Concentrare - consolidare - globalizare în producţia şi distribuţia de oţel

Ing. Paul Tudor, Presedinte BESTA GROUP Bucuresti
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2008

Concentrare - consolidare - globalizare în producţia şi distribuţia de oţel

Posibila fuziune RIO TINTO - BHP Billiton, motiv de îngrijorare

O altă fuziune spectaculoasă, care îi îngrijorează pe producătorii de oţel prin consecinţele sale asupra preţurilor mondiale ale minereului de fier, este cea dintre BHP Billiton şi Rio Tinto din Australia. Dacă această fuziune s-ar realiza, s-ar naşte un grup gigant cu o producţie anuală de minereu de fier de 245 milioane tone.

Piaţa mondială a minereului de fier ar putea fi dominată de CVRD (Brazilia), cu o producţie de 271 milioane tone, Rio Tinto cu 129,5 milioane tone/an, BHP cu 115,5 milioane tone/an. Cei trei mari producători ar monopoliza comerţul exterior cu minereu de fier, 80% din exportul via mare aparţinând acestora. Consecinţa concentrării producţiei de minereu de fier, precum şi a exportului acestuia, va conduce la o şi mai mare presiune asupra preţului de export, creşterea prognozată pentru 2008 fiind de 35%, în condiţiile în care, la începutul anului 2008, preţul fob spot la minereul indian era deja de 135 - 140 dolari/tonă (faţă de numai 70 dolari/tonă la mijlocul anului 2007), iar cel din Brazilia ajungea în China la 134 dolari/tonă cfr.

EUROFER (Federaţia producătorilor de oţel din Uniunea Europeană) va cere Comisiei Europene să nu accepte fuziunea dintre Rio Tinto si BHP Billiton. Fuzionarea celor doi mari producători (locul 2 şi 3 în ierarhia mondială) ar urma să controleze 40% din producţia şi comerţul mondial, la care, dacă se adaugă şi cele 33% ale CVRD (locul 1 în lume), piaţa acestei materii prime ar fi monopolizată de cei trei mari, care ar deţine 73% din producţie (şi 80% din export). Oficialii europeni din domeniul concurenţei au arătat că decizia privind fuzionarea va fi luată pe baza criteriului principal al Comisiei, acela ca acţiunea să nu lezeze concurenţa în UE, să nu conducă la preţuri mai mari pentru consu­matori şi să nu creeze dificultăţi în aprovizionare.

Deocamdată însă, fuzionarea este blocată din interior, anume de Rio Tinto, care a cerut pentru preluarea sa de către BHP suma uriaşă de 150 miliarde de dolari, iar dacă nu obţine acordul de preţ se retrage din afacere. Poziţia Rio Tinto este explicată de analişti prin piaţa foarte favorabilă care se prognozează pentru industria siderurgică în continuare (consumul în 2008 se prognozează a creşte cu 6,0 - 6,7%) şi pe rezultatele financiare excepţio­nale ale sale în 2007.

Concentrare - consolidare în Rusia - Ucraina

Procesul de concentrare - consolidare a siderurgiei din principalele ţări din C.S.I. (Rusia, Ucraina) are un caracter oarecum mai diferit în sensul că se merge în primul rând pe consolidarea siderurgiilor naţionale, urmată de tendinţa de achiziţionare de pachete de acţiuni majoritare sau minoritare în siderurgiile din Europa de Vest, Europa Centrală şi de Est şi SUA. Există, de asemenea, unele preocupări de consolidare a unor parteneriate ale Rusiei cu Ucraina, Turcia ş.a.

Deasupra tuturor acţiunilor de concentrare a siderurgiei ruse ar sta un scenariu privind crearea în perspectivă a unui conglomerat de stat care să reunească toate companiile fuzionate sub o singură cupolă. Scenariul acesta fantezist (şi nu prea) a fost prezentat de Metal Bulletin după Summit-ul de la Moscova din luna mai 2006, privind siderurgia rusă şi care face legătura între discuţiile pe tema acestuia şi întâlnirea pe care a avut-o Vladimir Putin cu liderii politici europeni la Soci, în mai 2006. După aceasta, preşedintele Putin a cerut magnaţilor ruşi să investească cu predilecţie în dezvoltarea siderurgiei autohtone, pentru a reface siderurgia rusă cum a fost în urmă cu decenii, când era printre primele din lume.

Primul care a răspuns la acest apel a fost Roman Abramovici, care a preluat 41,3% din acţiunile celui mai mare producător rus de oţel, EVRAZ Holding (16,1 milioane tone oţel în 2006) pentru 3,2 miliarde de dolari. Apoi, urma ca EVRAZ să fuzioneze cu METALOINVEST.

Dintre acţiunile de cumpărare de pachete de acţiuni în exterior, se remarcă SEVER­STAL (care a concurat fără succes la achiziţionarea ARCELOR) şi care a reuşit unele preluări în Europa şi SUA. EVRAZ, de asemenea, a achiziţionat 24,9% din acţiunile Highveld Steel and Vanadium, uzină a companiei Anglo - American.

Siderurgia Ucrainei trece şi ea printr-un proces de concentrare - consolidare des­tul de vizibil; au loc fuziuni atât în domeniul producţiei şi comerţului cu oţel, cât şi în cel al materiilor prime.

În domeniul minereului de fier şi al cărbunelui, cea mai importantă fuziune are loc între METINVEST Holding (proprietar: Rinat Ahmetov, prin System Capital Management - SCM) şi SMART Holding (proprietar: Vadim Novitki). Noul grup va avea o capacitate de producţie de minereu de fier contând pentru 70% din producţia Ucrainei.

În cazul producţiei de oţel, fuziunea dintre SCM şi SMART înseamnă, în acelaşi timp, şi o concentrare în producţia şi comercializarea laminatelor (prin casa de comerţ LEMAN COMMODI­TIES, care aparţine de SCM). La aceste fuziuni nu vor putea rezista uzine ca cele din Mariupol, IUD (grupul siderurgic ucrainean din Donbass, care ar putea să fie cumpărat de Metalloinvest din Rusia), sau combinatul din Zaporoje.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb