Cele trei companii Reţele Electrice au iniţiat o licitaţie publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 190 milioane lei (fără TVA), pentru achiziţia de cabluri electrice, de medie şi joasă tensiune, precum şi conductoare, astfel încât să îşi poată desfăşura proiectele de modernizare si mentenanţă a reţelei, cu scopul de a o transforma într-o reţea mai rezilientă şi mai fiabilă. Unul dintre criteriile pentru evaluarea ofertelor este factorul de sustenabilitate, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Prin această licitaţie pentru achiziţionarea de cabluri de joasă şi medie tensiune, precum şi conductoare, urmărim să consolidăm rezilienţa reţelei noastre de energie electrică în faţa provocărilor generate de schimbările climatice. Investiţiile în modernizarea reţelei nu sunt doar o prioritate, ci şi o manifestare a angajamentului nostru faţă de comunităţile din care facem parte. Preocuparea noastră principală este sprijinirea acestor comunităţi, asigurându-le accesul la o sursă de energie electrică fiabilă şi durabilă, esenţială pentru prosperitatea şi dezvoltarea lor continuă", a declarat Mihai Peşte, Director General al companiilor Reţele Electrice.
Astfel, Reţele Electrice Muntenia, Reţele Electrice Dobrogea şi Reţele Electrice Banat achiziţionează cabluri de joasă tensiune, de mai multe tipuri, având o lungime totală de minim 1.500 km şi o lungime totală maximă de peste 3022 km, cabluri de medie tensiune cu o lungime totală de minim 498 km şi ajungând la un maxim de 996 km liniari si conductoare cu o lungime totală de minim 795 km şi ajungând la un maxim de 1590 km liniari. Aceste materiale vor fi folosite pentru modernizarea infrastructurii de reţele electrice, în vederea creşterii fiabilităţii acesteia.
Pentru a oferi o perspectivă asupra acestor cantităţilor de materiale ce vor fi achiziţionate, lungimea minimă de cabluri de joasă tensiune este similară cu lungimea fluviului Dunărea, de la izvoare până la intrarea în România, iar lungimea totală maximă de cabluri de joasă tensiune este echivalentă cu aproximativ 28.781 de lungimi de teren de fotbal. În ceea ce priveşte cablurile de medie tensiune, lungimea minimă este similară cu distanţa unei curse de ciclism de la Bucureşti la Timişoara, în timp ce cantitatea maximă ce ar putea fi achiziţionată poate fi comparată cu de 5 ori lungimea autostrăzii A2 între Bucureşti şi Constanţa.
Unul dintre criteriile de selecţie, din caietul de sarcini, este factorul de sustenabilitate, subliniind încă o dată angajamentul companiei de a proteja mediul înconjurător. Astfel, ofertanţii care pot aduce materialele ambalate prietenos cu mediul, pot primi puncte în plus, pe baza grilei de evaluare.
Contractul va avea o perioada de valabilitate de maxim 3 ani. Ofertele pot fi transmise până pe 18.06. 2024.
Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 289 de staţii de transformare şi peste 25.000 de posturi de transformare.