Complexul Energetic Turceni vrea să micşoreze cu un an perioada în care este obligat de legislaţie să acopere deficitul de certificate de emisii, pentru achiziţia cărora are nevoie de peste 25 milioane euro. Lauranţiu Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a declarat, ieri, citat de Mediafax: "Până în 2013, trebuie să ne acoperim deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, care se ridică la 1,8 milioane de unităţi. Îmi propun ca până în 2012 să fim pe zero".
Domnia sa a precizat că producătorul de energie a redus deja acest deficit cu 600.000 de certificate, pe care le-a cumpărat prin Bursa Română de Mărfuri şi OPCOM, iar în partea a doua a anului intenţionează să mai cumpere 500.000 de certificate. Costul unui certificat variază între 12 şi 14 euro, a adăugat oficialul Complexului Turceni.
Compania are o cotă anuală de certificate de emisii de gaze cu efect de seră de 5,6 milioane unităţi, iar dacă depăşeşte această cotă trebuie să compenseze deficitul de certificate cu achiziţia de pe piaţă.
Laurenţiu Graure a mai spus că, până în 2012, Complexul Turceni trebuie să finalizeze toate investiţiile de mediu impuse de legislaţie. După 2015, complexul va funcţiona cu patru grupuri energetice retehnologizate pentru a corespunde cerinţelor de mediu. În prezent, complexul funcţionează cu şase grupuri energetice.
Pentru acest an, Complexul Turceni are un buget de investiţii de 921 milioa-ne lei faţă de 730 milioane lei anul trecut. Pentru intervalul 2008-2013, investiţiile de mediu la Turceni însumează 350 milioane euro.
În primul trimestru, Complexul Turceni a avut un profit din exploatare de 25 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 15.04.2011, 09:50)
Certificatele verzi nu sunt acelasi lucru cu certificatele CO2 (emisii gaze cu efect de sera), la care face referire domnul Graure.