Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital a solicitat, recent, Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) să investigheze situaţiile cu care se confruntă în aceste zile piaţa de capital, situaţii neclare, confuze şi anormale pentru o piaţă care ar trebui să asigure investitorilor protecţie din partea A.S.F.
Adunarea Generală a Acţionarilor S.I.F. Oltenia, desfăşurată la Craiova în data de 28 aprilie a.c., dublată de o adunare Paralelă, a generat rapoarte curente semnate de persoane diferite, unele cu autorizarea A.S.F., care crează confuzie asupra aplicării legii şi protecţiei investitorilor.
În trecut, astfel de situaţii, exemplificate prin celebrul caz Rompetrol sau SIF Banat - Crişana din anul 2014, au dus la acuzaţii de manipularea pieţei de capital din partea Ministerului Public şi, nu de neglijat, condamnări în Instanţe. Datorită acestor practici frauduloase au avut de suferit, în trecut, brokeri, investitori, membri ai consiliilor de administraţie, iar în primul caz exemplificat, membri ai fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare.
Nu în ultimul rând, piaţa de capital românească în totalitate a avut imaginea pătată, fapt care a indus incertitudine şi neîncredere pentru mult timp. Un efect imediat, dar pe termen lung, al acestor cazuri este numărul redus de investitori şi un volum mic al tranzacţiilor zilnice.
Situaţia din prezent aminteşte izbitor de mult, până la identitate de fapte juridice, cu situaţia creată de investitori definiţi de Instanţa cauzei ca "vehicule investiţionale" din Sentinţa Penală nr. 212 în şedinţa publică de la data de 08.02.2019 (cazul S.I.F. Banat-Crişana).Unul dintre autori, El Najib Lakis, a avut 3 (trei) capete de acuzare privind infracţiunea de manipularea pieţei de capital.
Pentru că precedentul este periculos pentru piaţă, Asociaţia Brokerilor a solicitat A.S.F. să investighezedacă entităţile "fonduri de investiţii" acţionari în prezent la S.I.F. Oltenia sunt prezumate că acţionează în mod concertat, adică, dacă se aplică art. 2, pct. 2, lit. f) din Legea nr. 24/2017 şi sunt definite ca persoane astfel descrise de lege:
• persoane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi care se află într-o relaţie de control;
• persoane care în derularea unor operaţiuni economice direcţionează beneficiile astfel obţinute către acelaşi destinatar sau către destinatari care sunt persoane aflate sub acelaşi control;
• persoane care au adoptat o politică investiţională similară.
• persoane care s-au asociat în orice formă juridică recunoscută de lege, iar scopul sau obiectivul asocierii constă în operaţiuni aflate în legatură cu unul sau mai mulţi emitenţi.
În sinteză, A.S.F. ar trebui să investigheze dacă aceste fonduri au fost însămânţate cu bani de aceleaşi entităţi, iar fondurile la rândul lor în contra-partidă au cumpărat acţiuni S.I.F. Oltenia (S.I.F. 5).
Acest fenomen are o singură justificare: ascunderea beneficiarului real, iar consecinţa este încălcarea pragului de deţinere maxim de 5% din totalul acţiunilor unui S.I.F. (prevedere legală actuală) şi preluarea ostilă a S.I.F. Oltenia.
Fondurile de investiţii constituite ca societăţi civile nu au patrimoniu. Prin urmare, deţinerile în acţiuni ale acestor fonduri aparţin în realitate investitorilor. Rezultă, fără echivoc, că investitorii în fonduri sunt beneficiarii reali ai acţiunilor S.I.F. 5.Astfel, rezultă ascunderea deţinătorului real de acţiuni S.I.F. 5 şi identitatea de fapte cu primul caz S.I.F. Banat- Crişana, unde Instanţa a consemnat in Sentinţa penală următoarele: "cu privire la această modalitate faptică de realizare a infracţiunii de manipularea pieţei de capital, s-a arătat că în literatura de specialitate este cunoscută sub denumirea de warehousing sau parking, care se realizează printr-o serie de tranzacţii destinate să ascundă identitatea deţinătorului real a acţiunilor, în cazul de faţă fiind utilizat un procedeu fictiv de interpunere a unor persoane juridice rezidente (...) sau nerezidente (...) pentru a se crea aparenţa că acestea din urmă deţin acţiunile" (citat din sentinţa penală 212).
De asemenea, Asociaţia Brokerilor a solicitat A.S.F. să analizeze practica din ultima perioadă a Fondurilor Private de Pensii, care votează la adunările generale împotriva distribuirii de dividende. Există, astfel,suspiciunea unei posibile legaturi între politica acestora şi politica SIF Banat- Crişana, fiind greu de explicat de ce Fondurile din Pilonul II nu doresc distribuirea de dividende la companiile în care au investit banii cetăţenilor români.
Demersul Asociaţiei Brokerilor nu este doar un demers legal, ci şi unul etic şi moral.Asociaţia crede cu tărie că orice formă de inacţiune a A.S.F. va avea consecinţe grave, va afecta piaţa de capital în esenţa ei, va crea în continuare incertitudine şi va îndepărta investitorii.Atunci când au fost înfiinţate Comisiile de Supraveghere a Burselor, scopul a fost acela de a proteja investitorii de practicile de manipulare sau abuz de orice fel, pentru a avea reguli pe care ar trebui să le respecte toţi investitorii în mod egal.
Asociaţia Brokerilor
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 11:51)
Ha, ha, ha,
Asociatia Brokerilor solicita Ciobanului vandut Lupilor sa restabileasca increderea in Stana.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 16:09)
increderea se restabileste ,la cerere :))))))))))) tare rau asta
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 18:48)
Da mai Gicule, increderea se restabileste la cerere, cand neincrederea este provocata chiar de organul de supraveghere.
Adica, ii ceri organului sa-si faca treaba, el isi face treaba si increderea se restabileste.
Gandeste-te cum e cu Maricica ca sa pricepi socoteala.
Voi astia din piata de capital, sunteti toti asa de retardati ca Gicu?! Majoritatea? In mica parte? Doar Gicu?
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.05.2020, 13:12)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 14:56)
As vrea sa stiu daca Dan Paul vorbeste in numele tuturor membrilor Asociatiei Brokerilor. Swiss, BRD, ceilalti? Este si opinia voastra, are mandat sa ia pozitia aceasta?
3.1. Nea Dan Paul n-are mandat, ca e teleghidat (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 15:17)
Buna, buna intrebarea! Trebuie ca brokerii sa-si spuna toti parerea despre aceste comunicate date de Dan Paul - Graur! Daca e tradare, macar s-o stie toata lumea! Ce frumos ne vorbeste el de morala si etica de sta mata in coada! Ce-a ajuns Asociatia Brokerilor! De fapt, nici nu prea era ea cine-stie-ce si acum o ingroapa Graurul teleghidat! E pa sistem! Tranzactioneaza comunicate! Stim noi cu cine!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 15:36)
Greseala. Comunicatul nu e semnat de Dan Paul. E semnat de Asociatia Brokerilor. Numele lui apare doar in discutiile voastre si nicaieri in comunicat.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 15:41)
Corect, corect, ai dreptate, așa e, e semnat Asociația Brokerilor. Perfectă observație. Mulțumesc.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 19:14)
Cum poate sa semneze Asociatia? Este persoana fizica cu semnatura?
4. fără titlu
(mesaj trimis de NICU în data de 11.05.2020, 18:11)
mizele sunt foarte mari,functii in CA-uri,actiuni gratuite(cu sutele de mii ) ;
un fond de investiitii sa refuze dividendele ,este cam dubios,
conduceriile acestora ar trebui schimbate in regim de urgenta
DNA -ul ar trebui sa se autosesizeze,sunt in joc drepturile investitorilor.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 21:27)
Nu sunt fonduri de investitii, ci fonduri de pensii. Mai rau, Pilon II. Adica alea din care contribui obligatoriu, care investesc pentru tine in economie, in proiecte viabile cu risc scazut, care sa finanteze activitatile productive, sa aduca plus valoare, si de pe urma carora sa prin investitiile pe care ei le-au facut cu banii fiecaruia care plateste impozite la stat, sa dezvolte si sa asigure o pensie suplimentara fata de cea de la stat.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 18:18)
Daca si Asociatia de locatari din ASF nu ar fi adormita de mita pe care o iau poate ar face ceva.
Aaaahhh, am uitat de nesimtirea generata de euroii luati ca SPAGA.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 20:09)
Imi scapa mie ceva?!!!
De cateva saptamani apar numai certuri pe la SIF-uri, dar BVB ul create zi de zi.
Economia e paralizará de vr o 2 luni, someri fara numar, nu se platesc/ sau suspendat taxele, a mpozitele, facturile, dobanzile, BVBul create.
SNP are o diminuare a profitului cu 40% pe primul trimestre si va fi pe pierderi in al doilea dar pretul actiuni doar cu 20% mai mic ca la sfarsitul anului.
Cand va ajunge BVBul sa reflecte situatia económica ?!!!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 21:37)
Cum este posibil ca sefii a 2 sife sa organizeze o aga paralelă prin are sa repinga dividende iar acționarii respectivelor sife sa doarmă în papuci. Fondurile de pensii care sunt acționare la sif 1 și 4 , fondurile BRD , nu au nimic a se plânge? De peste un an nu auzim de la ASF decat de investigații cum sunt respectate interesele acționarilor ? Si ce sa vezi, a descoperit că au fost încălcate drepturile lu Lakis. Care Lakis e bine merci la vârful piramidei. Cu banii lantescherea pusi la scuteala. Noi, ăștia care mai suntem prin piata privim lung cumpe limuzinele lu drăgoi se iau decizii cum ii bate lui faru. Decizia ASF e o rusine.
6.1. Fake. Fake. Fake (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 22:22)
Terminati cu prostia asta că au votat fondurile de pensii împotriva dividendelor. Nu este adevărat, este o minciună. Să aducă cineva cea mai mică dovadă în sensul ăsta. Nu mai aberați aiurea și nu mai târâti în mizerie pe toată lumea de dragul lui ciurezu. Voi chiar nu aveți discernământ deloc??
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 22:44)
ASF s-a cam dat la o parte de la decizie. A aruncat mortul in curtea justiei. Bogdan Dragoi a spus la Profit ca totul e in mana ASF. Acum ASF pare ca nu isi mai asuma ce isi asuma pana acum. Pana acum ASF a picat la proba dovezilor. Tot timpul a dat niste comunicate fara probe si cateodata a calcat alaturea cu drumul. Daca lucrurile erau limpezi, ASF ar fi trebuit sa vina cu o pozitie clara, demonstrata. Nu face asta. Nu. ASF trebuie sa vina cu o pozitie clara, prin care sa demonstreze ca nu e concertare si ca nu e cumparare de actiuni proprii. Sa fie clar, prin lege. Nu cu asertuni de inaltat zmeie. Ce e asa greu!? Ca nu e mecanica cuantica ....
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 22:56)
Tu chiar crezi ca se lansa un comunicat de presa cu acuzatii atat de grave in vant? A fost dat peste tot comunicatul !!! Chiar e o inconstienta totala?
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2020, 09:39)
Anonymous Brokers-cred ca asta e numele corect, ce a mai ramas din aprozar?
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2020, 10:01)
Numele tau de familie e "anonim", iar cel de botez "tembel".