• Profitul societăţii s-a diminuat cu o treime în 2009
Bugetul de investiţii propus pentru Complexul Energetic Turceni în acest an este de aproximativ 766 milioane de lei (în jur de 178 milioane de euro), ne-a declarat directorul general al societăţii, Marian Motocu. Din aceste necesar, numai o treime poate fi asigurată din surse proprii, ne-a precizat domnia sa adăugând că restul banilor trebuie acoperite din împrumuturi.
Marian Motocu ne-a spus: "Suma este necesară, în special, derulării proiectelor de reducere a emisiilor de SO2, de reabilitare a grupului energetic nr.6 şi pentru schimbarea tehnologiei de evacuare a zgurei şi cenuşei prin slam dens. Fondurile cheltuite în 2009 pentru programele de investiţii sunt de aproximativ 160 milioane lei".
Conducerea Complexului Turceni estimează, pentru 2009, o cifră de afaceri de 1,04 miliarde de lei (peste 232 milioane de euro), în scădere cu 19% faţă de 2008 şi un profit net de 12 milioane de lei (în jur de 2,3 milioane de euro), în scădere cu 34% faţă de 2008. Volumul de energie vândut în 2009 este de circa 5.750 GWh.
Pentru 2009, societatea a prevăzut 150 de disponibilizări, iar pentru 2010 s-a propus un număr de 250 de disponibilizări.
Anul trecut, când piaţa de energie a fost puternic afectată de scăderea consumului cu aproximativ 10%, dar şi cu scăderea preţurilor de tranzacţionare, Complexul Turceni a luat măsuri de reducere a costurilor de producţie, realizarea obiectivelor de investiţii prin atragerea de surse externe, dar şi de res-tructurare şi reorganizare a societăţii.
Marian Motocu ne-a declarat: "Acestea reprezintă repere permanente în managementul societăţii pentru menţinerea poziţiei pe piaţă, realizarea proiectelor de mediu impuse de UE şi modernizarea grupurilor energetice în vederea creşterii eficienţei şi, implicit, a scăderii costurilor. Pentru 2010, ne dorim păstrarea cotei de piaţă şi menţinerea statutului de societate profitabilă, în contextul unei pieţe structurate similar cu pieţele UE".
Complexul Turceni va realiza, până în 2013, investiţii de aproape 800 milioane de euro. Potrivit directorului general Motocu, majoritatea banilor sunt pentru investiţiile obligatorii de mediu, iar până în 2013 societatea se va conforma cerinţelor de reducere a emisiilor, aşa cum a stabilit cu Uniunea Europeană.
Complexul Energetic Turceni va livra, pe piaţa reglementată (populaţie şi micii agenţi economici), aproximativ 2.500 GWh. Marian Motocu, directorul general al societăţii, ne-a declarat că vor mai fi scoşi la vânzare, în piaţa liberă, pe PCCB, alţi 3.000 GWh.
Domnul Motocu ne-a mai spus: "Estimăm, pentru 2010, o uşoară creştere, de 1% faţă de 2009, a consumului de energie, odată cu o uşoară revigorare a producătorilor din industrie. Pentru 2010, ne dorim păstrarea cotei de piaţă şi menţinerea statutului de societate profitabilă".