Ieri, pieţele de capital europene s-au aflat din nou în declin. Indicele Euronext 100 la orele 16 pierduse 1,55 procente din valoare, atingând cifra de 779.69. Dintre cele mai tranzacţionate acţiuni din coşul indicelui au fost în continuare, ca şi în ultima săptămână, Alcatel-Lucent, a cărui urcare s-a mai ponderat ieri printr-o depreciere cu 2,89 procente, asiguratorul Axa, care a pierdut din creşterea spectaculoasă din sesiunea precedentă 1,75 procente şi Aegon care a revenit printr-o scădere de 1,70 procente.
Alte companii perdante la bursele europene ieri au fost băncile, care sunt, în general, cele mai sensibile la indicii economici. Teama de încetinirea creşterii economice a afectat ING Group, în scădere la Amsterdam cu 1,31 procente, iar în Franţa, Credit Agricole cu 0,98 procente, Societe Generale cu 1,58 procente şi Naxitis cu 4,27 procente. Aceste deprecieri au afectat indicele bursei din Paris, CAC 40 cu o scădere de 1,48 procente, pănă la valoarea de 4.471,76, indicele bursei de la Amsterdam, AEX, care a pierdut 1,34 procente, ajungând să valoreze 409,16 puncte şi pe cel belgian, BEL 20, care a coborât cu un procent, până la valoarea de 3.179,51 de puncte.
La Londra, şirul de companii în depreciere include băncile: Barclays (în scădere cu 3,71 procente), HBOS (în coborâre cu 2,74 procente), Lloyds (care a pierdut 3,30 procente) şi Royal Bank of Scotland, care s-a depreciat cu 2,28 procente şi care au împins în jos indicele principal londonez, FTSE 100, cu 1,83 procente, atingând valoarea de 5.518,10 puncte.
În Asia, neîncrederea investitorilor s-a abătut ieri mai ales asupra producătorilor de mărfuri, lucru care a dus la deprecieri la majoritatea burselor. La Hong Kong, Indicele Hang Seng a fost afectat de deprecierea celui de-al treilea mare petrolist chinez, Cnooc Ltd. cu aproape 6 procente la închidere şi a marelui producător de aluminiu Aluminum Corp. of China Ltd, care pierduse şi acesta tot pe atâta. Indicele Hang Seng a evoluat în jos, cu 2,17 procente. Cine cumpărase la Hong Kong acţiunile uriaşului producătorului de răcoritoare China Huiyuan Juice Group Ltd, s-a trezit mai bogat cu 164 de procente per acţiune, peste noapte, după ce Coca Cola a anunţat că a achizitionat-o.
În Japonia s-au apreciat acţiunile consumatorilor de petrol: producătorii de cauciucuri sunt următorii favorizaţi după transportatori şi producătorii de automobile. Lozinca investitorului japonez a fost ieri: "Pe cât mai rău merge petrolul, pe atât de bine e de fabricanţi!", iar efectele ei s-au văzut în aprecierea indicelui japonez Topix cu 0,67 procente.
Alte câstigătoare ale sesiunii în Asia au fost India, al cărei indice BSE SENSEX 30 a adaugat la valoarea sa încă 3,8 procente, Coreea de Sud, unde Kospi 100 a urcat cu un procent şi micile pieţe de capital din Filipine şi Vietnam.
În America, bursa s-a deschis pe linia din ziua precedentă, dar în coborâre imediat după aceea. În primele minute, indicele NYSE Composite a pierdut 0,24 procente, iar Dow Jones Industrial tot atâta. Analiştii sunt de părere că investitorii nu s-au lămurit dacă este cazul să salute sau să se retragă în situaţia scăderii preţurilor la bursele de mărfuri.