CEZ România a realizat, anul trecut, cele mai bune rezultate din istoria sa în România, în principal datorită încasării datoriilor de la CFR SA, au anunţat, ieri, oficialii grupului ceh. La sfârşitul anului trecut, CEZ România a atins un EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizări) de 719 milioane lei şi un profit net de 189 milioane lei.
În 2011, profitul net al CEZ România a fost de circa 45 milioane lei. Jan Veskrna, Preşedinte al Directoratului CEZ România, a declarat, într-o conferinţă: "Triplarea profitului se datorează încasării datoriei de 314 milioane lei de la CFR. Dacă analizăm profitul net fără această încasare, constatăm o creştere de circa 10% faţă de anul 2011".
Cifra de afaceri a grupului a fost de circa 1,9 miliarde lei în 2012, faţă de suma de 1,7 miliarde lei în 2011. Reprezentanţii grupului ceh au subliniat că anul trecut a oferit contextul necesar derulării celui mai ambiţios program de investiţii, cheltuielile de capital ajungând la suma de 1,488 miliarde lei. Vânzarea de energie către consumatorii finali a atins cantitatea de 6.978 GWh în anul 2012. CEZ Distribuţie a raportat un EBITDA de 289 milioane lei, iar volumul de energie distribuită a fost de 6.978 GWh. Comparativ cu anul 2011, CEZ Distribuţie şi-a redus pierderile cu 69 GWh.
CEZ Vânzare a vândut un volum total de energie electrică de 3.688 GWh înregistrând o creştere de 5% faţă de anul 2011. Compania a asigurat vânzări către 3.807 consumatori eligibili, ceea ce reprezintă o creştere de 37% comparativ cu anul 2011, iar veniturile înregistrate au fost de 1,639 milioane RON, această sumă fiind cu 14% mai mult decat valoarea înregistrată în anul 2011 (respectiv cu 206 milioane lei mai mult). Procesul de recuperare a creanţelor a contribuit la realizarea unui EBITDA în valoare de 122 milioane lei.
Conducerea CEZ România a menţionat că, în 2012, toate turbinele au fost puse în funcţiune şi s-au încheiat lucrările de construcţie la Parcul Eolian din Dobrogea. Astfel, capacitatea de producţie a atins 965 GWh. De asemenea, parcul eolian a înregistrat venituri financiare de 443 milioane lei şi EBITDA de 300 milioane lei. Reprezentanţii CEZ au explicat că, deocamdată, înregistrează pierderi nete din producţia de energie eoliană din cauza cheltuielilor financiare şi a amortizării investiţiei.
În ceea ce priveşte amenajarea hidroelectrică a CEZ de la Reşiţa, anul 2012 a marcat demararea lucrărilor de retehnologizare. Valoarea totală a investiţiei este de circa 30 milioane de euro.
Pentru anul 2013, CEZ nu se aşteaptă la rezultate financiare mai bune, un scenariu optimist fiind menţinerea la nivelul acestui an (n.r. profitabilitate calculată fără încasările de la CFR). Jan Veskrna a declarat: "Principalele provocări sunt scăderea preţului reglementat de la 1 iulie, în condiţiile în care mai avem de recuperat, din anii trecuţi, costuri de 370 milioane lei nerecunoscute prin tarif, dar şi scăderea consumului de electricitate. Desigur, un factor foarte important este ordonanţa care instituie amânarea, pentru trei ani şi jumătate, a plăţii unui certificat verde pe MWh pentru producţia de energie eoliană. Acest lucru înseamnă venituri amânate, cu recuperare negarantată de stat, de circa 200 milioane lei în acest an şi de circa 400 milioane de lei pentru fiecare an, până în 2017".
CEZ este cel mai mare investitor în producţia de energie eoliană din ţara noastră şi solicită Guvernului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amânate.
CEZ a propus ANRE (reglementatorul pieţei de energie) recuperarea sumei de 370 milioane lei în următorii cinci ani. Acest lucru ar presupune o majorare a tarifului de distribuţie cu 8-10% (scumpire de circa 2,5% a tarifului final plătit de consumatori). ANRE a decis, recent, să micşoreze cu 1,3% preţul reglementat al energiei electrice plătite de consumatori începând cu 1 iulie, fără să ia în calcul, potrivit CEZ, veniturile amânate ale distribuitorilor.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa noastră din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care asigură alimentarea cu energie electrică a judeţelor Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ a investit, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde de euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW.
În 2011, CEZ a achiziţionat compania care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa (Caraş Severin) format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70 GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de modernizare.