Comunitatea internaţională a dat asigurări privind susţinerea unei tranziţii paşnice şi stabile în Siria, după aproape 15 ani de război civil în această ţară, informează Reuters.
La peste două luni de la căderea regimului condus de Bashar al-Assad, participanţii la o conferinţă internaţională desfăşurată la Paris au explorat căile de realizare a tranziţiei politice în Siria. La reuniune au mai luat parte Germania, Turcia, SUA, statele arabe, ONU şi Uniunea Europeană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că obiectivul este de a asigura suveranitatea şi securitatea Siriei şi de a exista un guvern reprezentativ. Capacitatea de a respecta toate grupurile etnice din ţară va fi o condiţie esenţială pentru stabilitate şi securitate în Siria, a afirmat liderul francez.
El a adăugat că ajutorul economic şi reconstrucţia economică constituie o provocare. ''Am susţinut o ridicare a primelor sancţiuni ale UE astfel încât să puteţi începe reconstrucţia'', a spus Macron, adresându-se reprezentanţilor Damascului.
Siria este divizată după căderea regimului Assad, economia sa este slăbită şi părţi mari din infrastructura din ţară sunt distruse.
În declaraţia comună adoptată la finalul conferinţei, liderii participanţi au declarat că vor sprijini angajamentul guvernului de tranziţie sirian de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale tuturor sirienilor, potrivit Reuters.
De asemenea, ei vor ''mobiliza'' comunitatea internaţională în vederea suplimentării asistenţei umanitare pentru populaţia siriană.
Participanţii la conferinţă s-au angajat să conlucreze pentru a ''asigura succesul tranziţiei post-Assad în cadrul unui proces care trebuie să fie condus de sirieni'', indică declaraţia finală.
Ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot a făcut un apel la încetarea focului în nordul şi nord-estul Siriei, unde miliţiile kurde şi forţe apropiate Turciei luptă pentru controlul asupra unor zone de importanţă strategică.
Organizaţia jihadistă Stat Islamic este considerată înfrântă din punct de vedere militar, dar rămâne activă în Siria, unde se estimează că are între 2.000 şi 3.000 de combatanţi.
''Siria nu poate deveni din nou un refugiu pentru organizaţii teroriste'', a spus Barrot, care a subliniat că trebuie să fie create condiţii pentru o soluţionare paşnică, pentru o societate unificată şi pentru reintegrarea regională a Siriei.
La rândul său, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock se bazează pe cooperarea între europeni şi arabi pentru a asigura o tranziţie paşnică în Siria.
''Este clar pentru noi toţi că reconstrucţia Siriei va fi o sarcină gigantică care va include obstacole repetate. Vom sprijini orice lucru care promovează un proces politic şi sigur pentru fiecare în Siria'', a afirmat Baerbock la Paris.
Opinia Cititorului