• UPDATE 17:53: Autoritatea de Supraveghere Financiară a trecut de Senat
Senatorii au votat astăzi în plen proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
---
• Varianta de cinci executivi: Ruşanu, Dăianu, Ursache, Tudor, Sârbu
Partidele politice au conturat deja, primele propuneri pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care va prelua sub umbrela sa pieţele de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
După ce Camera Deputaţilor şi-a adus amendamentele pe proiect, se pare că ASF va avea 17 membri, dintre care cinci executivi - un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, restul urmând să se prezinte numai la şedinţe. Înfiinţarea ASF a trecut şi de comisiile Senatului, iar secretarul acestei camere, Ovidiu Marian, ne-a spus că probabil plenul îşi va da votul astăzi.
USL va avea majoritatea posturilor în ASF şi, se pare că echipa de cinci membri executivi a fost deja stabilită.
Dubiile sunt tot mai puţine că preşedintele ASF va fi vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. Unii spun însă că, pentru post, ar mai fi propuşi şi economistul Lucian Isar şi Elena Doina Dascălu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Ceilalţi patru executivi ar fi, potrivit surselor, economistul Daniel Dăianu, fostul preşedinte AVAS, Mircea Ursache, preşedintele CSA, Daniel Tudor, şi preşedintele CSSPP, Marian Sârbu.
Deşi unele surse susţin că Daniel Dăianu ar fi propus pentru postul de prim-vicepreşedinte, alţii tind să creadă că poziţia s-ar cuveni PSD, respectiv lui Mircea Ursache, având în vedere că şefia a fost acordată PNL.
Anterior au apărut zvonuri că lui Dăianu i s-ar fi propus chiar funcţia "supremă" în ASF, însă ar fi refuzat-o.
Propunerea lui Daniel Dăianu pentru ASF este criticată în piaţă, după ce economistul a fost unul dintre clienţii brokerului "fugar" Cristian Sima. Economistului i se pune la îndoială capacitatea să supravegheze piaţa financiară, după ce nu i-a reuşit controlul propriului broker.
Din cadrul CNVM, numele vehiculate pentru ASF sunt Dorina Mihăilescu, susţinută de PSD, şi Gheorghe Albu, susţinut de PDL. La bursa zvonurilor, a mai circulat şi numele lui Bogdan Chetreanu, fost comisar CNVM.
Surse politice ne-au declarat că s-ar putea să apară surprize la nominalizările din partea PPDD.
Deputaţii au amânat termenul iniţial de înfiinţare a Autorităţii de pe 15 martie până pe 15 aprilie, însă Guvernul l-a împins până pe 30 aprilie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2013, 07:46)
Doamna Adina Ardeleanu, ar fi interesant un articol si despre modificarile legislative care sa-i dea puteri sporite acestei noi institutii. Cu ce va fi mai bun acest ASF fatza de CNVM? Daca se va merge pe aceeasi lege veche si care nu este in concordanta cu realitatile actuale din piata, ASF nu e buna de nimic.
2. ASF are nevoie de un departament antifrauda
(mesaj trimis de www.ymc.ro în data de 18.03.2013, 10:11)
Fara un departament antifrauda eficient, cum are SEC, nou infiintata autoritate va fi afectata de scandalurile de frauda ce vor iesi imediat la lumina, datorita schimbarii raporturilor de forte si reglarii unor conturi.
3. Competenta
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2013, 11:11)
Cam multi membrii pentru o piata atat de mica si subdezvoltata....Nu credeti ca sunt cam multi?? Ce experienta au acesti membrii si daca au ceva ani in bransa intrebarea este ce au realizat in acesti ani? Cum au dezvoltat piata de capital, piata pensiilor private ....???