducerii numărului de angajaţi şi a fondurilor, fapt ce a condus la foarte multe scăpări legislative.

Preşedintele APMCR a amintit şi de mentalitatea consumatorilor români, despre care spune că încă nu sunt pregătiţi să înţeleagă faptul că schimbările din domeniul locuinţelor le poate determina un trai şi o calitate a vieţii mai bune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb