Companiile chineze care doresc să atragă finanţare în străinătate se îndreaptă în număr mare spre Elveţia şi obţin rapid aprobarea autorităţilor de reglementare să facă acest lucru, informează news.ro.
Firma internaţională de avocatură Baker McKenzie, înregistrată în Chicago, a declarat că a acordat consultanţă juridică pentru primele patru companii chineze care şi-au listat acţiuni printr-un nou program de conectare a acţiunilor în Elveţia, pe 28 iulie. Companiile au atras aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a aprobat noua emisiune de acţiuni "în doar câteva săptămâni", a declarat Wang Hang, partener la cabinetul pentru pieţe de capital al Baker McKenzie din Beijing.
El a menţionat că procesul de aprobare pentru alte emisiuni de acţiuni ar putea dura câteva luni sau chiar jumătate de an.
Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNBC.
Cele mai recente listări nu sunt oferte publice iniţiale, ci reflectă un nou canal pentru companiile chineze listate pe piaţa de acţiuni din China continentală pentru a strânge capital în străinătate.
Cele patru companii - GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group şi Ningbo Shanshan - au emis certificate de depozit globale (GDR) la Six Swiss Exchange, ca parte a unui nou program de conectare de acţiuni China-Elveţia, cu bursele din Shanghai şi Shenzhen.
Cele patru companii operează în noi industrii energetice sau de producţie.
Accesul companiilor chineze la pieţele de capital din străinătate a fost supus unui control sporit, de la suspendarea înalt profil a ofertei publice iniţiale a Ant Group, la sfârşitul anului 2020, şi măsurile luate de Beijing împotriva companiei Didi, în vara anului 2021.
În China, noile reglementări privind confidenţialitatea utilizatorilor şi securitatea naţională au ridicat ştacheta pentru ofertele publice din străinătate.
Incapacitatea de a ajunge la un acord de audit cu SUA ameninţă cu radierea multor companii chineze de la bursele din New York. Dar companiile care doresc să se listeze în China continentală şi Hong Kong se confruntă adesea cu cerinţe mai stricte decât pe piaţa din SUA.
Un raport al EY a constatat că, începând cu 14 iunie, peste 920 de companii erau pe cale să se listeze la bursă în China continentală şi Hong Kong. S-a schimbat puţin faţă de martie.
În timp ce companiile chineze aşteaptă claritate cu privire la un proces de listare publică iniţială mai rapid, unele care pot face acest lucru se îndreaptă către Elveţia.
Un client care se gândeşte la o ofertă publică în Hong Kong a decis să acorde prioritate unei listări GDR în Elveţia şi să urmărească o listare în Hong Kong mai târziu, a spus Wang, citând o conversaţie din dimineaţa zilei de joi, 28 iulie.
De la ştirile despre viitorul program China-Swiss Connect la începutul acestui an, "cel puţin 13 companii chineze cotate la bursă şi-au anunţat deja intenţia" de a oferi acţiuni. Există şi alte companii care plănuiesc asta, dar nu au făcut anunţul, a spus Wang.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 18:26)
Ce fraieri dau bani chinezilor??? Bancile chinezesti nu mai returneaza banii din depozite deponentilor.. Hotie pe fata.. Cu China nu e de facut afaceri, ramai fara bani...