Companiile nemţeşti - pregătite să investească în transformarea României într-un hub energetic

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a precizat: "Modelul economic se va schimba, configurarea lanţurilor de aprovizionare se schimbă, iar tehnologia va avea un impact asupra produselor noastre. Participăm la cea mai mare transformare din istorie, iar guvernele singure, chiar dacă sunt eficiente, nu vor putea să facă singure schimbările necesare, ci trebuie să conlucreze cu mediul academic şi cu mediul de afaceri".

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a precizat: "Modelul economic se va schimba, configurarea lanţurilor de aprovizionare se schimbă, iar tehnologia va avea un impact asupra produselor noastre. Participăm la cea mai mare transformare din istorie, iar guvernele singure, chiar dacă sunt eficiente, nu vor putea să facă singure schimbările necesare, ci trebuie să conlucreze cu mediul academic şi cu mediul de afaceri".

English Version

Companiile germane din ţara noastră sunt pregătite să contribuie la schimbarea modelului economic românesc în actualul context geopolitic regional, la transformarea digitală şi la oportunitatea oferită de tranziţia verde pentru ca ţara noastră să devină un hub energetic, dar au nevoie predictibilitate legislativă şi de un parteneriat real cu decidenţii politici de la Bucureşti, au afirmat, ieri, participanţii la dezbaterea "Schimbări geopolitice în sud-estul Europei: ce înseamnă pentru afaceri?", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK).

În deschiderea evenimentului, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a spus: "Modelul economic al României este depăşit. Modelul economic iniţial bazat pe forţa de muncă ieftină şi pe exportul de produse cu valoare mică şi-a atins limita maximă. Cea mai profundă expresie cu privire la ce se întâmplă acum la nivelul Uniunii Europene şi în România este trezirea strategică, adică un nou început, pentru că modelul actual şi-a atins limitele. Cancelarul german Olaf Scholz spunea recent că centrul de greutate al Europei se mută către est. Este o realitate strategică evidentă. (...) Poate a venit clipa să ne gândim la un mittelstand (clasă de mijloc) românesc, la un ţesut esenţial al ţării noastre, să facem chiar un bruderschaft (o înfrăţire) pe stil nou cu partenerii noştri. Eu admir implicarea comunităţii de afaceri germane pentru învăţământul dual din ţara noastră şi e momentul să ne gândim serios la ce fac partenerii noştri şi împreună cu ei să învăţăm să trecem de la învăţământ dual la un model industrial românesc".

Secretarul general adjunct al NATO a amintit că a contribuit în urmă cu mai mulţi ani, din poziţia guvernamentală pe care a deţinut-o, la acordarea facilităţilor fiscale pentru sectorul IT&C, sector care în acest moment a ajuns să reprezinte 8% din Produsul Intern Brut, şi a criticat măsurile recente ale decidenţilor politici de la Bucureşti care au anulat o parte din facilităţile acordate acestui sector economic.

Mircea Geoană a afirmat: "Sunt de acord cu ce a spus recent domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, că nu poţi să rămâi cu taxele jos pentru un sector economic, deoarece acestea se transformă în rentă, dar eu aş merge cu politicile publice pentru sprijinirea parteneriatelor din cercetare-dezvoltare-inovare. (...) Schimbarea legislaţiei în timpul jocului este împotriva intereselor economice ale ţării. Nu poţi să schimbi Codul fiscal de trei ori într-un an. Nu se poate face business serios când ai mediu legislativ şi fiscal impredictibil".

Mircea Geoană: "România a rămas dramatic în urmă cu transformarea digitală în sectorul public"

Domnul Geoană a mai spus că ţara noastră are nevoie de investiţii strategice, de capital, de transfer de tehnologie, de management şi de transfer de competenţă şi că este necesar ca autorităţile să sprijine inovaţia, digitalizarea şi proiectele ce vizează tranziţia verde.

Secretarul general al NATO a precizat: "Modelul economic se va schimba, configurarea lanţurilor de aprovizionare se schimbă, iar tehnologia va avea un impact asupra produselor noastre. Participăm la cea mai mare transformare din istorie, iar guvernele singure, chiar dacă sunt eficiente, nu vor putea să facă singure schimbările necesare, ci trebuie să conlucreze cu mediul academic şi cu mediul de afaceri. (...) Din păcate, România a rămas dramatic în urmă cu transformarea digitală în sectorul public. Suntem în celor opt indexuri de digitalizare întocmite de Comisia Europeană, cu excepţia unuia unde stăm mai bine, adică nu suntem ultimii: viteza internetului. De aceea, spun că trebuie să intrăm într-un marş forţat pentru a recupera acest decalaj, deoarece este vital pentru viitorul României şi pentru sectorul public, care va fi mai transparent cu privire la cheltuirea banului public, cheltuire care astăzi reprezintă o gaură imensă pentru că nimeni nu ştie exact pe ce se duc banii publici".

Secretarul general adjunct al NATO a menţionat că Republica Moldova trebuie să constituie cu România un hub regional pentru reconstrucţia Ucrainei şi a vorbit despre necesitatea modernizării coridoarelor transeuropene de transport rutier, feroviar şi fluvial.

Mircea Geoană a afirmat: "Strategia Dunării a fost frumoasă, dar nu a avut alocarea necesară. De aceea, după alegerile europarlamentare din iunie, viitorul Parlament European şi viitoarea Comisie Europeană trebuie să investească bani în acest subiect pentru că Dunărea a devenit din nou o cale de transport de marfă datorită actualei situaţii din Ucraina. Apoi consider că ar treabui reabilitat coridorul 9 european pe ruta Grecia-Bulgaria-România-Ucraina (Odesa) - Republica Moldova (Chişinău) - Slovacia - Germania".

Domnul Geoană a mai spus că ţara noastră nu vrea să fie un lider în regiunea Mării Negre, ci un catalizator pentru partenerii din regiune şi a precizat că în ţara noastră, ca membră NATO, afacerile sunt sigure, pentru că securitatea este parte a businessului economic, iar această securitate este asigurată prin adoptarea la nivelul Alianţei de planuri noi de apărare şi descurajare şi prin implementarea acestora de către statele aliate, inclusiv de către România.

Andreas Lier: "România are nevoie de un «Industrial Deal»"

Andreas Lier, preşedintele AHK, a arătat că oamenii de afaceri se confruntă cu provocări multiple, cu transformări geopolitice, dar şi cu transformările aduse de Green Deal.

Preşedintele AHK a afirmat: "În acest context, România poate juca un rol important, mai ales că transformările geopolitice au creat o situaţie prin care companiile din vestul Europei se mută în Est, în România, unde sunt resurse energetice abundente. Cu aceste resurse, România poate să atragă companii intensive energetic, industrii intensive energetic, dar este nevoie de sprijinirea acestor investiţii. Este important că România devine mai interconectată energetic cu celelalte state ale Uniunii Europene. Vedem de asemenea o rezilienţă mai mare a lanţurilor de aprovizionare şi consider că România poate să îşi asume lidershipul regional, mai ales că recent publicaţia The Economist afirma că ţara dumneavoastră poate deveni un campion al creşterii economice din regiune. Dar pentru acest lucru, avem nevoie de un «Industrial Deal» prin care politicul sprijină mai mult industria, cu politici fiscale şi ajutoare pentru ca firmele să devină competitive la nivel global".

Christian Platte, ataşat pentru afaceri al Ambasadei Germaniei la Bucureşti a afirmat că se poate observa o schimbare uriaşă în relaţia dintre cele două state, deoarece factorii decizionali de la Berlin au înţeles că trebuie să se focuseze pe Europa de est şi pe regiunea Mării Negre.

Christian Platte a precizat: "Vorbim despre transformarea sectorului energetic, despre schimbarea politicii globale şi am înţeles că trebuie să ne îndreptăm către partenerii din NATO şi UE care ne sprijină politicile. Relaţiile cu România sunt excelente, dar consider că trebuie să ne focusăm pe zona energetică, unde există mult potenţial pentru investiţii din partea companiilor germane. România ar putea deveni un hub energetic în regiune prin proiectele pe hidrogen verde, proiectele pe energie solară şi eoliană şi extragerea gazelor naturale din Marea Neagră".

La rândul său, Volker Raffel, CEO-ul companiei E.ON România, a spus că ţara noastră are tot ce îi trebuie pentru a deveni un jucător important pentru piaţa energiei. În ceea ce priveşte transformare României în hub energetic, Volker Raffel a spus: "Pentru acest lucru, este nevoie de investiţii în infrastructură şi de o piaţă liberă pentru energia electrică şi pentru gaze naturale. În lipsa ei, România nu va juca acest rol de hub energetic. (...) Europa are nevoie de mai mult gaz, dar în România este nevoie de gaze naturale, de biogaz şi de hidrogen pentru asigurarea unei tranziţii energetice lejere. Ar fi o greşeală uriaşă ca firmele din domeniu să nu investească imediat în reţelele de distribuţie. ANRE creează în acest moment cadrul investiţional pentru următorii cinci ani, pentru investiţii în reţele. (...) Dacă nu investim în reţele, acestea nu vor prelua energia produsă de fotovoltaice şi invertoarele se vor opri ceea ce ar însemna din punct de vedere investiţional o risipă economică".

Daniel Barciuc, CEO-ul companiei Siemens România, a arătat că firma pe care o conduce nu caută forţă de muncă ieftină, ci calificată, deoarece în societate nu mai există salarii mici. El a menţionat că în cadrul companiei 800 de angajaţi lucrează pe inovare, 20 sunt dedicaţi sectorului cybersecurity pentru ca produsele Siemens să aibă sisteme de protecţie puternice, şi că firma are 5 fabrici în România şi a achiziţionat recent două companii: una din Oradea şi una din Republica Moldova.

Mai mult filiala din ţara noastră a concernului german are un program prin care antreprenorii cu care lucrează sunt educaţi cu privire la utilizarea noilor aplicaţii, la inovare, dar şi cum să înveţe regulile jocului. Totodată tehnicienii companiei îi ajută pe partenerii acesteia, dar şi pe clienţii finali să înţeleagă transformările digitale implementate de firma respectivă.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. nemtii sa isi rezolve treburile interne.. dupa sa vb de ro…

    s c c r e t 

    1. Dezvoltarea umană este un domeniu complex și cuprinzător care se concentrează pe îmbunătățirea bunăstării și a calității vieții pentru oameni în întreaga lume. Acest concept nu se limitează doar la creșterea economică, ci include și aspecte sociale, culturale și politice. Dezvoltarea umană își propune să asigure oportunități egale pentru toți, să promoveze drepturile omului și să încurajeze dezvoltarea personală și colectivă.

      Iată câteva aspecte importante ale dezvoltării umane: 

      Educație: Accesul la educație de calitate este fundamental pentru dezvoltarea umană. Oamenii educați au mai multe șanse să-și atingă potențialul, să-și găsească un loc de muncă stabil și să contribuie la societate. 

      Sănătate: Asigurarea accesului la îngrijire medicală adecvată și promovarea unui stil de viață sănătos sunt cruciale pentru dezvoltarea umană. Oamenii sănătoși sunt mai productivi și mai puțin afectați de sărăcie și alte dificultăți. 

      Egalitate de gen: Promovarea egalității de gen este esențială pentru dezvoltarea umană durabilă. Eliminarea discriminării și promovarea accesului egal la oportunități pentru femei și bărbați contribuie la progresul societății în ansamblu. 

      Includere socială: Dezvoltarea umană implică asigurarea că nicio persoană nu este lăsată în urmă. Includerea socială înseamnă abordarea inegalităților sociale și economice și crearea unui mediu în care toți oamenii să se simtă valorizați și respectați. 

      Durabilitate: Dezvoltarea umană durabilă implică gestionarea resurselor naturale în mod responsabil pentru a asigura că generațiile viitoare vor avea și ele acces la aceste resurse. Protejarea mediului înconjurător și promovarea unor practici durabile sunt elemente-cheie ale acestei abordări. 

      Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care dezvoltarea umană le abordează. Este un domeniu vast și în continuă evoluție, iar eforturile pentru promovarea dezvoltării umane sunt esențiale pentru crearea unei lumi mai echitabile și mai prospere pentru toți oamenii. 

      Să dezvoltăm subiectul dezvoltării umane într-o manieră mai detaliată:

      Educația: 

      Acc esul la educație: Educația este considerată un drept fundamental al omului și este crucială pentru dezvoltarea personală și colectivă. Asigurarea accesului la educație pentru toți copiii, indiferent de gen, rasă, origine etnică sau statut socio-economic, este esențială pentru reducerea inegalităților și promovarea dezvoltării umane durabile. 

      Calitatea educației: Nu este suficient să se asigure accesul la educație; este important și să se ofere educație de calitate, care să dezvolte abilități cognitive, sociale și emoționale. Curriculumurile educaționale ar trebui să fie relevante, adaptate la nevoile locale și să încurajeze gândirea critică, creativitatea și colaborarea. 

      Educația pe tot parcursul vieții: Dezvoltarea umană nu se oprește la terminarea școlii; este un proces continuu pe tot parcursul vieții. Promovarea educației pe tot parcursul vieții, inclusiv a formării profesionale și a învățării permanente, este crucială pentru adaptabilitatea în fața schimbărilor economice și sociale. 

      Sănătate: 

      Accesul la îngrijire medicală: Accesul la îngrijire medicală de calitate și la servicii de sănătate reproductive este esențial pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Investițiile în infrastructura medicală, formarea personalului medical și accesul la medicamente esențiale sunt prioritare în promovarea dezvoltării umane. 

      Sănătatea maternă și infantilă: Reducerea mortalității materne și infantile și promovarea sănătății reproductive sunt obiective importante pentru dezvoltarea umană. Accesul la servicii de planificare familială, îngrijire prenatală și postnatală și vaccinurile pentru copii sunt cruciale pentru sănătatea femeilor și a copiilor. 

      Combaterea bolilor infecțioase: Combaterea bolilor infecțioase precum HIV/SIDA, malaria și tuberculoza este esențială pentru promovarea sănătății globale și pentru reducerea povară bolilor în comunități vulnerabile. 

      Egalitatea de gen: 

      Eliminarea discriminării de gen: Promovarea egalității de gen implică eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe gen și promovarea accesului egal la oportunități pentru femei și bărbați. 

      Autonomia femeilor: Sprijinirea autonomiei femeilor în deciziile legate de educație, sănătate, viața profesională și participarea politică este esențială pentru promovarea egalității de gen și pentru dezvoltarea umană. 

      Combaterea violenței de gen: Combaterea violenței domestice, violenței sexuale și a altor forme de violență de gen este crucială pentru asigurarea securității și bunăstării femeilor și fetelor. 

      Includerea socială: 

      Abordarea inegalităților sociale și economice: Dezvoltarea umană implică abordarea inegalităților sociale și economice și promovarea incluziunii sociale a tuturor grupurilor marginalizate, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, minorităților etnice și a celor sărace. 

      Promovarea coeziunii sociale: Crearea unui mediu în care toți oamenii se simt valorizați și respectați, indiferent de statutul lor social sau economic, este esențială pentru promovarea dezvoltării umane și pentru construirea unei societăți mai armonioase și mai prospere. 

      Durabilitate: 

      Gest ionarea durabilă a resurselor: Protejarea mediului înconjurător și gestionarea durabilă a resurselor naturale sunt cruciale pentru asigurarea unei dezvoltări umane durabile pe termen lung. 

      Combaterea schimbărilor climatice: Combaterea schimbărilor climatice și adaptarea la impactul acestora sunt esențiale pentru protejarea mediului înconjurător și pentru promovarea dezvoltării umane durabile.

      Acestea sunt doar câteva aspecte ale dezvoltării umane, iar abordările specifice pot varia în funcție de contextul cultural, economic și social al fiecărei țări sau comunități. Promovarea dezvoltării umane este un efort complex și continuu, care necesită angajament și colaborare din partea guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, sectorului privat și a societății civile pentru a asigura o viață mai bună și mai prosperă pentru toți oamenii. 

      Alea nu le aduc "nemtii"... se culeg in timp de cate populatia interna si prin migrati tehnologice ideologice religioase culturale militare....chiar si politice ...de drept si constitutii...etc...

      Multum esc frumos pentru detalierea de mai sus.... nu e ca si cum "vin de maine cu ele"... 

      Gestionarea "Resurselor"...sunt mecanisme ce se repeta pe valul generatiilor si pe profitabilitate sau nu pe regiuni in anumite domenii... sunt dovezi cu mine inchise in 30-40 ani pe trend si dupa deschise cu 30-40 ani pe trend; la fel su cu defrisari intense si defrisari in scadere...  

      Clima nu o poti combate... in schimbare... in primul rand pamantul nici nu se afla inca in faza de "temperaturi" excesive ...ce ar urma oricum sa se intample in fata..studiaza ciclul glacir...solar si de rotatie pamant... Pamantul in acest moment inca se afla la MINIME...da are semne de incalzire...dar nu se compara cu scala mare de oscilatie temperatura in fata... 

      Populatia pamantului si conducatorii ar trebuii sa accepte asta si sa pregateasca tehnologiile aferente si tratatele aferente.. nu se poate lupta cu ciclul de inghet si dezghet.. cu cat cresc temperaturile cu atat fierbe mai rapid metanul din mari oeceane sol...si se face o bucla repetitiva... cu CO2 este cauza principala la "incalzire"... metanul si altele... 

      A gestiona durabil "resursele"... si Japonia in in ani buni de gestionare "resurse"... economie de insula.. nu are alta solutie... au abut si ei mai in spate o perioada de "dezmat" in care nu gestionau si creditau sau faceau investitii prostesti...dupa ce a trecut dezmatul..au fost fortati sa gestioneze..resurse cu populatie imbatranita. 

      Intotdeauna intr-un sistem complex economic aflat in expansiune o sa au pierderi in "Gestionare resurse"... este un fenomen "natural"... asa cum si motorul are pierderi "energie" cand dar sau produce energie... nu s-a inventiat inca nimic care sa "regenereze 100" sau sa regestioneze la cote inalte resursele"... oricum nimic nu se pierde totul se transforma.. depinde in ce lasam sa se transforme... Sunti situatii cand nu isi are locul "gestionarea" ci pur si simplu interzicerea unor produse ... ce nu ar mai trebuii "cestionate"... pungi de plastic si altele... Dar de ce sa le interzicem cand au auds miliarde in buzunarele unor baieti... cand pe timpuri erau sacosi de ata... ele au disparut o perioada si a explodat plasticul cu permisiunea gov si spagutele aferente... ochii inchisi si etc...la fel si la transport..au existat si exista tehnologii de ambalare ce nu tre sa polueze si tot protejeaza coletele..plus ca sunt 100% reciclabile... dar inca se accepta plasticul cu bula... 

      Combatere violentei de gen... Ce sa combati? Asta se repeta la fiecare generatie de "familii tinere formate ce livreaza nasteri sau nu"... (adica fiecare val mic din piramida populatiei) ce trece prin asta...Cu cat ai somaj in crestere cu atat "violenta creste"; cu cat ai somaj in randul tinerilor cu atat viloruri talharii droguri cresc... se combate pe fiecare generatie...dupa caz in functie de economie mai saraca sau mai bogata... 

      Autonomia femeilor..."feminismul"... a fost repetat de fiecare data cand femeile aveau un monopol in piata muncii si un cuvant de spus...si prin ani 40-50 a fost la fel si prin 2000 plus minus... femeile au un cuvand de spus ...cer egalitate...dar 85% din ce e injur e ridicat de barbati... nu conteste "autonomia femeilor"... dar daca femeile devin prea autonome ...se duce de rapa "natalitatea... ajungem toti AMAZOANCE si la un "razboi" sau nevoie de forta masculina... asteptam autonomia femeilor sa isi faca treaba...sau "feminismul"... care feminism mereu creste sau scade in functie de aprenta demografica si valul de varste... cu cat avem tineri/tinere intre 20-30-35 ani...cu atat au cerinte...mai ales ca la o natalitate in crash o sa observam si comportamente din partea femeilor de a indeparta "nasterile biologice" contribuind mai grav la prabusirea demografica pe regiuni... iar asta genereaza in realitate un risc economis ci militar in fata... 

      A elimina discriminarea de gen... de ce nu apar femei "sudori sau constructori"...cum era pe comunism...era egalitate de gen.. femei la ciment...la macarale..la betoane.. la birouri... la telefoane... nu ai cu sa "elimini" conflictele si cerintele periodice intre "gen"... asta e si minunatia...conflictele periodice intre gen duc mereu ma evolutie nu involutie..si ajung la "negocieri" si acceptari de ambele parti... 

      Multe din cele descrise mai sus sunt probleme ce se confrunta fiecare generatie... nu e ceva ce se "rezolva" e ceva ce se afla in miscare permanenta... Si nu se "combate"... se participa continu la proces..pentru ca in momentul ce ai "combatut" ceva de "gen"... ai multumit 1-2 generatii prezente...la urmatoarele generatii apar alte revendicari si modificari chiar economice sociale culturale de trai si etc... unde cele "combatute de gen"... posibil sa nu isi mai aiba rostul in noua "era economica"... si tot asa... proces continu. 

      Ia toate de mai sus si plaseaza in istoria antichitatii ...evul mediu si moderne... cu o intensitate mai mare sau mai mica...aceleasi probleme au fost dezbatute continu... 

      Pentru ca ele la fondamente sunt "nevoi reale" ale oamenilor...ce se vor plia mereu peste alte "noi nevoi de fond"... cu fiecare sistem "nou" economic... 

      s c c r e t 

    data naibii politica asta. faci cafele la nato atatia ani pana deslusesti tainele economiei din Romania. a invatat asa de multe politica, diplomatie, economie ca nici de guvern n.ar avea nevoie, le.ar face singur pe toate.

    1. Mai bine ar ajuta negocierile de Pace si ar initia o declaratie Universala a Pacii semnata de toate statele ONU. Doar atunci putem vorbi de dezvoltare si nu de distrugere pentru ca asta face razboiul..distruge pentru a construi in folosul celor care reconstruiesc....

      sau mai bine ar fi sef de planeta si ne.am extinde in sistemul solar, pacat sa.ai iroseasca talentele la unii care nu il apreciaza la valoarea lui. ar putea asa semna o declaratie de pace in sistemul solar.

    Parole,parole.In asteptarea alegerilor

    Geoana e cam defazat. I s-a răspuns bine ca societățile comerciale cauta oameni calificați și pe cei cu salarii mici

    Federalizarea este singura solutie .Noua Revolutie Industriala ne va arata si soarta consumerismului .Stagnarea nu este neaparat un lucru rau . Fara aparitia unei perioade de stagnare multe dintre natiunile lumii se pot prabusi .Europa a inteles asta inca cu mult timp in urma si pentru a evita dezastrul incearca sa isi creeze un micro climat propriu independent de altii .Desprinderea de Rusia este primul pas .Totul in jurul nostru se prabuseste .Orientul Mijlociu si Rusia vor intra in colaps sistemic .China se va prabusi si ea .SUA este doar la un pas de scindare .India devine si ea o dictatura .Totul a inceput o daca cu iesirea M.Britanii din UE . Dorinta de bunastare este cu mult mai mare decit posibilitatea .Chiar daca si in UE „ buturuga mica vrea sa rastoarne carul mare” UE ramine singurul beneficiar absolut al zilelor noastre .UE se extinde atit cit ii este plapuma si NATO european la fel . Granitele vor fi undeva pe Nipru o data cu inarmarea Germaniei (cine ar fi crezut ) iar NATO va muta decisiv in Romania si pe intreg flancul de est .Devenim si o forta militara dublind astfel forta noastra economica .In Pacific SUA ,Australia,Noua Zeelanda ,Filipinelle si aliatii lor merg catre Japonia formind un NATO 2 .Batrînul Continent isi va reface granitele .

    1. Bvo, bine gândit, eu am aceiași părere.

      aberezi.

    Au nevoie de un debuseu. România importa seara energie scumpa. Ziua, exporta energie ieftina. Ptr ca noi nu avem industrie, producție, și nu stocat

    Tarnita -Lapusesti e lăsată de Burduja selfie la dosar.

    Ptr ca aia este o i vestitie a statului, nu privata. 

    Pentru psdnl e bun Mircea Geoană pentru Romania e bună Alianța dreptei Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb