Strategiile de privatizare, mai ales în cazul complexurilor energetice, trebuie modificate astfel încât să respecte legislaţia europeană în materie de concurenţă şi să corespundă Strategiei Energetice Naţionale în privinţa înfiinţării Companiei Energetice Naţionale, a declarat Teodor Atanasiu.
Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, s-a întâlnit săptămâna trecută, cu vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Romulus Niţă, conducerea Federaţiei Naţionale Mine - Energie, liderii sindicatelor din complexurile energetice, preşedintele Uniunii Sindicale a Lucrătorilor din Sare şi Nemetalifere şi liderii USM Bucovina şi Sindicatul Liber Tg. Ocna.
Potrivit unui comunicat al AVAS, Atanasiu le-a spus sindicaliştilor că "este nevoie de o nouă abordare, de o modificare a strategiilor existente, mai ales în cazul complexelor energetice şi a SALROM, din cel puţin două motive: pe de o parte, strategiile elaborate anterior nu sunt compatibile cu Tratatul de aderare semnat şi asumat de România la momentul intrării în UE, pe de altă parte, acestea trebuie armonizate cu prevederile noii Strategii Energetice Naţionale aprobate de Guvern.
Pentru cele 6 societăţi miniere, Protocolul de predare - primire a fost semnat de către AVAS şi urmează să fie aprobat şi de către Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). "Ulterior, AVAS va putea să studieze, în detaliu, situaţia fiecărei societăţi în parte şi să decidă măsurile punctuale care se impun. AVAS intenţionează să realizeze o analiză atentă pentru fiecare dintre aceste societăţi, pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confruntă.
Astfel, unele societăţi vor fi privatizate, altele vor intra în lichidare. La acestea din urmă se va încerca vânzarea în bloc a fluxurilor productive, pentru menţinerea locurilor de muncă şi continuarea producţiei", se arată în comunicat.