Compromis franco-german pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2

M.I.
Internaţional / 8 februarie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Franţa şi Germania au transmis astăzi partenerilor din Uniunea Europeană o soluţie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează AFP, care a obţinut o copie a acestui document.

Soluţia de compromis a fost trimisă ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Dacă va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize între Paris şi Bruxelles şi, de asemenea, ar permite Franţei să îşi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.

Comisia Europeană vrea să extindă câmpul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din ţările terţe, care ar trebui să respecte aceleaşi reguli cu cele europene, respectiv transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri, precum şi separarea activităţilor între furnizorii de gaze şi gestionarii infrastructurilor. În prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respectă aceste regul, scrie Agerpres.

Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat că Franţa va susţine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează şi proiectul gazoductului Nord Stream 2. În schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care în prezent se aplică doar gazoductelor interne şi care, dacă s-ar aplica şi gazoductelor ce provin din ţările terţe, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Când vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este împărţit în două. Pe de o parte, se află statele din Europa de Est, cele nordice şi cele baltice, care consideră că acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei, iar pe de altă parte se regăsesc statele din nordul Europei, în special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.

În stadiul actual al procedurii legislative, statele membre UE trebuie să se pună de acord asupra poziţiei lor înainte de a putea începe să negocieze cu Parlamentul European, care şi-a exprimat deja opoziţia faţă de Nord Stream 2.

Cât de rapid va fi adoptat actul legislativ este un aspect vital pentru viitorul gazoductului Nord Stream 2. Propunerea Comisiei Europene prevede reguli mai dure pentru noile proiecte de infrastructură, însă lucrările pentru construcţia Nord Stream 2 sunt deja în derulare.

Orice întârziere în construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar slăbi poziţia Moscovei în negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale şi ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb