Institutul Cultural Român Budapesta sărbătoreşte astăzi Ziua Universală a Iei printr-o expoziţie cu atelier de confecţionare a iei realizate de Aurelia Matei-Lazea şi Pălăguţa Hodor şi un concert al naistului Radu Nechifor. Programul cultural este realizat în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) şi se va desfăşura la sediul acesteia, din Jula.
Radu Nechifor este naist, profesor şi artizan de naiuri. A început studiul muzicii la vârsta de 12 ani în cadrul Liceului de Artă din Sibiu. În 2003 este admis primul la catedra de nai a maestrului Gheorghe Zamfir, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A câştigat numeroase premii la concursuri de specialitate, între care marele premiu la concursul naţional "Strugurele de Aur" de la Alba-Iulia, sau marele premiu la concursul de nai "Creation pour la Paix", desfăşurat la Ateneul Român din Bucureşti. A concertat în multe ţări ale lumii, printre care amintim: SUA, Canada, Elveţia, Franţa, Italia, Germania, Cehia şi Grecia.
Aurelia Matei-Lazea, creator popular, păstrătoare a meşteşugurilor şi tradiţiilor locale din zona Munţilor Apuseni. A participat printre altele, la proiectul cultural "Reconstituirea portului tradiţional din Gârda de Sus, Alba - restituire parţială a patrimoniului imaterial local", proiect iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba - ATMA şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
"Aurelia Matei din Gârda de Sus este un om de poveste. Ai crede că este un personaj dintr-un roman scris în urmă cu mai bine de un secol, dacă nu ai vedea fotografiile făcute în gospodăria ei, dacă nu ai citi despre urcuşul epuizant care este, pentru Aurelia, doar un fapt cotidian", (Petruţa Pop, Revista de Alba, 5 martie 2014).
Pălăguţa Hodor, creator popular din Slătioara, Maramureş, din mâinile căreia ies ţesături excepţionale. Pe unde merge, este însoţită pretutindeni de războiul de ţesut şi de fus. Este, de asemenea, unul dintre primii membri în Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni.