Companii ca IBM, Oracle, Dell şi Ericsson vor primi ajutoare de stat

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 septembrie 2011

Companii ca IBM, Oracle, Dell şi Ericsson vor primi ajutoare de stat

Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor vor să acorde ajutoare de stat unor firme mari din domeniul IT&C, pentru investiţii.

"Alături de alte state din zonă, România se află într-o competiţie pentru atragerea acestor companii şi, pe lângă resursele umane, infrastructura bună în domeniul telecom şi facilităţile acordate programatorilor, trebuie să aduci argumente în plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicaţiilor lucrează la o schemă de ajutoare de stat pentru companiile care vor să dezvolte în România afaceri în domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmând să se numere IBM, Oracle, Dell şi Ericsson", a declarat, citat de Mediafax, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei ne-au explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, companiile care intenţionează să dezvolte obiective importante de investiţii pot primi fonduri de stat, însă, pentru acest lucru, trebuie întocmită o schemă care să îndeplinească anumite criterii şi să fie compatibilă cu legea europeană: "În general, Consiliul Concurenţei colaborează cu instituţiile guvernamentale la realizarea acestui tip de scheme de ajutor de stat".

Potrivit ministrului de resort, România este pe lista ţărilor în care IBM ar putea înfiinţa un centru cu până la 3.000 de angajaţi, la fel ca şi în cazul Oracle, care ar putea să relocheze un centru dintr-o ţară din Africa, în timp ce Ericsson intenţionează să îşi sporească numărul de angajaţi din centrul pe care îl are în România cu până la 500 de persoane, de la 800 în prezent.

"De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru în care şi-ar putea des-făşura activitatea câteva sute de angajaţi. În cazul IBM, noi am propus ca posibile locaţii oraşele Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, importante centre universitare, care pot asigura forţa de muncă necesară", a spus minis-trul Comunicaţiilor.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii IBM nu au dorit să comenteze afirmaţiile lui Valerian Vreme, în timp ce conducerea Oracle ne-a promis un răspuns, care, însă, nu ne-a parvenit până la închiderea ediţiei.

Subsidiara locală a IBM, cel mai mare furnizor internaţional de servicii IT, şi-a crescut profitul, anul trecut, la 46,57 milioane de lei, de la 37,52 milioane lei în 2009. În acelaşi timp, şi cifra de afaceri a IBM Româ-nia a crescut - de la aproape 217 milioane lei în 2009, la peste 227 milioa-ne lei în 2010 - dar şi nivelul datoriilor a urcat, la aproximativ 106 milioane lei, anul trecut, de la circa 89 milioane lei în 2009. În prezent, compania are un număr de 662 de salariaţi, faţă de 554 de angajaţi, cât avea în 2009.

Ericsson Telecomunications România, subsidiara grupului suedez de telecomunicaţii Ericsson, şi-a scăzut profitul anul trecut, la 6,85 milioane lei de la 9,4 milioane lei, în 2009. Cifra de afaceri s-a ridicat, în 2010, la 563,69 milioane lei, de la 518,52 milioane lei, în anul precedent. Datoriile companiei s-au adâncit la 285 milioane lei, de la 227 milioane lei, în perioada similară. În schimb, numărul salariaţilor a crescut la 1.295, de la 861.

Oracle este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de aplicaţii software pentru afaceri. Subsidiara din ţara noastră şi-a crescut, anul trecut, profitul de aproape cinci ori faţă de cel din 2009, de la 4,55 milioane lei la 23,8 milioane lei. Totodată, afacerile au crescut la 318 milioane lei, de la circa 300 de milioane de lei, în perioada luată în calcul. În schimb, datoriile au scăzut uşor, de la 28 milioane lei la 26,8 milioane lei, numărul angajaţilor având un trend crescător şi ajungând la 1.396 de persoane, în 2010, de la 1.284 de salariaţi, în 2009.

Dell este al treilea jucător mondial pe piaţa de calculatoare. La începutul lunii aprilie, preşedintele diviziei Service a Dell, Steve Schuckenbrock, a anunţat că un miliard de dolari vor fi alocaţi în următorii doi ani pentru înfiinţarea a zece centre de date şi extinderea serviciilor pentru clienţi, astfel încât să faciliteze vânzările de hardware, software şi servicii destinate companiilor mari. Potrivit lui Schuckenbrock, citat de Bloomberg, noile centre de date vor fi înfiinţate în Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu prea inteleg de ce trebuie Ro sa ajute IBM, ori Microsoft?1?!sunt cumva falimentare? da sa ajutati 8 combinate cu gaz ieftin n-ati putut !si ati lasat pe afara 10.000 de oameni! eu credeam ca astia vin la noi ca ei sa ne ajute! ia vedeti poate mai incalcati legea concurentei din EU, asa cum ati facut-o inj cazul ford.Pe cand cateva miliarde de E pt. SocGen sau PaB.

    1. Pai noi le dam bani si mana ieftina de lucru sa faca ei saracii profit.Altfel nu ar mai fi venit aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb