Maria şi Eugen David, membri ai asociaţiei Alburnus Maior ce se opune proiectului minier de la Roşia Montană, au deosebita plăcere să vă anunţe inaugurarea Pensiunii Ţarina.
Împreună cu familia sa, Eugen David a început să lucreze la transformarea uneia din casele sale într-o casă de oaspeţi, încă din anul 2004. Pregătită să găzduiască în prezent în jur de 15 oaspeţi, Pensiunea Ţarina din Roşia Montană este localizată într-un peisaj rural specific gospodăriilor din Apuseni şi oferă turitilor camere cu câte 2 sau 4 paturi, mobilate rustic.
Duminică, 29 aprilie, un loc de cinste în programul dedicat sărbătorii de 1 mai, la care au participat peste 100 de turişti inspirati de lupta pentru libertate a roşienilor, l-a avut lansarea Pensiunii Ţarina a familiei David. Eugen, Mia si fiica lor Diana David au încântat turiştii cu delicii culinare din partea locului. Trupa OM din Cluj a susţinut un concert pe ritmuri etno-fusion, urmate de un spectacol de jonglerii şi un foc de tabără cu discuţii despre lupta roşienilor şi viitorul Roşiei Montane.
Eugen David şi-a întâmpinat oaspeţii cu umor şi bucurie: "Vă urez tuturor bun venit la Roşia Montană. Multumesc muzicienilor de la Trupa OM. Sunt un om fericit! Putem demonstra că la Roşia Montană putem construi fără a distruge. La Roşia Montană viitorul este verde. Nu exagerez deloc când spun că natura ne ţine în viaţă pe toţi. Datorită vouă şi oamenilor din toată ţara, am reuşit să ţinem Roşia Montană în viaţă. Activitatea mea de bază va rămâne agricultura. Pentru că agricultura tradiţională înseamnă continuitate. Sunteţi oricând bineveniţi să vă reîntoarceţi şi cu asta am încheiat pentru că trebuie să merg să mulg vacile."
Inaugurarea Pensiunii Ţarina face parte din acţiunile menite să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei şi la promovarea alternativelor în Roşia Montană. Casa de oaspeţi a familiei David completează demersuri similare din localitate, spre exemplu Hostelul La Gruber, oferind unităţi de cazare acreditate pentru turişti. Fluxul vizitatorilor creşte de la an la an în sezonul de vară. Acest fenomen se datorează în principal publicităţii din jurul luptei împotriva proiectului pentru cea mai mare mină de aur din Europa, care se plănuieşte la Roşia Montană, precum şi galeriilor romane care se află în muzeul mineritului din localitate. Aceste obiective turistice atrag prezenţa a mii de vizitatori în fiecare vară, vârful de sezon reprezentându-l festivalul FânFest din luna august. Deşi cel mai important sezon turistic începe în mai şi se termină în octombrie, Roşia Montană este vizitată constant în timpul anului de jurnalişti, experţi şi persoane interesate să afle informaţii despre proiectul de minerit şi Campania Salvaţi Roşia Montană.
Un aspect important în contextul publicităţii companiei de minerit care pretinde că proiectul minier de la Roşia Montană este singura soluţie economică pentru zonă, este faptul că Eugen David doreşte să stabilească un exemplu concret care să demonstreze că este posibilă o dezvoltare alternativă ce poate fi urmată de alte familii de localnici.
Din comentariile turiştilor:
"Placintele cu spanac coapte pe vatră de familia lui Eugen David sunt un motiv puternic pentru a mă întoarce aici." a declarat Pierre Jabin, unul dintre turişti.
"Ştiam din poze că Roşia Montană e frumoasă, dar nu credeam că voi fi atât de impresionat să o descopăr pe viu. Oamenii de aici, felul în care apune soarele şi se reflectă pe muntele Cârnic... Roşia Montană e magică!" a completat Florin Arhire, un alt turist.
"Am facut peste 6000 de poze în 3 zile. Nu am ratat nici un răsărit sau apus de soare şi totuşi sunt atâtea cadre frumoase pe care încă nu le-am cuprins... Mă voi întoarce întotdeauna la Roşia!" a comentat Leona Gem.
Pensiunea Ţarina îşi aşteaptă cu drag vizitatorii pe tot parcursul anului. Pentru detalii şi rezervări, contactaţi-l pe Eugen David la telefon: 0740-280.309
1. se dezminte
(mesaj trimis de Calin în data de 03.05.2012, 17:35)
parca domnul Eugen David sustinea sus si tare ca nu se poate deschide nimic acolo, vad ca se dezminte singur, ca de obicei. sa mai ai incredere in ce zic astia?
2. si?
(mesaj trimis de razesu în data de 03.05.2012, 19:34)
si daca a vopsit o casa si i-a pus o placa cu pensiune a rezolvat toate problemele din zona si a revolutionat turismul?
2.1. cu o floare nu se face primavara (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Teodor în data de 06.05.2012, 14:39)
cum cu o floare nu se face primavara, nici cu o pensiune nu se face turism. Turistii trebuie sa aiba ce sa vada si casele darapanate si poluarea sigur nu se numara printre preferintele lor. daca ar incepe proiectul minier, care aduce rezolvarile acestor probleme, atunci si Eugen David ar vedea de castigat de pe urma acestei pensiuni
3. pana acum
(mesaj trimis de ele în data de 03.05.2012, 22:11)
pana acum in 12 ani nu au fost in stare de nimic si acum cred ca daca au numit o casa pensiune schimba starea lucrurilor de acolo... bunul simt nu stric a din cand in cand
4. poftim?
(mesaj trimis de Andrei în data de 03.05.2012, 22:51)
Nu tot el se plangea ca in Rosia montana nu poti sa faci nici o pensiune din cauza incadrarii zonei ? Si cand toat aluema ii spuena ca nu are dreptate o tinea sus si tare asa?
5. inbvestitie
(mesaj trimis de Paul în data de 03.05.2012, 23:14)
Deci se poate face ceva in zona din cate vad, dar cu siguranta daca se dezvolta cu adevarat atunci turistii vor aprecia mai mult zona decat o simpla casa inagurata
6. finantare de la Soros
(mesaj trimis de Iulian Manole în data de 04.05.2012, 08:45)
deci e clar: pensiuni nu pot fi deschise decat de cei care au o sursa de venit babana si astia, in Rosia, sunt doar cativa. printre care si Eugen David, care a recunoscut ca e finantat de Soros si ca nu-i pasa de soarta celorlalti rosieni.
7. mai sunt si altele
(mesaj trimis de ana în data de 04.05.2012, 10:31)
Sunt si alte pensiuni in zona, problema lor este ac nu vine nimeni sa viziteze, pentru ca nu au ce sa vada, pana cand nu se pune la punct istoria zonei si sa se amenajeze totul, nu vad cum se paote face turism acolo
8. turism
(mesaj trimis de Cosmin în data de 04.05.2012, 16:32)
Si la ce ne ajuta pe noi ca s-a inagurat o pensiune, atata timp cat nu exista nici un farmec prin care sa atragem turistii.Investitii si dezvoltare trebuie realizate in primul rand
9. ce demonstreaza
(mesaj trimis de Toma Ilie în data de 06.05.2012, 01:20)
aceasta inaugurare demonstreaza ca doar cei cu bani isi permit sa-si deschida o pensiune la Rosia Montana si ca declararea unei zone monoindustriale nu afecteaza dezvoltarea altor activitati - pt ca acopera doar 25% din suprafata comunei.
9.1. doar 6 lei/zi (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Emilia în data de 06.05.2012, 16:19)
zona monoindustriala clar nu are nicio legatura cu lipsa locurilor de munca sau cu absenta afacerilor. zona aia acopera doar locul fostelor mine, in restul comunei putand sa se deschisa alte afaceri,joburi, doar ca trebuie sa fie vreo firma interesata de asta, in afara de RMGC! a inceput Eugen David, sa vedem daca isi mai permit si altii sa devina afaceristi, cand venitul mediu al unui rosian e de 6 lei pe zi!