Tot mai multe companii de brokeraj se retrag, succesiv, de pe piaţa de capital din Polonia, conform Warsaw Business Journal. Deşi prima parte a anului 2013 a fost benefică pentru piaţa de capital poloneză, tot mai multe companii de brokeraj au decis să se retragă total sau parţial de pe piaţa din Polonia. Printre acestea se numără Credit Suisse Securities, care a anunţat, încă din aprilie, că îşi mută platforma de tranzacţionare la Londra, şi KBC Securities, care nu vor mai oferi servicii pentru persoanele fizice.
Şi compania Amerbrokers a anunţat de curând că, începând cu luna septembrie a acestui an, îşi va înceta activitatea de brokeraj pe piaţa poloneză.
Aceleaşi mişcări de retragere sunt aşteptate şi din partea altor companii de brokeraj. Andrzej Jakubiak, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia, a declarat, pentru Warsaw Business Journal, că firmele trebuie să se gândească, în primul rând, la consolidare.
Analiştii pieţei de capital poloneze sunt de părere că decizia de retragere de pe piaţă a firmelor de brokeraj se datorează numărului foarte mare de companii care activează în acest domeniu, competiţia rigidă conducând la diminuarea profiturilor.
Brokerii polonezi sunt de părere că punctul forte al fiecărei firme de brokeraj stă în de oameni şi nu în forţa financiară: "Cel mai bine este să preiei clienţii şi unii dintre angajaţi, nu întreaga afacere şi infrastructură", a declarat recent directorul uneia dintre casele de brokeraj.
1. Asteptam provincia...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 30.07.2013, 15:02)
La ei se retrag, dupa 7 ani de chinuri... Ii asteptam la noi, d-le Sobolewski. Faceti d-voastra ce nu au curajul sa faca romanii nostri, ca n-aveti nimic de pierdut. Daca reusiti sa umblati acum, in pauza asta de vara, la decidentii politici, sa-i faceti sa vada cu alti ochi piata de capital, atunci vin dupa d-voastra si brokerii din Polonia, si-si reinventeaza piata aici. Ei iau comisioanele (cu siguranta mai mici decat cele practicate de noi), determina o concurenta acerba si la brokerii romani, aduc un aer nou tuturor, vor forta deschiderea acestei industrii, vor garanta strainilor anumite procese operationale. Si poate, daca noi n-am fost in stare, or fi altii. De beneficiat o sa beneficieze cu siguranta investitorii si societatile cotate care vor sa se dezvolte. Chiar si statul va vinde la preturi mai bune si mai repede. Viteza de miscare a fondurilor se va mari, toti vom castiga din acest lucru, chiar si investitorii imobiliari. Si poate in acest fel se vor tria si specialistii pietei noastre de capital. Doamne-ajuta!