Producătorul de energie electrică SC "Complexul Energetic Craiova" SA a programat, pentru perioada 2008 - 2012, investiţii totale de 340 milioane de euro. Conducerea societăţii ne-a declarat că o sumă de 150 milioane de euro din aceşti bani va fi cheltuită pentru modernizarea echipamentelor şi instalaţiilor de producere a electricităţii. Finanţarea va fi asigurată atât din fonduri proprii, cât şi din surse atrase (credite externe şi interne).
Reprezentanţii societăţii ne-au spus că, încă din acest an, au programate importante lucrări de reabilitare a instalaţiilor şi echipamentelor de producere a energiei, dar şi schimbarea modalităţii de evacuare şi depozitare a zgurii şi cenuşii folosind tehnologia fluidului dens. Alte investiţii constau în montarea de instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere, precum şi montarea de instalaţii de ardere praf cărbune cu Nox redus la toate cazanele grupurilor energetice.
Până în 2012, societatea doreşte să realizeze lucrările prevăzute în programul de conformare pe linie de mediu, respectiv a obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, cu respectarea limitelor de emisii.
"Complexul Energetic Craiova" vrea să obţină, de pe piaţa bursieră, o finanţare de aproximativ 55 milioane de euro pentru a-şi asigura o parte din capitalul necesar investiţiilor de mediu, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Dinulescu, directorul general al societăţii. "Complexul Craiova" trebuie să investească, în următorii patru ani, aproximativ 243 milioane de euro pentru ameliorarea condiţiilor de mediu, potrivit programului de conformare negociat cu Uniunea Europeană, la care se adaugă 450 milioane de euro - pentru reabilitări şi modernizări. În acest sens, conducerea companiei doreşte să scoată pe bursă un pachet de aproape 20% din capitalul social al societăţii. În conferinţa organizată la începutul acestui an, Ion Dinulescu a precizat: "Deocamdată, am luat avizul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), iar în 2008 urmează să facem listarea. Banii îi vom folosi pentru modernizarea blocului nr. 7 al complexului, asigurând 30% din finanţare. Restul fondurilor necesare vor proveni din surse proprii şi credite bancare".
Altă sursă de finanţare pe care conducerea societăţii intenţionează să o folosească este reprezentantă de fondurile structurale, de unde ar putea fi atrase 30 - 55 milioane de euro.
"Complexul Craiova" are o putere instalată de 930 MW, fiind a treia termocentrală din Oltenia ca mărime, după Turceni (1.980 MW) şi Rovinari (1.320 MW). Spre deosebire de aceste două centrale, energia produsă la Craiova este cu aproape 20% mai scumpă.
Chiar şi aşa, producătorul de energie a reuşit să câştige licitaţia pentru furnizarea necesarului de energie al diviziei "Petrom" de explorare şi producţie, al rafinăriei "Arpechim" şi al combinatului chimic "Doljchim". Astfel, societatea va furniza celor trei consumatori o cantitate de 1,8 TWh pe an. Alte companii care au depus oferte pentru licitaţia de la divizia de exploare şi producţie sunt "CEZ", "EGL", "Enel", "E.ON" şi "Petprod". Pentru furnizarea de energie la "Arpechim" şi "Doljchim" au mai depus oferte "Electrica", "EGL", "CEZ" şi "Petprod". Valoarea totală a contractelor câştigate de companie, valabile pe doi ani, a fost estimată de surse din piaţă la peste 110 milioane de euro.