COMPARATIV CU SISTEMELE DIN ALTE STATE DIN ECE Remunerarea bazată pe oferirea de acţiuni salariaţilor - mai favorabilă fiscal la noi

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2019

Remunerarea bazată pe oferirea de acţiuni salariaţilor - mai favorabilă fiscal la noi

Planul de remunerare de tipul "Stock Option Plan", ce presupune oferirea de acţiuni în cadrul companiei angajatoare salariaţilor-cheie, în anumite condiţii, este mai favorabil fiscal comparativ cu cel din alte state din regiunea Europei Centrale şi de Est, rezultă dintr-o analiză realizată de Deloitte România. Analiza include ţara noastră şi alte opt state din regiune, şi anume Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Letonia.

Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services în cadrul Deloitte România, a declarat: "Oferirea de beneficii sub formă de acţiuni în companie este un tip de remunerare prin care angajatorul poate conecta performanţa individuală a angajaţilor din top management cu performanţa afacerii, generând atât loialitatea acestora, cât şi o motivare suplimentară. Deşi fiscalitatea acestui instrument este clar mai avantajoasă decât pentru elementele salariale uzuale, decizia de implementare ar trebui să fie generată în primul rând de strategia de dezvoltare a afacerii şi de nevoia de cointeresare a salariaţilor în realizarea acesteia".

Facilităţile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atât timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acţiunile primite şi obţine un câştig de capital, şi nu când le primeşte, aşa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.

"În esenţă, un Stock Option Plan este bazat pe două elemente: raportarea remuneraţiei la creşterea valorii acţiunilor angajatorului şi, implicit, retenţia angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acţiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate", spune Elena Răileanu, Manager, Global Employer Services, Deloitte Româ-nia.

Conform specialiştilor de la Deloitte, legislaţiile din România, Polonia, Serbia, Letonia şi Ungaria prevăd facilităţi fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie, principala deosebire fiind că cel de la noi este mai favorabil din perspectiva impozitării.

O altă concluzie a studiului citat arată că, în Polonia, Letonia, Serbia şi Ungaria, facilitatea este similară cu cea de la noi, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acţiunilor. Totuşi, impozitul pe venit pentru câştigurile de capital este mai mare: în Letonia - 20%, în Polonia - 19%, iar în Serbia şi Ungaria - 15%, faţă de 10%, cât este în prezent în România.

Legislaţiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Croaţia nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil.

Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele ţări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte ţări există şi condiţii suplimentare (de exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani).

De menţionat este şi că, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariaţii şi angajatorii trebuie să ia în considerare şi contribuţiile sociale obligatorii, datorate în fiecare ţară, în funcţie de legislaţia locală şi europeană în acest domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb